Vitaminok és ásványi anyagok a hőség és az allergia ellen

Az allergia és a hőség könnyen megkeserítheti a napjaid. Mutatjuk mit tehetsz ellenük!

Egy jól felépített, tápanyagokban gazdag étrend, az egyik legjobb módja annak, hogy egész évben jó formában lehess. A helyes táplálkozás megvédhet a napsugárzás és a hőség káros hatásaitól, a ráncoktól kezdve a bőrrákig, és a többi nyári betegségtől is. Az antioxidánsok természetes úton segítik a testünk védekezőképességét és javítják a szervezetünk által napi szinten elszenvedett sejti sérüléseket. Melyek azok, amik nyáron kiemelten fontosak a hőség és az allergia ellen?

Bizonyos vitaminok bevitelével segíthetünk a kánikula és a szezonális allergia átvészelésében: kevésbé leszünk levertek, vagy kevesebb tüsszögéssel úszhatjuk meg a nyarat.  Mely vitaminokból fontos többet fogyasztani ebben az időszakban?

Megfelelő C-vitamin szint

Ha megfelelő mennyiségű C-vitamint biztosítunk a szervezetünk számára, akkor könnyebben átvészeljük a hő okozta stresszt. A C-vitamin (aszkorbinsav) kiegészítők segíthetnek a szervezetnek a hőstresszre reagálni és csökkenti a hőguta és a hőkiütés kialakulásának esélyét. A napi C-vitaminpótlás lerövidítheti a szervezet alkalmazkodáshoz szükséges idejét. Hogyan? Lerövidítheti a verejtékmirigyek kifáradásának idejét, és ez alacsonyabb testhőmérsékletben mutatkozhat meg.

Előzetes kutatások alapján a C-vitamin eredményes lehet, mint természetes antihisztamin (allergia ellenes hatóanyag) valamint erős antioxidánsként is.

C-vitamin és flavoniodok

Enyhítheti a szezonális allergia tüneteként ismert orrnyálkahártya-gyulladást. Ez esetben úgy lehet a leghatásosabb, ha nemcsak az adott szénanátha gyógyszerrel kombináljuk, hanem növényi eredetű flavonoidokkal, amik csökkenthetik a test hisztamintermelését. A flavonoidokat megtalálhatjuk a vörös-szőlőben, a teában, az oliva olajban, és a sötét bogyós gyümölcsökben és zöldségekben is.

Amennyiben nem jutsz hozzá napi szinten ezekhez, válassz olyan C-vitamint, amiben az aszkorbinsav (c-vitamin) mellett bőven van hozzáadott citrus bioflavonoid, esetleg egyéb növényi kivonatok, például acerola cseresznye. A flavonoidokkal dúsított C-vitamin készítmények hatékonyak lehetnek allergia ellen.

Mennyi C-vitamin?

Az allergiás tünetek súlyosságától függően szükség lehet a napi 500 és 5000 mg közötti adagra. Egy vizsgálat kimutatta, hogy egy 500 mg-os dózis gátolhatja a hisztamin által okozott légutak szűkületét, és a vizsgálatban résztvevők számára ez a hatás 6 órán át tartott. (forrás: www.tryenerc.com)

A C-vitamin antioxidáns hatásai hasznosak lehetnek még a szervezet önvédelménél a sejtek sérülése esetén: támogatja a kollagén és az új sejtek termelését. Ezek az antioxidánsok előnyünkre lehetnek a bőr védelmében a leégéssel szemben. E-vitaminnal kombinálva még hatékonyabb.

E-vitaminnal az allergia ellen?

A C-vitamin allergia tüneteit csillapító hatásaihoz hasonlóan, az E-vitamin is segíthet, különösen az orrot érintő tüneteket illetően, továbbá asztma esetén is jótékony hatású. Az E-vitamin megnyugtatja az immunrendszer azon részeit, melyek az allergiás válaszreakciókért, így a tünetekért is felelősek.

A C-, és az E-vitaminon túl a D-vitamin is jól jöhet az asztma és allergia elleni küzdelem során.

D-, és A-vitamin

A D-vitamin segít az allergia elleni harcban. Egy tanulmány során megállapították, hogy a D-vitamin nem csak segít lecsökkenteni az allergiás reakciót okozó fehérje szintjét a szervezetben, hanem növeli a toleranciát segítő fehérjék termelését is.

Bár a napsütés magában elég lenne ahhoz, hogy a testünk megtermelje a számára szükséges D-vitamin mennyiséget, az életmódunk miatt ez szinte sosem jön létre. Napközben fedett helyeken tartózkodunk, amikor pedig napfényre jutunk, napvédő krémekkel akadályozzuk meg a test természetes D-vitamin termelését. A téli hónapokról pedig nem is kell említést tennünk. Tehát az emberek nagy része télen és is nyáron D-vitamin hiányos.

Pedig a D3-vitamin védelmet jelent a különböző rákos megbetegedésekkel szemben is, többek között csökkenti a melanoma kialakulásának esélyét.

Az A-vitaminról köztudott, hogy az egyik legjobb bőrvédő vitamin. Ezen kívül A-vitamin (retinol) segíthet melanóma megelőzésében. Az A-vitamint szedő embereknél jelentősen kisebb a bőrrák esélye, mint azoknál, akik ezt naponta nem viszik be a szervezetükbe.

Hőség és ásványi anyag pótlás

A nyári melegben több vizet iszunk, és többet verejtékezünk. Ám a verejtékezéssel nem csak folyadékot, hanem létfontosságú ásványi sókat is vesztünk. Így nyáron kiemeltem fontos az olyan ásványi anyagok pótlása, mint a kálium és a magnézium. A szív és érrendszeri betegségben szenvedőknél a kálium és magnézium hiány még szívritmuszavarokhoz is vezethet.

Összességében elmondható, hogy érdemes olyan multivitamint választani, ami ezeket a vitaminokat bőséges mennyiségben tartalmazza. Keresse a magas hatóanyag-tartalmú multivitaminokat! A megszokott, a napi szükségletek töredékét tartalmazó olcsó multivitamin készítményeknek nem sok hasznát veszi az ember, ha eredményeket szeretne elérni.

Forrás: Discovery Fit&Health, health.howstuffworks, carncernetwork, sciencedaily

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .