Számos egészségügyi előnnyel jár a szőlőmag kivonat rendszeres fogyasztása!

A szőlőmag kivonat a szőlő magjának ipari származéka.

A szőlőmag kivonat nagyon gazdag antioxidánsokban és oligomer proantocianidin-komplexekben (OPC), és számos lehetséges egészségügyi előnyhöz kapcsolódik. A proantocianidin antioxidáns tulajdonságokkal bíró bioflavonoid.

Ide tartozik az olyan állapotok kezelése, mint például a magas koleszterinszint, az érelmeszesedés, a makula degeneráció, a rossz keringés és az idegkárosodás.

Ezen egészségre vonatkozó állítások közül sokat még mindig nem támasztanak alá kiváló minőségű tanulmányok, de néhány bizonyíték alátámasztja annak alkalmazását.

Ez a cikk bemutatja a szőlőmag kivonatok előnyeit, valamint az alkalmazásához kapcsolódó mellékhatásokat és óvintézkedéseket.

A szőlőmag kivonat előnyei

Állatokon végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a kivonat hatékony lehet a szívbetegségek kezelésében.

Egyes szakértők úgy gondolják, hogy a szőlőmag kivonatnak akár rákellenes hatása is lehet, és képes lehet csökkenteni a kemoterápia által okozott kellemetlen tünetek súlyosságát is.

Az elmúlt években nagyon sok kutatás rámutatott a lehetséges terápiás tulajdonságaira. Az alábbiakban felsoroljuk a legfontosabb megállapításokat.

Hatékonyan gyógyítja a sebeket

A szőlőmag kivonat gyorsíthatja a sebek gyógyulását. A Free Radical Biology and Medicine folyóiratban megjelent tanulmány a proantocianidin kivonatot alkalmazta az egerek hátán lévő sebekre. Megállapították, hogy az ezzel a megoldással kezelt egerek gyorsabban gyógyultak, mint társaik.

A kutatók szerint szilárd bizonyítékokkal szolgáltak annak alátámasztására, hogy a szőlőmag proantocianidin kivonat helyi alkalmazása megvalósítható és produktív megközelítést jelent a sebgyógyulás támogatásában.

A szőlőmag kivonat javítja a csontok szilárdságát

Kalciummal együtt történő fogyasztása jótékony hatással van a csontképződésre és a csontszilárdságra az alacsony kalciumszint okozta csontromlás kezelésében.

Ezt a megállapítást egy folyóiratban megjelent tanulmányban olvashatjuk, ahol a kalcium és a proantocianidinek hatását vizsgálták az alacsony kalcium-tartalmú ételeket fogyasztó egerek csontszerkezetére.

Candida-ellenes hatás

Egy Olaszországban végzett tanulmány azt vizsgálta, hogy a kivonat képes-e megtámadni a Candidát, ami egy élesztőszerű parazita gomba.

Az eredmények rámutattak arra, hogy már a fertőzés után 5 nappal is képes megakadályozni a Candida-fertőzés terjedését. Ezek a megállapítások azt mutatják, hogy ezek a kivonatok hatékonyan alkalmazhatók a nyálkahártya fertőzések esetén.

A szőlőmag kivonat segíthet a bőrrák megelőzésében

A szőlőmag proantocianidineket tartalmaz, amik képesek lehetnek a rák kialakulásának megelőzésére. Egy tanulmány megállapította, hogy a szőlőmag olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek csökkenthetik a bőrrák súlyosságát.

Szőrtelen egerek felhasználásával a kutatócsoport tesztelte a szőlőmag proantocianidinek képességét a bőrdaganatok kialakulásának lassítására.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a szőlőmag kivonatok hasznosak lehetnek az emberi bőr UV-okozta káros hatásainak csillapításában.

Kardiovaszkuláris előnyök

A szőlőmag kivonatban található antioxidánsok potenciálisan megvédhetik az ereket a károsodástól, és így megakadályozhatják a magas vérnyomást.

A folyóiratban megjelent tanulmány szerint a szőlőmag proantocianidin kivonat kiváló antioxidáns hatékonyságot biztosít.

Ez segíthet csökkenteni a szisztolés vérnyomást és pulzust, de rámutatnak, hogy ez nem segít csökkenteni a vér koleszterinszintjét.

A kognitív hanyatlás megelőzése

A szőlőmag kivonatban található proantocianidinek egyesek szerint megakadályozhatják a kognitív hanyatlást.

Egy tanulmány megállapította, hogy a szőlőmag proantocianidin kivonat kritikus szerepet játszik az öregedéssel járó kognitív veszteség megelőzésében. Jótékony hatása lehet például az Alzheimer-kórra is.

Egyéb lehetséges előnyök

A szőlőmag kivonattal kapcsolatos egyéb lehetséges előnyök a következők:

 • a fogszuvasodás kezelése
 • kórokozókkal szembeni védelem
 • az éjszakai látás javítása
 • Alzheimer kór elleni hatás
 • a vércukorszint javítása
 • a krónikus vénás elégtelenség tüneteinek enyhítése
 • öregedésgátló tulajdonságok
 • csökkenti az ödéma kialakulásának esélyét
 • a krónikus vénás elégtelenség tüneteinek enyhítése
 • gyulladások csökkentése

Esetleges mellékhatások

 • fejfájás
 • torokfájás
 • szédülés
 • viszkető fejbőr
 • hasfájás
 • hányinger

Fontos, hogy a kivonat fogyasztása előtt beszélj kezelőorvosoddal, mivel ez befolyásolhatja egyes gyógyszerek májban történő lebontását.

Véralvadásgátlóként vagy vérhígítóként is működhet. Növelheti a vérzés kockázatát, ha más vérhígítóval együtt alkalmazzák.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

2 thoughts on “Számos egészségügyi előnnyel jár a szőlőmag kivonat rendszeres fogyasztása!”

  1. Kedves Balázs!
   A rezveratrol egy olyan, a növényekben előforduló polifenolok közé tartozó vegyület, mely elsősorban a vörös szőlő és a kék szőlő héjában, magjában, az áfonyában, valamint az ezekből készült italokban elsősorban a vörösborban található meg. Ugyanakkor jelentős mennyiségű rezveratrolt tartalmaz a lucfenyő, a kakaó, az étcsokoládé és a mogyoró is. Ez egy olyan antioxidáns, mely kifejezetten jótékony hatással van az egészségre. Segíthet megelőzni az infarktus, az agyvérzés és az érelmeszesedés kialakulását.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .