A 2-es típusú cukorbetegség korai jelei

A 2-es típusú cukorbetegség esetében az ember vércukorszintje túl magas lesz. Ha ezt az állapotot időben fel tudjuk ismerni a korai jelek és tünetek alapján, akkor nagyban növelhetjük annak esélyét, hogy ne kelljen komolyabb szövődményekkel szembenéznünk.

A cukorbetegség szűrésére többféle vérvizsgálatot végeznek. Az éhgyomri vércukor vizsgálatot 8-12 órás koplalás után vett vénás vérből végzik. Az éhgyomri vércukor 3-5,6 mmol/l glükóz.koncentrációk között normális. Ha ez az érték 7mmol/l felett van két egymást követő alkalommal, vagy ha bármely mérés alkalmával meghaladja a 11mmol/l értéke, akkor a diabétesz diagnózisa felállítható.

A 2-es típusú cukorbetegség gyakori állapot. A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) 2017. évi jelentése kimutatta, hogy az Egyesült Államokban a felnőtt lakosságban körülbelül 30,3 millió cukorbeteg található. A jelentés azt is megbecsülte, hogy további 84,1 millió amerikai felnőttnek van prediabétesze.

A prediabétesz az az állapot, amikor a vércukorszint már magasabb a normálisnál, de még nem olyan magas, hogy cukorbetegséget jelentsen ki az orvos. Ez az állapot még visszafordítható táplálkozási szokások megváltoztatásával, illetve a mozgás beépítésével. A prediabétesz tartós fennállása esetén 2-es típusú cukorbetegség alakulhat ki, és veszélyessége abban rejlik, hogy már a prediabétesz alatt megnő a szívbetegségek és az agyvérzés kialakulásának kockázata.

A CDC szerint a prediabéteszben szenvedőknek gyakran 5 éven belül kialakul a 2-es típusú cukorbetegség, ha nem kapnak kezelést.

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulása fokozatos, éppen a tünetek többnyire enyhék a korai szakaszban. Ennek eredményeként lehet, hogy sok ember nem veszi észre, hogy cukorproblémája van.

A 2-es típusú cukorbetegség korai jelei és tünetei

Ebben a cikkben megvizsgáljuk a 2-es típusú cukorbetegség korai jeleit és tüneteit, valamint a korai diagnózis fontosságát.

Gyakori vizelési inger

Ha a vércukorszint magas, a vesék megpróbálják eltávolítani a felesleges cukrot a szervezetből. Ez okozhatja azt, hogy egy személynek gyakrabban kell vizelnie, mint általában. Ez különösen éjszaka vehető észre.

Fokozott szomjúság

A gyakori vizeletürítés, amely szükséges a felesleges cukor eltávolításához a vérből, azt eredményezheti, hogy a szervezet több vizet veszít. Idővel ez kiszáradást okozhat, és ahhoz vezethet, hogy az ember szomjasabbnak érzi magát, mint máskor.

A 2-es típusú cukorbetegség állandó éhségérzetet okozhat

A cukorbetegek gyakran nem jutnak elegendő energiához az elfogyasztott ételekből.

Az emésztőrendszer az ételt lebontja egyszerű glükóz nevű cukorrá, amelyet a szervezet üzemanyagként használ. A cukorbetegeknél nem áramlik elegendő mennyiségű glükóz a véráramból a test sejtjeibe.

Ennek eredményeként a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők gyakran éheznek, függetlenül attól, hogy mikor ettek.

Folyamatos fáradtság

A 2-es típusú cukorbetegség hatással lehet az ember energiaszintjére, vagyis állandó kimerültséget, fáradtságot okozhat.

Homályos látás

A vérben lévő cukorfelesleg károsíthatja a szem apró ereit, ami homályos látást okozhat. Ez a homályos látás előfordulhat az egyik vagy mindkét szemben, és lehet állandó vagy időszakos is.

Ha ez az állapot kezelés nélkül marad, akkor ezeknek az erek károsodása súlyosabbá válhat, és végleges látásvesztés következhet be.

A vágások és sebek lassú gyógyulása

A magas vércukorszint károsíthatja a szervezet idegeit és ereit, ami ronthatja a vérkeringést. Ennek eredményeként az apró vágások és sebek gyógyulása akár hetekig vagy hónapokig is tarthat. A lassú sebgyógyulás szintén növeli a fertőzés kockázatát.

Bizsergés, zsibbadás vagy fájdalom a kézben vagy a lábban

A magas vércukorszint befolyásolhatja a vérkeringést és károsíthatja a test idegeit. 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél ez fájdalomhoz, bizsergés vagy zsibbadás érzéséhez vezethet a kezekben és a lábakban.

Ezt az állapotot neuropathiának nevezik, és idővel súlyosabb szövődményekhez vezethet, ha az adott személy nem kezeli ezt a helyzetet.

A 2-es típusú cukorbetegség jele lehet a sötét bőrfolt

A nyak, hónalj vagy ágyék ráncain kialakuló sötét bőrfoltok szintén a cukorbetegség magasabb kockázatát jelenthetik.

Ez a bőrbetegség Acanthosis nigricans néven ismert.

Viszketés és élesztőfertőzések

A vérben és a vizeletben lévő túlzott cukor táplálja az élesztőt, ami fertőzéshez vezethet. Az élesztőfertőzések általában a bőr meleg, nedves területein fordulnak elő, mint például a száj, a nemi szervek és a hónalj.

Az érintett területeken általában viszkető érzés lép fel, de égést, bőrpírt és fájdalmat is tapasztalhatunk ilyenkor.

A korai diagnózis fontossága

A 2-es típusú cukorbetegség korai tüneteinek felismerése lehetővé teheti az ember számára, hogy hamarabb diagnózist és kezelést kapjon. Megfelelő kezelés, életmódváltás és a vércukorszint szabályozása jelentősen javíthatja az ember egészségét és életminőségét, és csökkentheti a szövődmények kialakulásának kockázatát.

Kezelés nélkül a tartósan magas vércukorszint súlyos, néha életveszélyes szövődményekhez vezethet, beleértve a következőket:

  • szívbetegség
  • stroke
  • idegkárosodás vagy neuropathia
  • lábproblémák
  • vesebetegség
  • szembetegség vagy látásvesztés
  • szexuális problémák férfiaknál és nőknél egyaránt

A vércukorszint ellenőrzése alapvető fontosságú e szövődmények némelyikének megelőzésében. Minél tovább hagyjuk figyelmen kívül ezeket a tüneteket, annál nagyobb az esélye, hogy komolyabb egészségügyi problémák alakulnak ki.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .