Immunerősítés természetesen

A brokkoli jól ismert a táplálkozás-tudományban előnyös élettani tulajdonsága miatt. Az immunerősítő és rák ellenes hatása miatt került a tudomány látóterébe, mivel néhány éve sikerült meghatározni azt az összetevőjét, ami legfőképpen felelős ezekért a pozitív hatásokért. Immunerősítés és rákmegelőzés brokkolival?

Dr. Jonny Bowden: A 150 legegészségesebb étel a Földön című könyvében a brokkoli az első tízben szerepel. Ez nem is meglepő, hiszen nagyon értékes tápanyag-összetétele van. Megtalálható benne számtalan vitamin és létfontosságú ásványi anyag is.

Immunerősítés a brokkoliban található vitaminokkal

A brokkoli tartalmaz: A-vitamint, thiamint (B1-vitamin), riboflavint (B2-vitamin), niacint (B3-vitamin), B6-vitamint, C-vitamint, E-vitamint, folsavat, K-vitamint, pantoténsavat, kalciumot, rezet, vasat, magnéziumot, mangánt, foszfort, káliumot, cinket és egyebeket. Néhány éve egy tanulmány azt az eredményt hozta, hogy a brokkoli szerepet játszhat az idősebb korban tapasztalható immungyengeség leküzdésében.

A brokkoli legértékesebb hatóanyaga

A tanulmány kimutatta, hogy van egy hatóanyag a brokkoliban, név szerint a sulforaphane, mely aktivál néhány olyan enzimet a szervezetben, amiknek erős antioxidáns tulajdonságuk van és emiatt eredménnyel veszik fel a harcot a sejteket károsító szabad gyökökkel. A szabad gyökök olyan kémiailag instabil molekulák, amik károsítják azokat a sejteket, amikkel kapcsolatban kerülnek. Emiatt elsődleges szerepük van az öregedési folyamatokban és az ezzel együtt járó krónikus betegségek kifejlődésében.

A kutatást vezető Dr. Andre Nel azt mondta:

Az oxidatív stresszel szembeni védekező képességünk fogja meghatározni az öregedésünk gyorsaságát, valamint azt, hogy ez az öregedés miként fog megtörténni. Kutatásunk kimutatta, hogy a brokkoliban található vegyület több módon is fokozza az antioxidánsok elleni immunharcot és lassítja ennek öregedéssel arányos hanyatlását.”

A Los-Angeles-i egyetem kutatói öreg egereknek adtak brokkoliból kinyert sulforaphane-t, és ezzel megállították és visszafordították a csökkenő sejtszintű immunfunkcióikat. Hasonló eredményre jutottak akkor, amikor immunsejteket távolítottak el az egerekből, majd kezelték őket sulforaphane-al, és ezután visszaültették a sejteket az egerekbe. Hyon Jeen kutató, aki elsőnek publikálta az eredményt kijelentette, hogy “Úgy találtuk, hogy a sulforaphane-al kezelt öreg egerek immunválasza felfejlődött az egészséges, fiatal egerek szintjére.” Dr. Andre Nel azt mondta, hogy a következő lépés lehet az eredmények embereken történő ellenőrzése. Addig azt ajánlja, hogy mindenki tegyen brokkolit a napi étrendjébe.

Gyerekeknek is erősen ajánlott

Azok a szülők, akik természetes és veszélytelen megoldásokat keresnek gyermeküknek immunerősítés céljából, inkább brokkolival etessék őket. Azt ugyanis nagy biztonsággal állíthatjuk, hogy egy nagy tál brokkolikrém levestől még egyetlen gyermek sem betegedett meg.

Létezik brokkoli kivonat kapszulázott étrend-kiegészítő formájában is, illetve olyan is, ami kimondottan a sulforaphane-t tartalmazza és a nyers brokkolinál 20x többet tartalmaz ebből a hatóanyagból.

forrás: naturhirek

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .