Dió: a koleszterin, a szív egészsége és még sok más miatt

A dióban gazdag étrend segíthet csökkenteni az alacsony sűrűségű lipoprotein vagy más néven a „rossz” koleszterinszintjét, és javíthatja a szív általános egészségi állapotát, de a dió fogyasztása számos más egészségügyi előnnyel is járhat.

A dió jelentős mennyiségben tartalmaz alfa-linolénsavat (ALA) is, amely az omega-3 zsírsav növényi alapú forrása.

Egyéb tápanyagokban is gazdag, például folátban és E-vitaminban. A folát segít csökkenteni a születendő csecsemők központi idegrendszeri hibáinak kockázatát. Az E-vitamin segít a hemoglobin kialakulásában, amely fehérje oxigént szállít a vérben.

A dió azonban magas kalória tartalmú étel is, ezért érdemes odafigyelnünk a mennyiségekre, hiszen a túl sok dió súlygyarapodáshoz vezethet.

Ebben a cikkben megvizsgálunk néhány kutatást, amely támogatja a dió étrendbe való felvételét, különösen azok számára, akik szabályozni kívánják koleszterinszintjüket.

Dió, koleszterin és szív

A Betegségmegelőzési és Megelőzési Központ adatai szerint az Egyesült Államokban 3-ból egy embernek magas a koleszterinszintje.

A magas koleszterinszint, különösen az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterin magas szintje növeli a szívbetegségek, a stroke és más betegségek kialakulásának kockázatát.

2016-ban a kaliforniai San Diegóban, az Experimental Biology 2016 találkozón bemutatkozó tudósok megjegyezték, hogy a dió mindennapos fogyasztása pozitívan befolyásolhatja a koleszterinszintet, anélkül, hogy növelné a testsúlyt.

A kutatók 514 idősebb, átlagosan 69 éves életkorú felnőtt adatait vizsgálták, akik részt vettek a dió és az egészséges öregedés kapcsolatát vizsgáló kutatásban.

A résztvevők körülbelül fele egy marék diót adott hozzá napi étrendjéhez, ami napi kalóriabevitelük 15 százalékát teszi ki. A másik fele dió nélkül fogyasztotta a szokásos napi étrendet.

1 év elteltével a kutatók azt találták, hogy a dió diétát folytatóknál az LDL-koleszterin szintje lényegesen alacsonyabb volt azokhoz képest, akik a szokásos étrendet fogyasztották.

Nem voltak szignifikáns különbségek a csoportok között a testtömeg változásában és a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) vagy a „jó” koleszterin szintjének változásában.

2018-ban további vizsgálatok után a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy „a dió beépíthető az egészséges idősek napi étrendjébe anélkül, hogy aggódniuk kellene a testsúlyra vagy a testösszetételre gyakorolt ​​káros hatásuk miatt”.

Jobb lipidprofilok

A tudósok továbbra is találnak bizonyítékokat a dió kardiovaszkuláris előnyeinek alátámasztására.

2018-ban 26 vizsgálat áttekintése, több mint 1000 ember adatainak felhasználásával arra a következtetésre jutott, hogy a dióban gazdag étrendet fogyasztók esetében alacsonyabbak voltak a következők:

  • az összes koleszterinszint
  • LDL-koleszterin
  • trigliceridek (a vér egyik zsírtípusa)
  • apolipoproteinek fehérjék (a táplálékokból felszabaduló zsírokat szállítják a keringésben a belektől a különféle szervek felé. Az LDL-koleszterin felszínén helyezkedik el, annak transzportjában vesz részt.)

Úgy gondolják, hogy a fenti hatásokat a dió a magas növényi szterin tartalmának köszönheti. Ezek a természetben előforduló vegyületek segíthetnek megakadályozni a szervezetben koleszterin felszívódását.

A dió polifenolokat és tokoferolt is tartalmaz, amelyek ösztönözhetik az antioxidáns és gyulladáscsökkentő aktivitást a szervezetben. Ennek megerősítéséhez további vizsgálatokra van szükség.

A dió előnyei a cukorbetegek számára

Számos más tanulmány jelezte, hogy a dió napi fogyasztása előnyösen hathat a szív- és érrendszeri egészségre, beleértve azokat is, akik cukorbetegségben szenvednek, vagy akiknél fennáll annak a kockázata.

Egy 2015-ös tanulmány 25–75 éves korú személyeket vizsgált meg, akiknél magas volt a cukorbetegség kialakulásának kockázata. A résztvevők egy csoportja 56g diót fogyasztott naponta, míg a másik csoport nem evett diót egyáltalán.

6 hónap után a csapat jelentős javulást tapasztalt az érfal működésében azoknál, akik fogyasztották a diót. Az LDL-koleszterinszint ebben a csoportban is alacsonyabb volt.

Férfi termékenység

Nem a szív- és érrendszer a test egyetlen része, amely számára előnyös lehet a dió- és dióolaj fogyasztása.

A szaporodásbiológiában megjelent tanulmány a dió fogyasztását a spermiumok egészségének több mutatójának javulásával kapcsolta össze.

A vizsgálatban 117 egészséges férfi vett részt, akik 21–35 évesek voltak, és nyugati stílusú étrendet fogyasztottak. A kutatók két csoportra osztották őket.

Az első csoport 75 g diót evett naponta 12 héten keresztül, a második csoport kerülte a diót.

A diómentes csoporthoz képest a vizsgálati időszak végére azoknál a férfiaknál, akik diót ettek, szignifikánsan magasabb volt:

  • spermium vitalitása
  • spermiumok mozgékonysága vagy mozgásképessége
  • spermiumok morfológiája (A spermavizsgálat során mért paraméterek között a morfológia egy arányérték, ami egészen pontosan azt mutatja meg, hogy a spermiumok hány százalékának normális az alakja.)

A kutatók azonban nem tudták megmondani, hogy a diófogyasztás minden esetben előnyös-e a termékenységi problémákkal küzdő fiatal férfiak számára.

A dió hatása a rákra

A British Journal of Cancer kutatásai több, mint 75 000 nő adatait vizsgálták egy tanulmány során.

Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál, akik hetente legalább kétszer fogyasztottak 28g diófélét, jelentősen csökkent a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázata. A diófélék ebben a tanulmányban mandulát, brazil diót és diót jelentettek.

A The Journal of Nutritional Biochemistry folyóiratban megjelent 2015-ös egérvizsgálat azt sugallta, hogy a diót tartalmazó étrend lelassíthatja a vastagbélrák növekedését azáltal, hogy jótékony változásokat okoz a rák génjeiben.

Kognitív képességek

2014-ben tudósok egy csoportja megállapította, hogy a dió fogyasztása javíthatja a mentális képességeket.

A csapat a 20–90 éves amerikai felnőttek Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálatának több éves adatait használta fel.

Azok, akiknek magasabb volt a napi dióbevitelük, jobb teljesítményt mutattak a mentális képességek hat tesztjén, beleértve a memóriát, a koncentrációt és az információfeldolgozási sebességet is.

Alzheimer kór

Egy 2014-es egereken végzett tanulmány szerint a dió fogyasztása előnyös lehet az agy működésében.

Az Alzheimer-kór progressziójának modellezésére tenyésztett egerek vagy dióban gazdag, vagy dió nélküli étrendet követtek.

A diót fogyasztók jelentős javulást mutattak a tanulási készségekben, a memóriában, a szorongás szintjében és az agy működésének egyéb mércéiben.

Ugyanezen csoport korábbi tanulmánya azt sugallta, hogy a dió kivonata védelmet nyújthat az amiloid-béta fehérje káros hatásaival szemben. Ez a fehérje az amiloid plakkok fő alkotóeleme, amelyek az Alzheimer-kórban szenvedő emberek agyában képződnek.

A szerzők úgy gondolják, hogy a dió segíthet csökkenteni az Alzheimer-kór kockázatát, késleltetheti a kezdetet vagy lassíthatja a progresszióját.

Kockázatok

A dió tápanyagokban gazdag étel, ugyanakkor magas a kalóriatartalma, és súlygyarapodáshoz vezethet, ha az emberek túl sokat fogyasztanak belőle. Ezért a diót mértékkel és az egészséges életmód részeként kell fogyasztani.

A dió súlyos vagy akár végzetes allergiás reakciót is okozhat a dióallergiában szenvedő személyeknél. Aki dióallergiás, ne fogyasszon diót és más típusú diófélét.

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com

 

 

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .