Étrend-kiegészítőkkel a száraz bőr ellen

A száraz bőr számos tényező miatt kialakulhat, beleértve a kiszáradást, az öregedést, a szezonális változásokat, az allergiát és a mikroelem-hiányokat.

A száraz bőrre különböző kezelési módszerek alkalmazhatók, beleértve a gyógyszeres kenőcsöket és hidratálókat is. Ezenkívül az életmód módosítása, például több víz fogyasztása és bizonyos kiegészítők szedése javíthatja a bőr szárazságát.

Íme a 7 legjobb étrend-kiegészítő száraz bőrre.

1. D-vitamin

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely kritikus fontosságú az egészség számos vonatkozásában, beleértve a bőr egészségét is.

A D-vitamin szerves szerepet játszik a bőrsejtek növekedésében, valamint fenntartja a bőr „immunrendszerét”, amely a káros kórokozók elleni első védelmi vonalként működik.

Egyes kutatások kimutatták, hogy a D-vitamin alacsony szintje összefügg a bőrbetegségek kialakulásával, beleértve az ekcémát és a pikkelysömört. Ezenkívül a D-vitamin-kiegészítők jelentősen javítják a száraz, viszkető bőrt okozó bőrbetegségek tüneteit is.

2. Kollagénnel a száraz bőr ellen

A kollagén a legelterjedtebb fehérje a testedben, és a bőr száraz tömegének 75% -át teszi ki.

Egyes kutatások kimutatták, hogy a kollagén alapú kiegészítők szedése számos előnnyel járhat a bőröd számára, beleértve a ráncok mélységének csökkenését és a bőr hidratáltságának növelését.

Egy 69 nő bevonásával végzett vizsgálat során kiderült, hogy azoknál a résztvevőknél, akik napi 2,5-5 gramm kollagént fogyasztottak 8 héten keresztül, jelentősen javult a bőr rugalmassága és nedvességes, a placebo csoporttal összehasonlítva.

3. C-vitamin

A C-vitamin erőteljes, bőrvédő antioxidánsként működik, és elengedhetetlen a kollagén-termeléshez, ezért fontos tápanyag a száraz bőr ellen.

Valójában a bőr sok C-vitamint tartalmaz. Egyes kutatások szerint a legfelső bőrréteg 100 grammonként, kb. 64 mg C-vitamin-koncentrációt tartalmaz.

Nem meglepő, hogy a vizsgálatok kimutatták, hogy az étrendi C-vitamin növelése a C-vitamin-kiegészítők révén javíthatja a bőr egészségének számos tényezőjét, beleértve a bőr hidratáltságát is.

4. Halolaj

A halolaj jól ismert a bőr egészségét elősegítő tulajdonságairól, így hatásos lehet a száraz bőr ellen is.

DHA-t és EPA-t tartalmaz, két esszenciális zsírsavat, amelyek erőteljes gyulladáscsökkentő és gyógyító tulajdonságokkal rendelkeznek, és amelyekről kimutatták, hogy sok szempontból előnyösek a bőr számára.

A halolajjal ellátott étrend-kiegészítők elősegíthetik a bőr hidratáltságát és javíthatják a bőr zsírsav-gátját, ami segít fenntartani a hidratációt.

Egy tanulmány megállapította, hogy a halolaj fogyasztásának hatására egy 60 napos kezelés után akár 30 százalékkal nőhet a bőr hidratációja. Ezen felül pedig csökkenti a bőr gyulladását és véd a napsugárzás ellen is.

5–7. Egyéb kiegészítők száraz bőr kezelésére

A fent felsorolt tápanyagok mellett a vizsgálatok kimutatták, hogy számos más vegyülettel történő kiegészítés is hatékony megoldás lehet a bőr nedvességének javítására.

Probiotikumok: Egy tanulmány megállapította, hogy a Lactobacillus plantarum baktériumokkal történő kiegészítés már 8 hét után képes javítani a bőrgát funkcióját és a bőr hidratáltságát

Hialuronsav: Gyakran helyileg alkalmazzák a bőr hidratálásának javítására, de a legújabb kutatások azt mutatják, hogy ennek a vegyületnek más tápanyagokkal együtt történő bevitele jelentősen növelheti a bőr hidratáltságát.

Aloe vera: Egy 64 nőből álló tanulmány során kimutatták, hogy az aloe verából származó zsírsavakkal való kiegészítés jelentősen javítja a bőr nedvességét és rugalmasságát.

Forrás: www.healthline.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .