A “lecsendesítő” növény

A citromfű (Melissa officinalis) a menta család egy tagja úgy ismert a népi gyógyászatban, mint a “lecsendesítő fű”. Már a középkor óta alkalmazták a feszültség és az aggodalom csökkentésére, valamint alvási problémák enyhítésére. Mire jó még?

Már a középkor előtt is áztattak citromfüvet borba, hogy emelje annak erejét és segítse a sebek gyógyulását. Manapság a citromfüvet gyakran keverik macskagyökérrel és kamillával az optimális hatás érdekében.

A citromfű bár Európában őshonos, szinte az egész világon megterem. Nem csupán fűszernövényként termelik, hanem a gyógyszeripar és a kozmetikai ipar is alkalmazza. Amennyiben nem nyírják rendszeresen, akár egy méter magasra is megnő. Nyáron pici sárgás virágokat nevel a levéltövekben. A levelek nagyon mélyen ráncosak. A talajtól és éghajlattól függően színben a sötét zöldtől a sárgás zöldig terjednek. Ha megdörzsölöd az ujjaidat ezeken a leveleken, fanyar lesz az illata, mint a citromnak. A levelek alakban hasonlóak a mentához mivel ugyanabból a családból származzanak.

A citromfű használata

1, Álmatlanság és aggodalom

Egy néhány éve végzett kísérletben 18 egészséges felnőtt önkéntes kapott standardizált citromfű kivonatot vagy placebót hét napon át. Azok, akik a 600 mg citromfüvet kapták, jelentős hangulat javulásról, nyugalomról és megnövekedett éberségről számoltak be.

2, Herpesz

Egyes tanulmányok azt állítják, hogy amennyiben citromfüvet tartalmazó kenőccsel kezelik a herpesz vírus (HSV) által okozott ajaksebeket, azok gyorsabban gyógyulnak. Egy 116 HSV ajak-herpeszben szenvedő emberen végzett tanulmány során megállapították, hogy azoknak akik citromfüves kezelést kaptak, kevésbé pirult meg a seb és elmaradt a betegséggel járó fájdalom és hólyagosodás.

3, Egyéb

Bár kevés szigorú tudományos tanulmányt végeztek a citromfűvel, sok egészségügyi szakértő veti fel, hogy ez a fű üdvös lehet sokféle egészségügyi problémára, köztük az Alzheimer-szindrómára, a figyelemhiányos hiperaktívitásra, a gyomorrontásra, az emésztési gondokra, és az álmatlanságra. A kísérleti laboratóriumi tanulmányok szintén felvetik, hogy a citromfűnek vannak antioxidáns tulajdonságai, de további tanulmányoknak kell megerősíteniük ezeket a feltételezéseket.

Miből készül?

A citromfű leveleit használják fel gyógyászati célokra. Teaként és kapszulázva kapható a gyógynövény boltokban. Szintén állítanak elő belőle olajat, ami a levelek illóolaj tartalmából készül és ezt használják homeopátiás készítményekben.

Hogyan alkalmazzuk?

A fenti problémák jelentkezése esetén az alábbi lehetőségekből választhatunk:

  • Tea: 3-4 gramm szárított levelet (1 teáskanál) leforrázunk és 10 percig ázni hagyjuk. Naponta 4 alkalommal fogyasztjuk.
  • Kapszula: 300-500 mg szárított citromfű naponta háromszor
  • Kenőcs: naponta háromszor a kezelendő felületre kenve

A fenti adagok 70 kg-os felnőttre vonatkoznak. Gyerekek esetén az adagot a testsúly arányában érdemes csökkenteni. Például egy 25 kg-os gyermek esetén a fenti adagok 1/3-át kell alkalmazni.

Forrás: University of Maryland Medical Center

Természet ereje

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .