A cink fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár!

Az alacsony cink-szint növelheti a megbetegedések esélyét.

A cink olyan tápanyag, ami támogatja a gyermekkori növekedést és az immunrendszert.

Számos funkciót támogat az emberi szervezetben. Az immunrendszer támogatása mellett képessé teszi a szervezetet fehérjék és DNS előállítására, hozzájárul a sebek gyógyulásához és szerepet játszik a gyermekkori növekedésben és fejlődésben. Emellett antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik.

Természetesen megtalálható számos élelmiszerben, például a babban, a húsokban és a halakban is, de étrend-kiegészítő formájában is hozzájuthatunk a megfelelő mennyiséghez.

Ez a cikk megvizsgálja az egészségügyi előnyeit és azt is, hogy mi történik cinkhiány esetén.

A cink alapvető fontosságú a test különböző funkcióihoz.

1, Immunfunkció

A szervezetnek cinkre van szüksége az immunrendszer megfelelő működéséhez. Az alacsony cinkszint növelheti a fertőzések, például a tüdőgyulladás kockázatát.

2, Kezelheti a hasmenést

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) cinktartalmú kiegészítőket javasol a hasmenéses csecsemőknek. Ennek oka, hogy bizonyítékok vannak arra, hogy képes lerövidíteni a hasmenéses rohamokat, különösen azoknál, akiknek nem elég tápláló az étrendjük.

3, Sebgyógyítás

A cink szerepet játszik az egészséges bőr megőrzésében.

A hosszú ideig tartó sebekkel vagy fekélyekkel küzdő embereknél a legtöbbször cinkhiány figyelhető meg. Az egészségügyi szakemberek éppen ezért cinktartalmú kiegészítőket javasolnak a tartós sebekkel rendelkező embereknek.

Egy 2018-as kutatás szerint a cink kulcsfontosságú szerepet játszik a sebgyógyulás minden szakaszában, a bőr helyreállításától a fertőzések megelőzéséig. A szerzők újabb tanulmányokat végeznek annak érdekében, hogy meghatározzák, hogyan is működik pontosan a sebek gyógyítása során.

4, Krónikus betegség

A cink antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Mint ilyen, segíthet csökkenteni az oxidatív stressz. A tudósok úgy élik, hogy összefüggés van az oxidatív stressz és a krónikus betegségek, például a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a metabolikus szindróma kialakulása között.

A 2018-as kutatás szerint segíthet megelőzni a metabolikus szindrómát. Éppen ezért további tanulmányokat javasolnak annak megállapítására, hogy hogyan befolyásolja az egészséget, és hogy a kiegészítés hasznos lehet-e terápiaként.

5, Életkorral összefüggő makuladegeneráció

Az időskori makuladegeneráció az éleslátásért felelős sárgafolt sorvadásos betegsége, mely típusosan 50 éves kor felett jelentkezik. Vezető vaksági ok, a vakok 22-25 százaléka emiatt veszíti el látását.

A Nemzeti Egészségügyi Intézet (National Institutes of Health – NIH) megbízható forrása szerint a cink megakadályozza a retina sejtkárosodását és segíthet késleltetni az időskori makuladegenerációt és a látásvesztést.

Egy 2020-ból származó kutatás szerzői megállapították, hogy a cinkhiány szerepet játszhat ennek a degenerációnak a kialakulásában. További vizsgálatokat követelnek és azt sugallják, hogy hozzájárulhat az új kezelési módszerekhez.

6, A cink befolyásolja a szexuális egészséget

Az alacsony cink-szint késleltetett szexuális fejlődéshez, termékenységi problémákhoz és egyéb szexuális egészségügyi problémákhoz vezethet a férfiaknál.

Egy 2018-as kutatás szerzői nélkülözhetetlennek tartják a cinket a férfiak szexuális egészségéhez. Ennek oka lehet az antioxidáns és hormonkiegyenlítő szerepe.

Bár a cinkhiány negatív hatást gyakorolhat, a túl sok cink toxicitáshoz vezethet, ami káros lehet a spermiumra.

7, Csontritkulás

A cink alapvető szerepet játszik a csontképződésben és az egészségükben. Egy 2020-as kutatás szerint elősegítheti az oszteoporózis, vagyis a csontritkulás megelőzését is.

8, Neurológiai tünetek

Egy 2020-as kisebb tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy összefüggés lehet az alacsony cink-szint és a különböző neurológiai tünetek között.

A kutatók 63 olyan embert vizsgáltak meg, akiknek fejfájásuk, bizsergésük és perifériás neuropátiájuk volt, valamint hiányt szenvedtek cinkben és más mikroelemekben. A perifériás neuropátia az agyon és a gerincvelőn kívüli idegek betegségét jelenti. Ha károsodnak az idegek, nem lesz megfelelő az agy, valamint az izmok, a bőr, a zsigerek és az erek közti kommunikáció, ami zavarokhoz, fájdalomhoz, érzéketlenséghez vezethet.

Ezen hiányosságok kezelése után a résztvevők a neurológiai tüneteik javulásáról számoltak be. A kutatók azonban elismerték, hogy további tanulmányokra is szükség van.

9, Közönséges megfázás

Egy 2011-es tanulmány áttekintése azt sugallja, hogy a cink segíthet a megfázás időtartamának lerövidítésében, de csak 75 mg feletti napi adagok esetén.

10, A cink befolyásolja a tanulást és a memóriát

Egyes rágcsálókon végzett kutatások azt sugallják, hogy fokozhatja a kognitív funkciókat. Egy 2017-es tanulmány során a patkányok, amik cinktartalmú kiegészítőket kaptak, jobban teljesítettek a gondolkodással és memóriával kapcsolatos feladatokban.

A cink hiánya

A cinkhiány növelheti a különféle problémák kialakulásának kockázatát, beleértve:

  • késleltetett növekedés a gyermekeknél
  • étvágytalanság
  • ízelváltozások
  • fertőzések
  • termékenységi problémák
  • hasmenés
  • sebgyógyulási problémák
  • szem- és bőrelváltozások
  • gondolkodással kapcsolatos problémák

Egy 2017-es kutatás szerint erős bizonyíték van arra, hogy a cinkhiány növelheti a fertőző betegségek, például malária, HIV, tuberkulózis, kanyaró és tüdőgyulladás kockázatát.

A cinkhiány általában az elégtelen táplálékbevitel következménye, de előfordulhat felszívódási zavarok és krónikus betegségek, például cukorbetegség, rák, májbetegség és sarlósejtes betegség miatt is.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

2 thoughts on “A cink fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár!”

  1. Üdvözletem, érdeklődöm, hogy fémallergiám van, ennek ellenére szedhetek-e cink tartalmú készítményt?
    Köszönöm szépen válaszukat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .