Mik a kettes típusú cukorbetegség korai jelei?

A kettes típusú cukorbetegség napjainkban egy igen gyakori állapot.

A kettes típusú cukorbetegség miatt a vércukorszint túl magasra emelkedik a szervezetben. Ennek a krónikus állapotnak a korai tüneteinek felismerése azt eredményezheti, hogy hamarabb kezelést kaphatunk, ami csökkenti a súlyos szövődmények kialakulásának kockázatát.

A kettes típusú cukorbetegség napjainkban egy igen gyakori állapot. Az Egyesült Államokban jelenleg körülbelül 30,3 millió felnőtt cukorbeteg, és a becslések szerint további 84,1 millió amerikai felnőtt esetében már megfigyelhetők a diabétesz korai tünetei. Ezt az állapotot prediabétesznek is nevezhetjük.

A prediabétesszel élők vércukorszintje a normálnál magasabb, de az orvosok még nem tartják őket cukorbetegnek, holott ezeknél az embereknél a legtöbb esetben 5 éven belül kialakul a cukorbetegség abban az esetben, ha nem kezelik megfelelően a tüneteket.

A kettes típusú cukorbetegség kialakulása fokozatos, a tünetek eleinte nagyon enyhék. Éppen ezért sok ember észre sem veszi a jeleket addig, amíg nem késő.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk a 2-es típusú diabétesz korai jeleit és tüneteit, valamint a korai diagnózis fontosságát. Szót ejtünk az állapot kialakulásának kockázati tényezőiről is.

A kettes típusú cukorbetegség korai jelei és tünetei a következők lehetnek:

1, Gyakori vizelés

Ha a vércukorszint magas, a vesék megpróbálják eltávolítani a felesleges cukrot, kiszűrve azt a vérből. Ez oda vezethet, hogy gyakrabban kell használnod a mosdót, különösen éjszaka.

2, Fokozott szomjúság

A gyakori vizeletürítés, amely szükséges a felesleges cukor eltávolítása miatt alakul ki, azt eredményezheti, hogy a szervezet több vizet veszít. Idővel ez kiszáradást okozhat, és állandó szomjúságérzetet generálhat.

3, A kettes típusú cukorbetegség jele lehet az állandó éhség

A cukorbetegek gyakran jutnak elegendő energiához az elfogyasztott ételekből.

Az emésztőrendszer az ételt egyszerű glükóznak nevezett cukorrá bontja, amelyet a szervezet üzemanyagként használ. Cukorbetegeknél nem elegendő mennyiségű glükóz mozog a véráramból a test sejtjeibe.

Ennek eredményeként a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők gyakran éheznek, függetlenül attól, hogy a közelmúltban ettek-e.

4, Állandó fáradtságérzet

A 2-es típusú cukorbetegség hatással lehet az ember energiaszintjére, és nagyon fáradtnak vagy fáradtnak érezheti magát. Ez a fáradtság annak következtében jelentkezik, hogy az elégtelen cukor a véráramból a test sejtjeibe kerül.

5, Homályos látás is lehet a kettes típusú cukorbetegség egyik jele

A vérben lévő cukorfelesleg károsíthatja a szem apró ereit, ami homályos látást okozhat. Ez az elmosódott látás előfordulhat az egyik vagy mindkét szemben.

Ha egy cukorbeteg ember nem kap megfelelő kezelést, akkor ezeknek az ereknek a károsodása súlyosabbá válhat, és végleges látásvesztéshez is vezethet.

6, A vágások és sebek lassú gyógyulása

A magas vércukorszint károsíthatja a test idegeit és ereit, ami károsíthatja a vérkeringést. Ennek eredményeként az apró vágások és sebek gyógyulása akár hetekig vagy hónapokig is eltarthat. A lassú sebgyógyulás a fertőzés kialakulásának kockázatát is növeli.

7, Bizsergés, zsibbadás vagy fájdalom a kézben vagy a lábban

A magas vércukorszint befolyásolhatja a vérkeringést és károsíthatja a test idegeit. A kettes típusú cukorbetegségben szenvedőknél ez fájdalomhoz, bizsergéshez vagy zsibbadáshoz vezethet a kezekben és a lábakban.

Ezt az állapotot neuropathiának nevezik, és idővel súlyosbodhat, és komolyabb szövődményekhez vezethet, ha az adott személy nem kap kezelést.

8, Sötét bőrfoltok

A nyak, hónalj vagy ágyék ráncain kialakuló sötét bőrfoltok szintén a cukorbetegség magasabb kockázatát jelenthetik. Ezek a részek nagyon puhák és bársonyosak lehetnek.

Ez a bőrbetegség acanthosis nigricans néven ismert.

A korai diagnózis fontossága

A kettes típusú cukorbetegség korai tüneteinek felismerése lehetővé teheti, hogy hamarabb diagnózist és kezelést kapj. A megfelelő kezelés, az életmódváltás és a vércukorszint szabályozása jelentősen javíthatja az egészséget és életminőséget, és csökkentheti a szövődmények kialakulásának kockázatát.

Kezelés nélkül a tartósan magas vércukorszint súlyos, néha életveszélyes szövődményekhez vezethet, beleértve:

  • szívbetegség
  • stroke
  • idegkárosodás vagy neuropathia
  • lábproblémák
  • vesebetegség, ami azt eredményezheti, hogy egy személy dialízisre szorul
  • szembetegség vagy látásvesztés
  • szexuális problémák férfiaknál és nőknél egyaránt

A vércukorszint folyamatos ellenőrzése alapvető fontosságú e szövődmények megelőzésében. Minél hosszabb ideig nem ellenőrzik a vércukorszintet, annál nagyobb a kockázata más a tartós egészségügyi problémák kialakulásának.

A kettes típusú cukorbetegség kockázati tényezői

Bárkinél kialakulhat a cukorbetegség, de néhány embernél bizonyos tényezők növelhetik az kockázatát. Ezek a tényezők a következők:

  • 45 éves vagy annál idősebb
  • ülő életmód
  • túlsúly, elhízás
  • egészségtelen étrend
  • volt már cukorbeteg a családban
  • policisztás petefészek szindróma (PCOS)

Összegzés

A kettes típusú cukorbetegség gyakori állapot, amely magas vércukorszintet okoz. A korai tünetek közé tartozhat a gyakori vizelés, a fokozott szomjúság, a fáradtság, az állandó éhség, a látási problémák és a lassú sebgyógyulás.

Ha a cukorbetegség lehetséges jeleit és tüneteit tapasztalod, fordulj orvoshoz, különösen akkor, ha más kockázati tényezők is érvényesek rád. A 2-es típusú cukorbetegség korai felismerése és kezelése javíthatja az ember életminőségét és csökkentheti a súlyos szövődmények kockázatát.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

One thought on “Mik a kettes típusú cukorbetegség korai jelei?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .