Magnézium és D-vitamin: Ez lenne a tökéletes párosítás?

Annak érdekében, hogy elegendő mennyiségű D-vitamin legyen a szervezetben, a magnézium megfelelő mennyiségű pótlása elengedhetetlen!

A magnézium elengedhetetlen ásványi anyag, hiszen több, mint 300, az emberi szervezet megfelelő működéséhez szükséges biokémiai reakcióért felelős. Egy tanulmány szerint ez az esszenciális ásványi anyag még a D-vitamin szintjét is szabályozhatja a testben. A következő kutatás elsőként igazolja kritikus szerepét a D-vitamin szintjének optimalizálásában.

A kutatást a Vanderbilt-Ingram Center kutatói végezték, és azt vizsgálták, hogy vajon a magnéziummal történő kiegészítés befolyásolja-e a D-vitamin anyagcserét. Korábbi vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a D-vitamint előállító és metabolizáló enzimek a magnéziumtól függnek.

„A magnéziumhiány leállítja a D-vitamin szintézisét és az anyagcserét.” – magyarázza Qi Dai, a tanulmány szerzője, az Ingram professzora.

A vizsgálat elvégzése során a kutatók összesen 250 résztvevőt toboroztak, akik 45 és 85 év közöttiek voltak. A résztvevők magnéziumot vagy placebót kaptak, annak megfelelően, hogy melyik csoportba kerültek. A tanulmányban alkalmazott magnézium dózisok összhangban voltak az ajánlott étrend-támogatási iránymutatásokkal.

A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a megfelelő magnéziumszint elengedhetetlen a D-vitamin szintjének optimalizálásához. Ezek a megállapítások azért rendkívül fontosak, mert míg a D-vitamin hiányának következményei már nagyon jól ismertek, addig a magnéziumhiány egy nem túl ismert egészségügyi probléma.

„Az emberek körülbelül 80%-a nem fogyaszt elegendő magnéziumot ahhoz, hogy fedezze a nemzetközi becslések alapján kiadott ajánlott étrend-támogatást.” – mondta Martha Shrubsole, a tanulmány egyik kutatója.

„Az optimális magnézium-bevitellel csökkenthető a D-vitamin hiányának kockázata. Az emberek D-vitamin kiegészítőket szednek, de nem tudják, hogyan szívódik fel. Magnézium nélkül a D-vitamin nem igazán hasznos a szervezetnek.” – mondta Mohanned Razzaque.

Ez a tanulmány a D-vitamin és a vastagbélrák, valamint más krónikus betegségek közötti kapcsolat meghatározására irányuló folyamatos erőfeszítések részét képezi.

A magnéziumhiány jelei és tünetei

Alváshiány

A tanulmányok szerint a magnézium növeli az agyban a gamma-amino-vajsavat (GABA), amely egy neurotranszmitter, ami segíti a pihenést és az alvást. Ebből következik, hogy az alacsony magnéziumszint esetén nehezebb az elalvás.

Izomgörcsök

A magnézium a kalciummal együtt szabályozza az izmok mozgását. Ha a testben van kalcium, de nincs mellette elegendő magnézium, a test bármely része görcsbe kerülhet. Lehet ez lábgörcs, izomfájdalom, izomfeszültség és általános fájdalom is. Az egyik leggyakoribb ilyen tünet pedig nem más, mint a szemrángás.

Szabálytalan szívverés

Segít fenntartani a normál szívritmust. Az orvosok a kórházakban gyakran intravénásan adják be a magnéziumot a betegeknek, hogy csökkentsék a pitvarfibrillációt és a szívritmuszavar kockázatát.

Növeld a magnézium bevitelét!

A hiány elkerülése és a magnéziumszint optimalizálásának érdekében egyszerűen kövesd az alábbi tippeket:

Egyél magnéziumban gazdag ételeket!

A magnéziumpótlás legjobb forrásai közé tartozik a mandula, a kesudió, a hajdina, a mogyoró, a köles és a pekándió.

Kerüld el a magnéziumban szegény ételeket!

Annak érdekében, hogy a magnéziumszinted magas maradhasson, kerüld el a glutén-tartalmú ételeket, a finomított termékeket, az alkoholt, a kávét és a fekete teát.

Ügyelj a vitaminok pótlására is!

Juttass a szervezetedbe elegendő mennyiségű D3, B1, B6 és E vitamint, valamint szelént is. Ezek a tápanyagok segítenek felszívni, felhasználni és megtartani a magnéziumot.

Használj jó minőségű étrend-kiegészítőket!

Az étkezéseid mellett a jó minőségű magnézium-kiegészítők is segíthetnek a pótlásban. Érdemes ilyenkor magnézium citrátot tartalmazó terméket választani.

A szakértők életkortól és életviteltől függően 400-2000 mg közötti magnézium mennyiség napi bevitelét javasolják táplálék és/vagy étrend-kiegészítők formájában.

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .