Stresszoldó módszerek (nem csak) az év végi időszakra!

Az év vége, az adventi időszak a legtöbb ember számára nagy kihívást jelent. Az év végi hajtás, a karácsonyi ajándékok beszerzése, az ünnepi készülődés. Ingerlékenység, fáradtság, fejfájás…stb. Érezted már ilyenkor, hogy az idegrendszerednek extra támogatásra lenne szüksége?  Íme 8 hatékony stresszoldó módszer, ami segíthet!

Rozmaring

A rozmaring illata összefüggésbe hozható a hangulat javulásával. Tisztítja az elmét, enyhíti a stresszt és a krónikus szorongást, vagy javítja a stressz hormon egyensúlyát. Hasonló a hatás, ha a rozmaringot ételhez adjuk, vagy ha a levelekből kivont esszenciát külsőleg krémként alkalmazzuk.

Masszázs

A legtöbb tanulmány bizonyította, hogy a masszázs csökkenti az aggodalmakat, a vérnyomást és a pulzust – és ez a három így együtt a stressz csökkenését jelenti (ez pedig arányos az immunrendszer állapotával is). Melyik a jó masszázs? Bármelyik jó lehet, ami kellemes érzeteket vált ki. Fontos, hogy legyen elég erős, hogy a bőrt jól átmozgassa, de ne annyira, hogy fájdalmat okozzon.

Magnézium

Stressz helyzetben a szervezet jóval több magnéziumot használ fel mint átlagos esetben. Körülbelül 500 mg magnézium segítség lehet a stressz leküzdésében. Elegendő magnézium nélkül az izmok megfeszülnek, a vérnyomás emelkedik és a szívizom is görcsbe rándulhat. A magnézium egyik legjobban felszívódó formája a magnézium citrát.

Mozgás

A mozgás, nem csak a testnek tesz jót! Sokan azért mozognak, sportolnak, hogy jobb fizikai állapotba kerüljenek, hogy egészségesebbek legyenek, vagy fizikailag vonzóbbá váljanak. Ám a testmozgásnak jelentős stresszoldó hatása is van. A mozgás segíti a stresszhormonok lebomlását és a boldogsághormonok felszabadulását.

Olvasás, zene, kávé, tea

Az olvasás 68 százalékkal csökkentheti a stressz szintjét, a Sussex Egyetem kutatása szerint. A második helyen a zenehallgatás végzett, mivel 61 százalékkal csökkentette a stressz-szintet, a kávézás, vagy teázás 45, és a séta 42 százalékkal.

Maca gyökér

A Maca egy Peruban őshonos zöldségnövény (perui ginseng). A növény összemorzsolt gyökere gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban és tápanyagokban. A maca gyökér csökkenti a depressziót, szorongást és stresszoldó hatású. Mindezt úgy, hogy közben energiával látja el a szervezetet, így javítva az érzelmi hangulatot.

B-vitamin komplex

A megnövekedett szellemi vagy testi terhelés megnövelt B-vitamin pótlást igényel, mert ezek nem raktározódnak túl jól a szervezetben. Amennyiben több a terhelés, fogyassz több B-vitamint, lehetőleg komplex formában, C-vitaminnal kiegészítve.

Hosszútávon megfontolandó

Míg a bőr, az izmok vagy a csontok képesek újra felépülni, a jelenlegi tudásunk szerint az agy nem. Pedig a hosszan tartó stressz roncsolja az agyi szöveteket. Add meg neki a megfelelő táplálékokat, és igyekezz kezelni a stresszt.

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .