C-vitamin-kiegészítés: Íme 7 lenyűgöző előny, amit érdemes tudnod!

A C-vitamin-kiegészítés rendkívül fontos, hiszem ez egy alapvető vitamin, vagyis a tested egyedül nem képes előállítani. Ennek ellenére sok szerepe van, és lenyűgöző egészségügyi előnyökhöz kötik.

Vízben oldódik, és számos gyümölcsben és zöldségben megtalálható, beleértve a narancsot, az epret, a kivit, a paprikát, a brokkolit, a kelkáposztát és a spenótot.

A C-vitamin hivatalos ajánlott napi mennyisége nőknél min. 75 mg, férfiaknál min. 90 mg.

Bár ezt a mennyiséget általában az élelmiszerekkel is pótolhatjuk, sokan inkább az étrend-kiegészítőket választják a hatékonyabb és biztosabb pótlás érdekében.

Íme a C-vitamin-kiegészítés 7 tudományosan bizonyított előnye.

1, Csökkentheti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát

A C-vitamin egy erős antioxidáns, amely megerősítheti a test természetes védekezőképességét.

Az antioxidánsok az immunrendszert erősítő molekulák. Ezt úgy teszik, hogy megvédik a sejteket a szabad gyököknek nevezett káros molekuláktól.

Amikor a szabad gyökök felhalmozódnak, előidézhetik az oxidatív stressz néven ismert állapotot, amely számos krónikus betegséghez kapcsolódik.

Tanulmányok azt mutatják, hogy a C-vitamin fogyasztása akár 30 százalékkal is növelheti a vér antioxidáns szintjét. Ez segíti a test természetes védekezőképességét a gyulladásokkal szemben.

2, A C-vitamin-kiegészítés segíthet a magas vérnyomás kezelésében

A magas vérnyomás megnöveli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, amik világszerte a legfőbb halálokok közé tartoznak.

Tanulmányok kimutatták, hogy a C-vitamin segíthet csökkenteni a vérnyomást.

Egy állatkísérlet megállapította, hogy a C-vitamin-kiegészítés segít ellazítani azokat az ereket, amelyek vért visznek a szívből. Ezáltal pedig csökkenti a vérnyomás szintjét is.

Ezenkívül 29 humán vizsgálat elemzése azt mutatta, hogy a C-vitamin szedése a szisztolés vérnyomást (a felső értéket) 3,8 Hgmm-el, a diasztolés vérnyomást (alsó érték) pedig átlagosan 1,5 Hgmm-el csökkentette egészséges felnőtteknél.

A magas vérnyomással küzdő felnőtteknél a C-vitamin-kiegészítők a szisztolés értéket átlagosan 4,9 Hgmm-el, a diasztolés vérnyomást pedig 1,7 Hgmm-el csökkentette.

Bár ezek az eredmények nagyon ígéretesek, az egyelőre nem teljesen világos, hogy a vérnyomásra gyakorolt ​​jótékony hatások mennyire maradnak fent hosszú távon. Fontos, hogy a magas vérnyomásban szenvedőknek nem szabad csak a C-vitaminra támaszkodniuk a kezelés során és mindenképp érdemes egyeztetniük a kezelőorvosukkal is.

3, Csökkentheti a szívbetegségek kockázatát

Számos tényező növeli a szívbetegségek kockázatát, beleértve a magas vérnyomást, a magas triglicerid vagy az LDL (rossz) koleszterin-szintet és az alacsony HDL (jó) koleszterin-szintet.

A C-vitamin segíthet csökkenteni ezeket a kockázati tényezőket, és így csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Egy 9 vizsgálatot összegző elemzés, amiben 293 172-en vettek részt, azt mutatta, hogy 10 év után azoknál az embereknél, akik napi legalább 700 mg C-vitamint szedtek, 25 százalékkal alacsonyabb volt a szívbetegségek kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik nem szedtek semmilyen C-vitamin-kiegészítést.

Egy másik elemzés azt vizsgálta, hogy a napi legalább 500 mg C-vitamin fogyasztása milyen hatással van a szívbetegségek kockázati tényezőire, például a vér koleszterin- és trigliceridszintjére.

Az elemzés megállapította, hogy a C-vitamin-kiegészítés jelentősen csökkentette az LDL (rossz) koleszterinszintet, körülbelül 7,9 mg / dl-el, a vér trigliceridjeit pedig 20,1 mg / dl-el.

Röviden: úgy tűnik, hogy a napi legalább 500 mg C-vitamin fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. Ha azonban már C-vitaminokban gazdag étrendet követsz, akkor a kiegészítők nem biztos, hogy további szív-egészségügyi előnyökkel járnak majd.

4, A C-vitamin-kiegészítés csökkentheti a vér húgysavszintjét

A köszvény egy olyan ízületi gyulladás, amely az amerikai felnőttek körülbelül 4% -át érinti.

Hihetetlenül fájdalmas és főként az ízületek érinti. A köszvényes emberek duzzanatot és hirtelen fellépő, súlyos fájdalomrohamokat tapasztalnak.

A köszvény tünetei akkor jelentkeznek, ha a vérben túl sok a húgysav. A húgysav a szervezet által termelt salakanyag. Magas szinten kristályosodhat és lerakódhat az ízületekben.

Érdekes módon számos tanulmány kimutatta, hogy a C-vitamin segíthet csökkenteni a húgysav mennyiségét a vérben, és ennek eredményeként megvéd a köszvényes rohamoktól.

Egy 1387 férfit vizsgáló tanulmány megállapította, hogy azoknak, akik a legtöbb C-vitamint fogyasztották, a húgysav vérszintje lényegesen alacsonyabb volt, mint azoké, akik a legkevesebbet fogyasztották.

Egy másik tanulmány 46 994 egészséges férfit követett 20 éven át annak megállapítása érdekében, hogy a C-vitamin fogyasztása összefügg-e a köszvény kialakulásával. Megállapította, hogy azoknál az embereknél, akik C-vitamin-kiegészítést szedtek, 44 százalékkal alacsonyabb volt a köszvény kialakulásának kockázata.

Ezenkívül 13 vizsgálat összesítő elemzése azt mutatta, hogy a 30 napon át tartó C-vitamin-kiegészítés jelentősen képes csökkenteni a vér húgysavszintjét, összehasonlítva a placeboval.

5, Segít megelőzni a vashiányt

A vas fontos tápanyag, amelynek a szervezetben sokféle funkciója van. Elengedhetetlen például a vörösvértestek előállításához és az oxigén szállításához a testben.

A C-vitamin-kiegészítők javíthatják a vas felszívódását az étrendből, valamint segít a gyengén felszívódó vas, például a növényi eredetű vasforrások alakításában is.

Ez különösen hasznos a húsmentes étrendet folytatók számára, mivel az ő szervezetük hús nélkül jóval kevesebb vashoz jut hozzá.

Pusztán 100 mg C-vitamin fogyasztása 67 százalékkal javíthatja a vas felszívódását.

Ennek eredményeként a C-vitamin segíthet csökkenteni a vérszegénység kialakulásának kockázatát a vashiányra hajlamos emberek körében.

Egy vizsgálatban 65 enyhén vashiányos vérszegénységben (anémia) szenvedő gyermek kapott C-vitamin-kiegészítést. A kutatók azt találták, hogy a kiegészítés már önmagában is segítette az anémia kezelését.

6, A C-vitamin-kiegészítés fokozza az immunitást

Az egyik fő oka annak, hogy az emberek C-vitamin-kiegészítőket szednek, az immunitásuk fokozása, hiszen köztudott a C-vitamin az immunrendszer számos területének működésében részt vesz.

Először is, a C-vitamin elősegíti a fehérvérsejtek, az úgynevezett limfociták és fagociták termelését, amelyek segítenek megvédeni a testet a különböző fertőzésektől.

Másodszor, a C-vitamin segít ezeknek a fehérvérsejteknek hatékonyabban működni, miközben megvédi őket a potenciálisan káros molekulák, például a szabad gyökök által okozott károsodásoktól.

Harmadszor, a C-vitamin a bőr védelmi rendszerének elengedhetetlen része. Aktív módon a bőrbe szállítja a vitamint, ahol antioxidánsként működhet és hozzájárulhat a bőr megerősítéséhez.

Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a C-vitamin szedése lerövidítheti a sebgyógyulás idejét.

7, Óvja emlékezetet és a gondolkodást az öregedés során

A demencia egy tág kifejezés, amelyet a rossz gondolkodás és memória tüneteinek leírására használnak.

Világszerte több, mint 35 millió embert érint, és jellemzően idősebb felnőtteknél fordul elő.

A tanulmányok azt sugallják, hogy az agy, a gerinc és az idegek közelében lévő oxidatív stressz és gyulladás (összességében a központi idegrendszer néven ismert) növelheti a demencia kialakulásának kockázatát.

A C-vitamin erős antioxidáns. Ennek a vitaminnak az alacsony szintjét a gondolkodás és az emlékezés képességének romlásához kötik.

Ezenkívül számos tanulmány kimutatta, hogy a demenciában szenvedő embereknél alacsonyabb a C-vitamin szintje a vérben.

Forrás: www.healthline.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .