D-vitamin-hiány: Ezekre a jelekre, tünetekre érdemes figyelned!

A tél végére a lakosság nagy százaléka küzd a D-vitamin-hiány tüneteivel. A D-vitamin egy rendkívül fontos vitamin, ami igen nagy hatással van az egész szervezetre. Más vitaminokkal ellentétben a D-vitamin hormonként működik és így a tested minden egyes sejtjére hatással van.

A D-vitamint a tested alapvetően koleszterinből állítja elő a napfény hatására, de bizonyos élelmiszerekben is megtalálható, például zsíros halakban és dúsított tejtermékekben. Sajnos azonban csupán az ételek segítségével nagyon nehéz pótolni a megfelelő mennyiséget.

Az ajánlott napi bevitel általában 400-800 NE (nemzetközi egység) között van, de a legtöbb szakértő ennél jóval többet javasol a D-vitamin hiány elkerülésének érdekében.

A D-vitamin-hiány rendkívül gyakori probléma napjainkban. A becslések szerint világszerte körülbelül 1 milliárd ember vérében alacsony a D-vitamin szintje.

A legtöbb ember észre sem veszi, hogy vitaminhiánya van, mivel a tünetek eleinte általában enyhék. Mi most ezeknek a felismerésében szeretnénk segíteni, hogy még idejében észrevedd a D-vitamin-hiány tüneteit és megelőzhesd a nagyobb bajt.

Íme a D-vitamin-hiány 8 jele és tünete!

1, A D-vitamin-hiány gyakori megbetegedést okoz

A D-vitamin egyik legfontosabb szerepe az immunrendszer hatékonyságának fenntartása annak érdekében, hogy képesek legyünk megküzdeni a betegségeket okozó baktériumokkal és vírusokkal.

Gyakori megfázás és influenza esetén nagyon valószínű, hogy D-vitamin-hiány alakult ki a szervezetedben.

Számos nagy tanulmány kimutatta a hiány és a légúti fertőzések, például a megfázás, a hörghurut és a tüdőgyulladás közötti kapcsolatot.

További tanulmányok azt is kimutatták, hogy a D-vitamin-kiegészítők napi 4000NE dózisban történő bevitele csökkentheti a légúti fertőzések kockázatát.

Egy krónikus tüdőbetegségben szenvedő betegeken végzett tanulmány során csak azok tapasztaltak jelentős javulást, akiknek egy éven át nagy dózisú D-vitamin-kiegészítőket szedtek.

2, Kimerültség, fáradtság

A fáradtság érzésének számos oka lehet, és a D-vitamin-hiány lehet az egyik. Sajnos azonban  gyakran figyelmen kívül hagyják, mint lehetséges okot.

Esettanulmányok kimutatták, hogy a nagyon alacsony vérszint kimerültséget okozhat, amely súlyos negatív hatással van az életminőségre.

Egy esetben egy krónikus nappali kimerültségről és fejfájásról panaszkodó nőnél a D-vitamin vérszint mindössze 5,9 ng/ml volt. Ez rendkívül alacsony, mivel minden 20 ng/ml alatti érték már hiánynak tekintendő.

Amikor a nő elkezdett D-vitamin-kiegészítőt fogyasztani, a szintje 39 ng/ml-re emelkedett, és tünetei szűnni kezdtek.

Egy nagy megfigyelési tanulmány a D-vitamin és a fáradtság kapcsolatát vizsgálta fiatal nőknél. A tanulmány megállapította, hogy azok a nők, akiknek a vérében a D-vitamin szintje alacsonyabb, mint 29 ng/ml, gyakrabban panaszkodnak fáradtságra, mint azok, akiknek a vérszintje meghaladja a 30 ng/ml értéket.

Egy másik nővérekkel végzett megfigyelési vizsgálat szoros kapcsolatot talált az alacsony D-vitamin-szint és az általuk érzett fáradtság között. A kutatók ráadásul azt megállapították, hogy az ápolók 89% -a D-vitamin-hiányos.

3, Csont- és hátfájás

A D-vitamin számos módon segít fenntartani a csontok egészségét, többek között például javítja a szervezetben a kalcium felszívódását.

A csontfájdalom és az alsó táji hátfájás a D-vitamin-hiány jele lehet. Nagy megfigyelési tanulmányok összefüggést találtak a vitaminhiány és a krónikus derékfájás között.

Egy tanulmány megvizsgálta a D-vitamin szint és a hátfájás közötti összefüggést. A vizsgálatban több, mint 9000 idősebb nő vett részt.

A kutatók megállapították, hogy a hiányban szenvedőknek nagyobb valószínűséggel fáj a háta, beleértve az olyan súlyos hátfájást is, amely korlátozza mindennapi tevékenységüket is.

Egy kontrollált vizsgálatban a D-vitamin-hiányban szenvedő emberek közel kétszer nagyobb eséllyel tapasztaltak fájdalmat a lábukban, a bordáikban vagy az ízületeikben, mint azok, akiknek a vérszintje a normál tartományban volt.

4, A D-vitamin-hiány depressziót okozhat

A depressziós hangulat a D-vitamin hiányának jele is lehet. Felülvizsgálatok során a kutatók a D-vitamin hiányát összekapcsolják a depresszióval, különösen az idősebb felnőttek esetében.

Egy elemzés során a megfigyelési vizsgálatok 65% -a összefüggést talált az alacsony D-vitamin szint és a depresszió között.

A tanulmányokat elemző kutatók azonban megjegyezték, hogy az ellenőrzött vizsgálatokban a D-vitamin adagjai gyakran nagyon alacsonyak voltak.

Néhány ellenőrzött tanulmány kimutatta, hogy a D-vitamin fogyasztása segít enyhíteni a depressziót, beleértve a szezonális depressziót, amely a hideg hónapokban jelentkezik.

5, A sebgyógyulás károsodása

A műtéti sebek vagy sérülések utáni lassú gyógyulás annak a jele szinten lehet a D-vitamin-hiány jele.

Egy kémcsőben végzett vizsgálat eredményei azt sugallják, hogy a vitamin növeli az olyan vegyületek termelését, amelyek kulcsfontosságúak az új bőr kialakulásához a sebgyógyulási folyamat során.

Egy fogászati ​​műtéten átesett embereken végzett tanulmány megállapította, hogy a D-vitamin-hiány veszélyezteti a gyógyulás bizonyos részeit.

Azt is felvetették, hogy a D-vitamin szerepe a gyulladás szabályozásában és a fertőzések elleni küzdelemben fontos a megfelelő gyógyulás érdekében.

Az egyik elemzés diabéteszes lábfertőzésben szenvedő betegeket vizsgált. Megállapították, hogy a súlyos D-vitamin-hiányban szenvedőknél nagyobb valószínűséggel voltak magasak a gyulladásos markerek, amelyek veszélyeztethetik a gyógyulást.

6, Csontvesztés

A D-vitamin döntő szerepet játszik a kalcium felszívódásában és a csontanyagcserében. Az idős korban diagnosztizált csontritkulás esetén sokan azt gondolják, hogy elegendő csupán a kalciumot pótolniuk, holott a D-vitamin is legalább annyira fontos lenne.

A csont alacsony ásványi sűrűsége azt jelzi, hogy csontok elveszítették a kalciumot és más ásványi anyagokat. Ez főleg az idősebb felnőtteket, különösen a nőket érinti.

Egy több, mint 1100 középkorú, menopauza vagy posztmenopauza utáni nő részvételével végzett tanulmányban a kutatók szoros kapcsolatot találtak az alacsony D-vitamin szint és az alacsony csont ásványianyag-sűrűség között.

7, Hajhullás a D-vitamin-hiány miatt?

A hajhullást gyakran a stressznek tulajdonítják be, ami minden bizonnyal gyakori ok. Ha azonban a hajhullás súlyos, ez egy betegség vagy tápanyaghiány következménye is lehet.

A nők hajhullása összefügg az alacsony D-vitamin-szinttel, bár eddig nagyon kevés kutatást végeztek erről.

8, Izomfájdalom

Az izomfájdalom okait gyakran nehéz pontosan meghatározni. Néhány bizonyíték arra utal, hogy a D-vitamin-hiány az izomfájdalmak lehetséges oka lehet a gyermekeknél és a felnőtteknél egyaránt.

Egy tanulmányban a krónikus fájdalomban szenvedők 71 százalékánál állapítottak meg vitaminhiányt.

Néhány tanulmány megállapította, hogy a nagy dózisú D-vitamin-kiegészítők szedése csökkentheti a különböző típusú fájdalmakat.

Egy vizsgálatban D-vitamin-hiányban szenvedő, növekvő fájdalmakkal küzdő 120 gyermeket vizsgáltak és kiderült, hogy már a vitamin egyetlen adagja átlagosan 57% -kal csökkentette a fájdalmat.

Összegzés

A D-vitamin-hiány hihetetlenül gyakori, és a legtöbb ember nincs tisztában vele. Ez azért van, mert a tünetek gyakran enyhék és nem túl specifikusak, vagyis nehéz tudni, hogy a D-vitamin-hiány vagy valami más okozza-e őket.

Szerencsére a D-vitamin hiányát általában könnyű orvosolni. Növelheted a napsütésben töltött időt, fogyaszthatsz több D-vitaminban gazdag ételt, például zsíros halat vagy dúsított tejterméket. Ezen kívül pedig természetesen étrend-kiegészítők formájában is pótolhatod a hiányzó D-vitamint.

Forrás: www.healthline.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .