Számos egészségügyi előnnyel jár a szőlőmag kivonat rendszeres fogyasztása!

A szőlőmag kivonat a szőlő magjának ipari származéka.

A szőlőmag kivonat nagyon gazdag antioxidánsokban és oligomer proantocianidin-komplexekben (OPC), és számos lehetséges egészségügyi előnyhöz kapcsolódik. A proantocianidin antioxidáns tulajdonságokkal bíró bioflavonoid.

Ide tartozik az olyan állapotok kezelése, mint például a magas koleszterinszint, az érelmeszesedés, a makula degeneráció, a rossz keringés és az idegkárosodás.

Ezen egészségre vonatkozó állítások közül sokat még mindig nem támasztanak alá kiváló minőségű tanulmányok, de néhány bizonyíték alátámasztja annak alkalmazását.

Ez a cikk bemutatja a szőlőmag kivonatok előnyeit, valamint az alkalmazásához kapcsolódó mellékhatásokat és óvintézkedéseket.

A szőlőmag kivonat előnyei

Állatokon végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a kivonat hatékony lehet a szívbetegségek kezelésében.

Egyes szakértők úgy gondolják, hogy a szőlőmag kivonatnak akár rákellenes hatása is lehet, és képes lehet csökkenteni a kemoterápia által okozott kellemetlen tünetek súlyosságát is.

Az elmúlt években nagyon sok kutatás rámutatott a lehetséges terápiás tulajdonságaira. Az alábbiakban felsoroljuk a legfontosabb megállapításokat.

Hatékonyan gyógyítja a sebeket

A szőlőmag kivonat gyorsíthatja a sebek gyógyulását. A Free Radical Biology and Medicine folyóiratban megjelent tanulmány a proantocianidin kivonatot alkalmazta az egerek hátán lévő sebekre. Megállapították, hogy az ezzel a megoldással kezelt egerek gyorsabban gyógyultak, mint társaik.

A kutatók szerint szilárd bizonyítékokkal szolgáltak annak alátámasztására, hogy a szőlőmag proantocianidin kivonat helyi alkalmazása megvalósítható és produktív megközelítést jelent a sebgyógyulás támogatásában.

A szőlőmag kivonat javítja a csontok szilárdságát

Kalciummal együtt történő fogyasztása jótékony hatással van a csontképződésre és a csontszilárdságra az alacsony kalciumszint okozta csontromlás kezelésében.

Ezt a megállapítást egy folyóiratban megjelent tanulmányban olvashatjuk, ahol a kalcium és a proantocianidinek hatását vizsgálták az alacsony kalcium-tartalmú ételeket fogyasztó egerek csontszerkezetére.

Candida-ellenes hatás

Egy Olaszországban végzett tanulmány azt vizsgálta, hogy a kivonat képes-e megtámadni a Candidát, ami egy élesztőszerű parazita gomba.

Az eredmények rámutattak arra, hogy már a fertőzés után 5 nappal is képes megakadályozni a Candida-fertőzés terjedését. Ezek a megállapítások azt mutatják, hogy ezek a kivonatok hatékonyan alkalmazhatók a nyálkahártya fertőzések esetén.

A szőlőmag kivonat segíthet a bőrrák megelőzésében

A szőlőmag proantocianidineket tartalmaz, amik képesek lehetnek a rák kialakulásának megelőzésére. Egy tanulmány megállapította, hogy a szőlőmag olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek csökkenthetik a bőrrák súlyosságát.

Szőrtelen egerek felhasználásával a kutatócsoport tesztelte a szőlőmag proantocianidinek képességét a bőrdaganatok kialakulásának lassítására.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a szőlőmag kivonatok hasznosak lehetnek az emberi bőr UV-okozta káros hatásainak csillapításában.

Kardiovaszkuláris előnyök

A szőlőmag kivonatban található antioxidánsok potenciálisan megvédhetik az ereket a károsodástól, és így megakadályozhatják a magas vérnyomást.

A folyóiratban megjelent tanulmány szerint a szőlőmag proantocianidin kivonat kiváló antioxidáns hatékonyságot biztosít.

Ez segíthet csökkenteni a szisztolés vérnyomást és pulzust, de rámutatnak, hogy ez nem segít csökkenteni a vér koleszterinszintjét.

A kognitív hanyatlás megelőzése

A szőlőmag kivonatban található proantocianidinek egyesek szerint megakadályozhatják a kognitív hanyatlást.

Egy tanulmány megállapította, hogy a szőlőmag proantocianidin kivonat kritikus szerepet játszik az öregedéssel járó kognitív veszteség megelőzésében. Jótékony hatása lehet például az Alzheimer-kórra is.

Egyéb lehetséges előnyök

A szőlőmag kivonattal kapcsolatos egyéb lehetséges előnyök a következők:

 • a fogszuvasodás kezelése
 • kórokozókkal szembeni védelem
 • az éjszakai látás javítása
 • Alzheimer kór elleni hatás
 • a vércukorszint javítása
 • a krónikus vénás elégtelenség tüneteinek enyhítése
 • öregedésgátló tulajdonságok
 • csökkenti az ödéma kialakulásának esélyét
 • a krónikus vénás elégtelenség tüneteinek enyhítése
 • gyulladások csökkentése

Esetleges mellékhatások

 • fejfájás
 • torokfájás
 • szédülés
 • viszkető fejbőr
 • hasfájás
 • hányinger

Fontos, hogy a kivonat fogyasztása előtt beszélj kezelőorvosoddal, mivel ez befolyásolhatja egyes gyógyszerek májban történő lebontását.

Véralvadásgátlóként vagy vérhígítóként is működhet. Növelheti a vérzés kockázatát, ha más vérhígítóval együtt alkalmazzák.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

2 thoughts on “Számos egészségügyi előnnyel jár a szőlőmag kivonat rendszeres fogyasztása!”

  1. Kedves Balázs!
   A rezveratrol egy olyan, a növényekben előforduló polifenolok közé tartozó vegyület, mely elsősorban a vörös szőlő és a kék szőlő héjában, magjában, az áfonyában, valamint az ezekből készült italokban elsősorban a vörösborban található meg. Ugyanakkor jelentős mennyiségű rezveratrolt tartalmaz a lucfenyő, a kakaó, az étcsokoládé és a mogyoró is. Ez egy olyan antioxidáns, mely kifejezetten jótékony hatással van az egészségre. Segíthet megelőzni az infarktus, az agyvérzés és az érelmeszesedés kialakulását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .