A tőzegáfonya: Miért népszerű és miben segíthet?

A tőzegáfonya, vagy más néven a vörös áfonya népszerű szuperélelmiszer. Az emberek előszeretettel fogyasztják mártás vagy gyümölcslé formájában. De sokan használják őket töltelékhez, rakott ételekhez vagy desszertekhez is.

Sok ember tartja az áfonyát szuperélelmiszernek magas tápanyag- és antioxidáns tartalma miatt.

Sok kutatás összekapcsolta az áfonyában lévő tápanyagokat a húgyúti fertőzések (UTI) és bizonyos ráktípusok megelőzésével, az immunrendszer erősítésével és a vérnyomás csökkenésével.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk az áfonya egészségügyi előnyeit, és azt, hogy az emberek hogyan építhetik be őket az egészséges étrendbe.

A tőzegáfonya előnyei

Minden egészségügyi és táplálkozási szakértő olyan étrendet ajánl, amely rengeteg gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz.

Az áfonya fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, hiszen kiváló forrása a különféle vitaminoknak és antioxidánsoknak.

Az őslakos amerikaiak az áfonyát használták hólyag- és vesebetegségek kezelésére, míg az angliai kora telepesek rossz étvágy, gyomorpanaszok, vérbetegségek és skorbut kezelésére használták.

Húgyúti fertőzések kezelése

A tőzegáfonya szerepet játszott a húgyúti fertőzések hagyományos kezelésében.

Egy 2016-os áttekintés megállapította, hogy az egészségügyi szakemberek az áfonyát a visszatérő húgyúti fertőzésekben szenvedő nőknek javasolják leggyakrabban.

Ezenkívül egy 516 résztvevős tanulmány során azt állapították meg, hogy napi két áfonyakivonat kapszula csökkentheti a húgyúti fertőzések előfordulását.

Az áfonyában található antioxidáns megakadályozza bizonyos baktériumok megtapadását a húgyúti falakon. Ily módon a tőzegáfonya segíthet megelőzni a fertőzések kialakulását.

Egy 2015-ös tanulmány során a kutatók megállapították, hogy bár az áfonyakapszulák képesek elérni ezt a hatást, az áfonyalé valószínűleg nem fogja ugyanezt a hatást elérni.

Ennek oka, hogy az áfonyakivonat nagy koncentrációja szükséges a baktériumok elterjedésének megakadályozásához. A kereskedelemben kapható áfonyalé viszont nem tartalmaz ilyet.

Csökkenti szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy az áfonyában található polifenolok csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Egy 2019-es szisztematikus áttekintés szerint az áfonya étrendben történő kiegészítése segíthet az embernek ezen betegségek számos kockázati tényezőjének kezelésében. Ide tartozik a szisztolés vérnyomás, amely a szívizom összehúzódása alatti vérnyomás.

A felülvizsgálat azt is megállapította, hogy az áfonya-kiegészítés segíthet csökkenteni a testtömeg-indexet (BMI) és javítani a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) vagy ismertebb nevén a „jó” koleszterin szintjét.

Lassítja a rák terjedését

34 preklinikai vizsgálat 2016-os áttekintése azt mutatta, hogy a tőzegáfonya vegyületei számos jótékony hatással voltak a kémcsövekben lévő rákos sejtekre.

Ezek a következők voltak:

  • a rákos sejtek halálát okozta
  • lassította a rákos sejtek növekedését
  • csökkentette a gyulladást

Noha a rákos embereken végzett vizsgálatok korlátozottak, ezek az eredmények ígéretesek lehetnek egyes ráktípusok jövőbeli kezelésére.

A tőzegáfonya javítja a száj egészségét

Az áfonyában található antioxidánsok elősegíthetik a száj egészségét. Ezt úgy teszik meg, hogy megakadályozzák a baktériumok megkötését a fogak felületén – állítják a New York-i Rochesteri Egyetem Orvosi Központjának Orális Biológiai Központ és Eastman Fogorvosi Tanszék kutatói.

A tőzegáfonya hasznos lehet az ínybetegségek megelőzésében is.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

 

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .