Kálium: Kánikula idején még fontosabb!

Léteznek olyan étrend-kiegészítők,

… melyeket a fokozott fizikai terhelés – például sportolás – és erős verejtékezés alkalmával – például kánikula idején – tanácsoljuk fogyasztani. Kánikula idején a vitaminok mellett célszerű jelentős mennyiségű – a megszokottnál több – ásványi sót is pótolni! Ilyenek például a foszfor, a kálium, a magnézium, a mangán, a kalcium és a nátrium. Miért?

Az ásványi sók pótlásának jelentősége nyáron, kánikula idején

A só nem egyenlő a nátriummal vagy a káliummal. A nátrium mérgező. Már igen kis mennyiségben is. A klór szintén erősen mérgező. Az ezekből képződött nátrium-klorid (konyhasó) pedig nem mérgező. A természetben és a konyhánkban ezek együtt, kötésben fordulnak elő és sóként esszük meg, és akként is hagyja el a szervezetünket különféle utakon (széklet, vizelet, verejtékezés).

A kálium-klorid és a legtöbb olyan káliumsó esetében, ami az étrendünkben előfordul hasonló a helyzet. Nem kell tartanunk akut mérgezéstől és csak egyik-másik tartós és aránytalan fogyasztása okozhat hosszabb távon egészségkárosodást. A mérgező mennyisége 3 gramm a konyhasó esetében és 2,6 gramm kell testsúlykilogrammonként a kálium-kloridból, ha valaki azzal akarna öngyilkos lenni. Ez egy 80 kilós ember esetében 20 dkg vagy annál is több só egyidejű elfogyasztását jelentené, ami nem életszerű és szerintem még senki nem tudta kipróbálni anélkül, hogy kihányta volna a lenyelt mennyiséget.

Hazánkban egy becsületes férfi átlagos napi káliumbevitele 3,0 gramm, a nőké picit kevesebb: 2,7 gramm. Egyik sem éri el a táplálkozás szakértők által ajánlott 4,5-5 g/nap mennyiséget.

Az ásványi só pótlás jelentőségét az adja, hogy az emberi sejtek térfogata csak akkor marad változatlan, ha a környezetében lévő folyadék ozmotikus nyomása ugyanakkora, mint a sejt belsejében. Ezt nevezik izotóniának. Tulajdonképpen a testben található nátrium/kálium/víz egyensúlyának finom szabályozásáról van szó. De miközben nagy propagandát kap a nátrium-klorid (konyhasó) bevitelének csökkentése, senki nem mer beszélni arról, hogy a kálium arányának növelése – legalább az egészséges és javasolt szintig – kívánatos lenne. Pedig ezeknek nem elsősorban a mennyisége, hanem az arányuk a felbomlása okozza a velük kapcsolatos gondokat.

Amikor ennek a két ásványi-anyagnak az egyensúlya felborul, több probléma is jelentkezhet:

  • Folyadék-visszatartás vagy ödéma a bokák, az ujjak és a szem körül
  • Magas vérnyomás
  • Alvási problémák
  • Szorongás vagy feleslegesnek tűnő stressz érzete
  • Magasabb koleszterinszint
  • Vércukor problémák

A szervezetben normálisan négyszer annyi kálium található, mint nátrium. A magyar étrend éppen fordítva: négyszer annyi nátriumot tartalmaz, mint káliumot. Miért is küzd a populációnk a fent felsorolt tünetekkel?

Az emberek túl sok nátriumtartalmú élelmiszert fogyasztanak és nem esznek elég káliumot tartalmazó élelmiszert. A kánikula mellett ráadásul bizonyos közkedvelt élelmiszerek és tevékenységek fokozzák a szervezetünk kálium ürítését. A stressz, például növeli a kálium vizeleten keresztüli csökkenését. Ennek eredménye magasabb nátriumszint a szövetekben, ami folyadék-visszatartást és magasabb vérnyomást okoz. A kálium élettanilag olyan hatású ásvány, hogy megnyugtatja a testet. Elegendő kálium hiányában egy ember könnyen irritálható, feszült és ideges. Ez az, amiért pótolni kell a káliumot a szervezetben, vagy magas kálium tartalmú étrendet választani.

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .