Gránátalma: Milyen előnyökkel jár a fogyasztása?

A gránátalma egy csodaszép gyümölcs, benne fényes, vörös színű „gyöngyökkel”, amik édes, lédús nedűt tartalmaznak. A gyümölcs levét évezredek óta használják gyógyszerként. Ennek egyik oka, hogy több, mint 100 fitokemikáliát tartalmaz. A fitokemikáliák a növényekben található bioaktív vegyületek, amelyek az adott élelmiszerekben speciális védőhatást fejtenek ki (természetesen az élelmiszer egyéb komponenseivel való kölcsönhatásban). A legismertebb fitokemikáliák a flavonoidok, a glükozinolátok és a fitoösztrogének.

A gránátalma jótékony hatásai

1, Antioxidáns

A gránátalma magok élénkvörös árnyalatát a benne található polifenolok okozzák. Ezek az anyagok erős antioxidánsok. A gyümölcs levében háromszor több antioxidáns található, mint a vörösborban és a zöld teában.

Ezek az antioxidánsok elősegíthetik a szabadgyökök eltávolítását, megvédhetik a sejteket a károsodásoktól és csökkenthetik a gyulladást.

2, C-vitamin

Egyetlen gránátalma leve képes fedezni a napi C-vitamin szükséglet 40%-át. A megfelelő hatás érdekében válaszd a házi készítésű, vagy garantáltan friss gyümölcslevet.

3, Rákmegelőzés

A kutatók nemrégiben megállapították, hogy a gránátalma leve segíthet megállítani a prosztatarák sejtjeinek növekedését.

Noha nem végeztek embereken hosszú távú vizsgálatokat, amik igazolják, hogy a gyümölcs megakadályozza a rákot vagy csökkenti annak kockázatát, az étrendbe való beépítése biztosan nem árthat. Eddig bíztató eredmények születtek a tanulmányokban, és további nagyobb kutatásokat végeznek.

4, Alzheimer-kór

A gyümölcs levében található antioxidánsok és azok magas koncentrációja segíthet megakadályozni az Alzheimer-kór kialakulását és előrehaladását, valamint segít megvédeni az emlékezetet.

5, A gránátalma segíti az emésztést

A gyümölcs leve csökkentheti a bél gyulladását és javíthatja az emésztést. Hasznos lehet a Crohn-betegségben, a fekélyes bélgyulladásban és más gyulladásos bélbetegségben szenvedők számára.

6, Gyulladáscsökkentő

A gránátalma a magas antioxidáns-koncentrációjának köszönhetően erős gyulladáscsökkentő hatással bír. Segíthet csökkenteni a gyulladást az egész testben, és segít megelőzni az oxidatív stressz okozta károsodások kialakulását is.

7, Segít a szívbetegségek megakadályozásában

A gránátalma segíthet megvédeni a szívet és az artériákat.

Kisebb tanulmányok kimutatták, hogy a gyümölcs leve javítja a véráramlást és megakadályozza az artériák megvastagodását és merevségét. Lassíthatja a vérrögök és a koleszterin felhalmozódását az artériákban.

A gránátalma negatívan reagálhat a vérnyomás- és koleszterin-csökkentő gyógyszerekkel, éppen ezért feltétlenül beszélj kezelőorvosoddal, ha fogyasztasz ilyen gyógyszereket.

8, A gránátalma vírusellenes hatású

A laboratóriumi vizsgálatok során megállapították, hogy a gyümölcs antibakteriális és vírusellenes hatással bír.

9, Vitaminban gazdag

A C-vitamin és az E-vitamin mellett a gyümölcs leve rendkívül jó folát-, kálium- és K-vitamin-forrás.

10, Cukorbetegség ellen gránátalma

A gránátalmát hagyományosan a cukorbetegség kezelésére használták a Közel-Keleten és Indiában. Bár még kevés kutatás áll rendelkezésünkre, az biztos, hogy a gyümölcs leve segíthet csökkenteni a vércukorszintet.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

 

 

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .