7 tipp a téli betegségek ellen

Vannak, akik egyetlen tüsszentés nélkül vészelik át a téli hideg hónapokat. Baktériumoktól hemzsegő tömegben mászkálnak sértetlenül. Gyomorrontás dönti le az egész irodát – rajtuk kívül. Szeretnél Te is közéjük tartozni? Próbálj ki egyet-kettőt a betegségek ellen, de még jobb, ha mind a hét módszert egyszerre használod.

1. Masszázs a betegségek ellen

Tekints gyógyszerként a masszázsra! A legtöbb tanulmány bizonyította, hogy a masszázs csökkenti az aggodalmakat, a vérnyomást és a pulzust – és ez a három így együtt a stressz csökkenését jelenti, ami pedig arányos az immunrendszer állapotával. Ahogy Dr. Tiffany Field a University of Miami School of Medicine orvosa elmondta:

„A stressz csökkenése növeli az immunsejtek számát”.

Melyik a legjobb masszázs? Szinte bármelyik megfelel, ami kellemes érzeteket vált ki belőled. Elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy a bőrt jól átmozgassa, de nem szabad, hogy fájdalmat okozzon. Országszerte rengeteg masszázsszalon áll rendelkezésünkre, így bőven van lehetőséged válogatni. Érdemes többet kipróbálni és alkudni az árakból vagy bérletet vásárolni. Havonta egy masszázs elegendő lehet, de aki megengedheti magának, többet is kérhet.

2. Hideg zuhany

A hidegzuhany köztudottan jót tesz a közérzetnek, és a bőrnek is. Ezen kívül javíthat az alacsony energiaszinten, a migrénes fejfájáson, a keringési problémákon és segít a nőknek úgymond bájosan öregedni. (Néhányan úgy tartják, hogy a hideg zuhany a francia nők feszes mellének a titka.)

Hogyan alkalmazzuk? Kezdd el kis dózissal! A 10 perces változat inkább nyárra való. Télen egy perc is elegendő, amit mindig meleg zuhannyal fejezzünk be. Amennyiben valami diagnosztizált keringési problémával rendelkezel, konzultálj az orvosoddal, mielőtt kipróbálod, mert a hidegvíz hatással lehet a vérnyomására.

3. Gyömbérrel a betegségek ellen

Eleged van hideg őszi, téli időjárásból? Melegítsd fel egyszerre a tested és a lelked egy gyömbérgyökérből készült teával. Vágj apróra egy ujjperc méretű gyömbért és forrázd le. Ha szükséges ízesítsd steviával vagy mézzel, de ezek nélkül is kellemes az íze. Belülről kifelé fogja felmelegíteni a tested.

A gyömbért gyakran alkalmazzák a hagyományos megfázás esetén is. Képes kiegyensúlyozni az immunrendszer működését, illetve helyrehozza annak megfelelő működését, fokozza védelmi funkcióit a betegségek ellen.

Gyömbérrel a jó emésztésésért

Évszázadokon át a gyömbért közismerten alkalmazták emésztési problémák kezelésére. Earl Mindell: Vitamin biblia című könyvében is említést tesz erről. A kutatók szerint a gyömbér egyes hatóanyagai stimulálják a emésztőrendszert erősítve ezzel az izomtónusát, és segíti az étel mozgását a tarktusban.

A fent említett gyömbéres főzetnek remek az íze és kiválóan működik. Ráadásul nem okoz hasmenést sem, ami a hagyományos hashajtókról nem mondható el.

4. Gyakori kézmosás

Felmérések szerint az emberek kevesebb, mint fele mos kezet naponta többször. Bár kezdetben macerásnak tűnhet számon tartani a kézmosások gyakoriságát, de ha figyel rá az ember hamar komfortos szokássá válhat. A kézmosás hatékony módja a meghűléses betegségek mellett még számos egyéb fertőzéses betegség megelőzésének.

Hogyan moss kezet?

A rendes kézmosás legalább 20 másodpercig tart. Ez idő alatt éppen két versszakot tudsz elmondani a Himnuszból. Az ennél rövidebb kézmosás érdekes módon elképzelhető, hogy éppen a fordított hatást fogja kiváltani – a meleg nedves környezet a kórokozók ideális élettere. Használj szappant, de feltétlenül kerüld a divatos antibakteriális készítményeket. Ezek olyan anyagokat tartalmaznak, amik használata alkalmazkodó és ellenálló baktérium törzsek kifejlődéséhez vezethetnek. Ha nem alkalmas a helyszín egy kézmosáshoz, mert éppen egy ATM előtt állsz, vagy egy tömegközlekedési eszközről szálltál le, használj alkoholos kézfertőtlenítő kendőt.

5. Fogyassz megfázás elleni koktélt

Az igazán okos emberek nem kezelik megfázást, hanem megelőzik. Számtalan remek összeállítás beszerezhető, ami segít megelőzni a problémát:

  • C-vitamin tartalmú italporok, melyekből szezonban érdemes napi kettőt is elfogyasztani, igen hatékonyak a betegségek ellen.
  • Zöldségek, gyümölcsök és gyógynövények keveréke. Minél változatosabb, annál jobb. A superfood-ok közt találsz ilyet.
  • A C-vitamin és a Cink kombinációja elismerten jó a meghűléses betegségek ellen is. Amennyiben nem sikerült a megelőzés és mégis beütött a baj, napi 80-100 mg cink és 2000 mg  C-vitamin fogyasztása látványosan lerövidíti a gyógyulás idejét.
  • Ne feledd a téli D-vitamin pótlást! “Az influenzaszezon minden évben, akár szezonális, akár világjárványról van szó, szinte mindig december-januárban a legsúlyosabb. A járvány mindig akkor tör ki, amikor elég sok emberben csökken kritikus szint alá a D-vitamin szintje, ekkor a vírus, amely sok emberben addig is ott lapult, aktiválódik és fertőzéssel is továbbadódik.”

6. Fokhagyma a betegségek ellen

A fokhagyma gazdag antioxidánsokban, amik felerősítik az immunrendszert és csökkentik a gyulladásokat a testben. Carmia Borek professzor a Tufts Egyetemi Klinikáról Bostonból azt állítja, hogy a fokhagyma amellett, hogy a mindennapi betegségek ellen eredményes, képes segíteni olyan komoly esetekben is, mint a rák vagy a szív – és érrendszeri betegségek.

Aggódsz a szag miatt? Nem vagy ezzel egyedül. Nem ritka az ilyen mellékhatás, ami érdekes módon nem mindenkinél jelentkezik. Általánosan elmondható, hogy napi egy gerezd fokhagyma fogyasztása biztonságos ilyen szempontból is. Amennyiben Neked ez nem vált be, szerezz be szagmentes fokhagyma kivonatot.

7. Maradj pozitív gondolkodású

Azok az emberek, akiknek az agyi aktivitása nagyobb volt azon a területen, ami a „pozitív hozzáállással” kapcsolatos, nagyobb mennyiségben állítottak elő antitesteket az influenza vírussal szemben, mint mások, így hatékonyabban küzdhetnek a betegségek ellen. A kutatók az okot nem ismerik, de feltételezik, hogy „az agy kommunikál az immunrendszerrel és visszafelé”, mondta a kutatásban résztvevő Dr. Anna L. Marsland. Ellenpróbaként sikerült bizonyítaniuk, hogy a stressz hatására a résztvevők könnyebben betegedtek meg.

Hogyan legyünk „pozitívabbak”?

Amennyiben Neked nincs ötleted, mitől lehetne olyan a hozzáállásod, amitől egészségesebb lehetnél, hallgasd meg a szakértők javaslatait. Ha már nem lehetsz „pozitív”, legalább ne legyél „negatív”. Ne tegyél olyan kijelentéseket, hogy „minden novemberben meg szoktam fázni”, vagy „ha megfázom, egy hét kell, mire meggyógyulok”, stb…  Koncentrálj arra, amiben a legjobb vagy. Azt fogod tapasztalni, hogy lassan átfordul a gondolkodásod olyan módon, hogy az javítani fog az egészségeden.

Vitaminok és ásványi anyagok

Magosi Judit szerzőről

One thought on “7 tipp a téli betegségek ellen”

  1. A D vitamin téli hónapokban rendkívül fontos , igy megelőzhető az influenza és más komoly betegség is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .