A vadgesztenye kivonat 6 egészségügyi előnye

A vadgesztenye (Aesculus hippocastanum) a Balkán-félszigeten őshonos fa. Kivonata népszerű étrend-kiegészítő, amelyet általában a vénák egészségének javítására és a gyulladás csökkentésére használnak.

A vadgesztenye kivonat fő aktív összetevője az eszcin (aezcin), amit számos egészségügyi előnye miatt többször vizsgáltak már.

Íme a vadgesztenye kivonat 6 legfőbb egészségügyi előnye.

1, A vadgesztenye enyhítheti a krónikus vénás elégtelenség tüneteit

A krónikus vénás elégtelenség (CVI=chronic venous insufficiency) olyan egészségi állapot, amelyet a lábak vénáinak rossz véráramlása jellemez.

  • A tünetek a következők lehetnek:
  • ödéma vagy a lábak duzzanata
  • lábfájdalom vagy görcsök
  • viszkető lábak
  • visszér, vagy megnagyobbodott, csavart vénák, amelyek tipikusan a lábakban fordulnak elő lábszárfekélyek
  • gyengeség a lábakban

A vadgesztenyében található eszcin vegyületnek több olyan gyógyászati ​​tulajdonsága van, amelyek hasznossá tehetik a vénás elégtelenség kezelésében. Például fokozhatja a véráramlást a vénákban, de javíthatja a tüneteket is.

19 vizsgálat áttekintése során 9 tanulmány megállapította, hogy az 50 mg eszcin tartalmú, 600 mg vadgesztenye kivonat 8 hétig tartó napi bevétele csökkenti a CVI tüneteit, beleértve a lábfájdalmat, a duzzanatot és a viszkető lábakat egyaránt.

Ezek a tanulmányok azt mutatják, hogy a vadgesztenye kivonat rövid távon hatékony lehet a CVI kezelésében, de további kutatásokra van szükség annak hosszú távú hatásainak meghatározásához.

2, A vadgesztenye kivonat kezelheti a visszérbetegségeket

A visszér duzzadt, kidudorodott vénákat jelent, amik jellemzően a lábakban fordulnak elő. Ezeket a legtöbb esetben a krónikus vénás elégtelenség okozza.

A vadgesztenyemag-kivonat javíthatja a vénás tónust azáltal, hogy javítja a vér áramlását a lábakban.

Ezenkívül segíthet csökkenteni a visszeres lábak duzzanatát és fájdalmát.

Egy 8 hetes vizsgálatban azon résztvevők esetében 58% -a, akik naponta háromszor 20 mg eszcin tartalmú vadgesztenye mag kivonat tablettát szedtek, és naponta kétszer 2% -os eszcin gélt helyileg alkalmaztak, csökkentek az olyan visszeres tünetek, mint a lábfájdalom, a duzzanat, a nehéz láb érzés és az elszíneződés.

3, Erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik

A gyulladás felesleges folyadék felhalmozódást okozhat a szövetekben, ami duzzanathoz vezethet.

Megállapították, hogy az eszcin csökkenti a sérüléssel, vénás elégtelenséggel és duzzanattal kapcsolatos gyulladásokat.

17 vizsgálat áttekintése szerint a vadgesztenyemag-kivonat segíthet csökkenteni a lábak és a lábfejek gyulladását és duzzadását.

Ezenkívül a tanulmányok kimutatták, hogy az eszcin tartalmú helyi kenőcs alkalmazása csökkentheti a gyulladást és a duzzanatot traumák, műtétek és sportsérülések után.

4, A vadgesztenye kivonat enyhítheti az aranyeret

Az aranyér egy általános egészségügyi állapot, amelyet a végbél körüli duzzadt vénák jellemeznek.

A tünetek kellemetlenek, és viszketést, irritációt, fájdalmat és végbélvérzést okozhatnak.

A vadgesztenyemag-kivonat gyulladáscsökkentő tulajdonságai segíthetnek enyhíteni az aranyér tüneteit azáltal, hogy csökkentik az érintett vénák gyulladását és duzzanatát.

Ennek ellenére a kutatás ezen a területen korlátozott, és további vizsgálatokra van szükség a vadgesztenye kivonat aranyér kezelésében rejlő lehetséges előnyeinek megerősítéséhez.

5, Antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik

A vadgesztenyemag-kivonat erős antioxidánsokat tartalmaz – olyan vegyületeket, amelyek segíthetnek megakadályozni szabad gyökök által okozott sejtkárosodást.

A vadgesztenyemag-kivonat gazdag flavonoid vegyületekben, beleértve a kvercetint és a kaempferolt is, amelyek erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek.

Egy kémcsőben végzett vizsgálat megállapította, hogy az eszcin és a vadgesztenyemag-kivonat egyaránt antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, de a vadgesztenyemag-kivonatnak nagyobb hatásai vannak, mint önmagában az eszcinnek. Ennek oka lehet a kivonat összetevőinek egymásra gyakorolt pozitív, erősítő hatása.

6, Rák elleni vegyületeket tartalmaz

Gyulladáscsökkentő tulajdonságaitól eltekintve a kémcsőben végzett vizsgálatok azt is jelzik, hogy az eszcinnek rákellenes hatása van.

Ezek a tanulmányok megállapították, hogy az eszcin jelentősen csökkentheti a daganatos sejtek növekedését bizonyos rákos megbetegedések esetén, mint például a májrák, a leukémia és a myeloma multiplex.

Ezenkívül a kémcsőben végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy az eszcin sejthalált okozhat a rákos sejtekben, például a hasnyálmirigyrák és a tüdőrák esetében.

Ezek a tanulmányok azonban koncentrált mennyiségű eszcin használtak, és nem világos, hogy a vadgesztenyemag-kivonatban található mennyiségnek ugyanazok a hatásai lennének-e. Szilárd következtetések levonása érdekében további humán vizsgálatokra van szükség ezen a területen.

Adagolás

A vadgesztenye megtalálható az üzletekben és az interneten kapszulák, tabletták, folyékony cseppek, illóolajok és krémek formájában.

A vadgesztenye kivonat jellemzően 16–20% eszcint tartalmaz. A legtöbb vizsgálatban az alkalmazott dózis napi 100–150 mg eszcin. Ennélfogva a nagyobb dózisok lehetséges toxikus hatása nem ismert. Ezért a legjobb, ha betartja a javasolt adagolási utasításokat.

Ez napi 2-3 tablettát vagy kapszulát jelent. A folyékony kiegészítőkre vonatkozóan nincs szabványosított ajánlás. További adagolási információk általában a kiegészítő palackokon állnak rendelkezésre.

Forrás: www.healthline.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .