Méregtelenítésre van szükséged? Így lesz hatékony!

Az ünnepi időszak után benned is megfogalmazódott, hogy méregtelenítésre, tisztítókúrára van szükséged? Fontolgatod, hogy belekezdesz valamelyik igen népszerű programba? Ha igen, van egy tanácsunk számodra: ne tedd! Ezeknek az úgynevezett programoknak a többsége – a folyékony étrend, az eliminációs étrend, a gyümölcslé tisztítókúra, a böjtölés és a korlátozó étrend – nem csak, hogy nem fog segíteni, de sok közülük többet árthat, mint amennyit használ. „A méregtelenítő programok legnagyobb része visszaállítást, helyreállítást ígér, de sajnos csak egy rossz viselkedést cserél le egy másik hasonlóan rossz szokásra” – állítja Meghan McLarney, a Nebraskai Egyetem Orvosi Központjának cukorbetegség oktatója és táplálkozási terapeutája.

Úgy érzed, szükséged van egy év eleji felfrissülésre? Felejtsd el a divatos méregtelenítőket! Ehelyett kövesd ezeket az egyszerű, de könnyedén fenntartható lépéseket.

1. Állítsd vissza az alvási rended!

Ha méregtelenítésre vágysz, ez legyen az első lépés. Az ünnepek alatt valószínűleg te sem fektettél nagy hangsúlyt arra, hogy időben menj el aludni és időben kelj fel másnap. Ha az elmúlt két hétben te sem figyeltél erre, akkor nagy eséllyel szenvedni fogsz, amiért újra korán kell kelned azért, hogy dolgozni indulj. Szakemberek javaslata szerint egy felnőtt embernek naponta körülbelül 7-9 óra alvásra van szüksége. Érdemes betartanod ezt az ajánlást, hiszen az alváshiány a hormonháztartást is felboríthatja, ezáltal megnövekedhet a kortizol szint és még szorongóbbá, fáradtabbá válhatsz emiatt. Igyekezz tehát, hogy korábban menj aludni, mint ahogyan azt az ünnepek alatt tetted. 1-2 napon belül vissza fogsz tudni állni a régi menetrendre és frissebb leszel, mint valaha.

2. Reggelizz!

„Különböző kutatásokon kimutatták, hogy azok az emberek, akik bőséges, jó reggelit fogyasztanak, a nap folyamán kevesebb kalóriát juttatnak a szervezetükbe, mint azok, akik reggeli nélkül kezdik a napot”- állítja McLarney. De milyen is az a jó reggeli? Az a fontos, hogy mindenképp hasznos tápanyagértékű ételeket fogyassz reggel. A trükk az, hogy szerepeljen a menüben fehérje. Ez lehet tojás, zöldség vagy gyümölcslé, vagy akár egy szelet sajt egy teljes kiőrlésű pirítóson. Eheted otthon, vagy az autóban, de akár egyből a munkahelyedre érve is. A lényeg, hogy az ébredéstől számított körülbelül 1 órán belül fogyaszd el a reggelid. Ezzel elősegítheted a vércukorszint normalizálását, és javíthatod vele a kognitív képességeidet is.

3. Javíts az étkezéseden!

Fogyassz minden nap zöldséget és gyümölcsöt, fokozd a rostbeviteled, csökkentsd a cukor és a telített zsír mennyiségét. Az erjesztett élelmiszerek, például a joghurt, segíthetnek a belek egészségének megőrzésében.

4. Próbálj meg többet mozogni!

A méregtelenítésre remek hatással van a sport és a mozgás. „Sokan megijednek a pácienseim közül, mikor azt mondom, több testmozgásra lenne szükségük” – mondja Margaret Mangan dietetikus. Az irányelvek szerint hetente legalább 150 perc közepes intenzitású testmozgást vagy 75 percnyi erőteljes aerob tevékenységet javasolnak. De ezt nem kell feltétlenül egyszerre megcsinálnunk és edzőterembe sem mindenáron kell járnunk hozzá. Bőven elég lehet, ha a közeli boltba az autó helyett a sétát választod, vagy ha lefekvés előtt teszel egy rövidebb kört gyalog a környéken. Nem kell egyből edzőterembe járni és drágábbnál drágább sportszerekre költeni. J

5. A méregtelenítésre a májadnak is szüksége van!

A túlzott alkoholfogyasztás negatívan befolyásolja az alvást, a hormonháztartást, a gyógyulást és az általános egészség elérését egyaránt. Az alkohol megnehezíti a máj egészséges működését, ezáltal negatív hatása van a méregtelenítésre is. A máj tisztításában remek segítséget nyújthat a máriatövis. Ez a növény hozzájárul a máj egészségének fenntartásához és méregtelenítéséhez.

6. Ápold a társadalmi kapcsolataidat!

Csak azért, mert az ünnepek elmúltak, ne légy remete. Nagyon fontos a társadalmi kacsolatok fenntartása. A kapcsolatok elősegíthetik, hogy hosszabb és egészségesebb életet éljünk. Tölts minél több időt a szeretteiddel, barátaiddal, amikor csak teheted.

Forrás: https://www.thehealthy.com/habits/new-years-day-detox/

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .