Így győzheted le a nyári forróságot

A forróság veszélyes is lehet!

A nyár beköszöntével egyre többet vagyunk a szabadban. Ilyenkor nagyon fontos, hogy odafigyeljünk az egészségünkre, hiszen ha túl sok időt töltünk a tűző napon, akkor az veszélyes is lehet. A túlzott forróság és hőterhelés kiszáradást okozhat, ami viszont úgy nevezett hőgörcsöket, kimerülést és hőgutát, vagy más néven napszúrást is okozhat.

Ha nem szeretnél lemondani a nyári terveidről, akkor ideje felkészítened a szervezeted a hő és a nap által okozott terhelésre, hogy egészséges és aktív maradhass. Próbálj ki néhányat a következő óvintézkedések közül!

A forróság beköszöntével fontos, hogy mit viselsz!

Az öltözködés nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy jól érezd magad, amikor kint vagy a melegben. Ezekre érdemes odafigyelned!

Világos színű ruhák

A fehér vászoning, amit a férfi filmsztárokon látsz a strandon, nem csak divatos, de nagyon tudatos választás is a meleg napokra. A sötét ruházat sokkal több hőt vesz fel, a feszes ruhák pedig nem hagyják, hogy az izzadtság elpárologjon. Az izzadás gyakorlatilag a szervezet saját hűtőrendszere.

Napszemüveg

A napszemüveg nem csak elegáns, de hasznos is. Amellett, hogy megakadályozza, hogy a káros ultraibolya (UV) sugarak megperzseljék a szaruhártyát, számos egyéb dologtól is megvédi a szemed. Fontos, hogy olyan napszemüveget válassz, ami elzárja a z UV sugarak 90-100 százalékát.

Kalapok a forróság ellen

A széles karimájú kalap megakadályozza, hogy az UV-sugárzás „megtalálja” az érzékeny foltokat az arcodon, így a bőröd sokáig fiatalos és ráncmentes maradhat.

Fényvédő krémek

Semmi sem ront el úgy egy tökéletes nyári napot, mint egy csúnya leégés. Ha a szabadban vagy, használj legalább 15-ös fényvédőfaktor (SPF) besorolású fényvédőt. Használj magasabb besorolású, vízálló terméket, ha a medence mellett vagy a vízparton tartózkodsz. Ne felejtsd el bekenni azokat a területeket, amik a legkönnyebben leégnek: orr, fül, váll és a tarkó.

Hideg lábfürdő

Ha a lábad hideg lábfürdőbe helyezed, akkor könnyedén lehűtheted a tested, és közben hátra is dőlhetsz és lazíthatsz. Egyszerűen önts hideg vizet és jégkockákat egy vödörbe. Merítsd el a lábad, és áztasd 20 percig. Adj hozzá néhány csepp borsmenta illóolajat a hozzáadott hűtőhatás érdekében.

Forróság esetén ügyelj a megfelelő hidratálásra

A magas hőmérséklet megizzaszt, ami jó dolog, hiszen ezzel a tested hűti magát, viszont ezzel folyamatosan folyadékot veszít a szervezeted. Éppen ezért fontos, hogy ügyelj a hidratálásra!

A legalapvetőbb a forróság ellen a víz

Ne várd meg, amíg szomjas leszel! Rendszeresen igyál vizet a nap folyamán, hogy megakadályozd a kiszáradást vagy a kimerültséget.

Gyümölcslé

A természetes, hozzáadott cukor nélküli gyümölcslevek nem csak hidratálást nyújtanak, hanem fontos tápanyagokat is. Ellenőrizd a gyümölcslé címkéjét és győződj meg arról, hogy szerepel rajta a „100 százalék gyümölcslé hozzáadott cukor nélkül” felirat.

Kókuszvíz

A kókuszvíz elfogyasztása nagyszerű lehetőség a test felfrissítésére. A kókuszdióvízben található vitaminok, ásványi anyagok és elektrolitok hatékony megoldást nyújtanak a hidrálásra és a test felélesztésére.

Borsmenta

A borsmenta magas mentoltartalma miatt ismert hűtő tulajdonságairól. Készíts forró vagy jeges teát a borsmentából és fogyaszd egész nap. Bár úgy tűnhet, hogy a forró tea melegebbnek érzi magát, a forró italok fogyasztása segíthet a verejtékezésben és a test lehűlésében.

Kerüld az alkoholos italokat és a koffeint

Bár egy jéghideg, kis papíresernyős koktél a tengerparton nagyon csalogatónak tűnik, a tested számára nem biztos, hogy annyire üdítő lesz, mint amilyennek hangzik. Ez azért van, mert az alkohol csak jobban kiszárítja a szervezeted.

Az alkoholhoz hasonlóan a koffein is elszívja a nedvességet a szervezetedből, így fontos, hogy a forró napokon amennyire csak lehetséges, kerüld a koffein-tartalmú italokat.

Aloe vera

Ennek a gyógyító növénynek a levelei és belső gélje segíthet a testhőmérséklet csökkentésében.

A hűsítő hatás érdekében az aloe vera gélt alkalmazhatod a bőrödön, de belsőleg is tökéletes lehet. Használjon friss növény belső gélt, vagy tiszta aloe vera gélt. A további előnyök érdekében az alkalmazás előtt hűtsd le.

Ételek forróság idején

Az elfogyasztott ételek szintén segíthetnek a szervezet lehűtésében.

Gyümölcsök és zöldségek

A gyümölcsök és zöldségek könnyen emészthetők és gyakran magas víztartalommal bírnak. A saláták és egyéb szezonális gyümölcsökben gazdag ételek könnyűek és jól hidratálnak.

Fűszeres ételek

A meleg éghajlattal rendelkező tájakon igen népszerűek a fűszeres ételek. Az ilyen fogások által okozott bizsergető érzésnek és az elfogyasztásukat kísérő verejtékezésnek célja van: a verejték valójában hűti a testet.

Alacsony zsírtartalmú húsok

A szervezet a zsírt hosszabb ideig emészti és magasabb a sótartalma is, ami további megterhelést jelenhet a test számára. Éppen ezért a forró nyári napokon érdemes kerülni ezeket, és helyettük az alacsony zsírtartalommal bíró ételeket választani.

Maradj távol a tűző naptól!

Általában 10 és 14 óra között, vagyis csúcsidőben a legmagasabb a hőmérséklet és az UV-sugárzás. Ilyenkor jobb, ha nem a napon tartózkodsz.

Hová vonulj el a forróság elől?

Ha olyan területen élsz, ahol a nyári hőség veszélyessé válhat, akkor fokozottan figyelj oda a hőmérséklettel kapcsolatos figyelmeztetésekre. Ha veszélyes odakint, akkor maradj bent egy hűtött helységben.

Ha mindenképp muszáj kint lenned, igyekezz az árnyékban tartózkodni, hiszen ha csak néhány fokkal is, de ott biztosan kellemesebb és veszélytelenebb lesz, mint a tűző napon.

Forrás: www.healthline.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .