Egészséges fogak és íny? Hogyan?

A megfelelő szájhigiénia elengedhetetlen az egészséges fogak és íny megtartásához. Ide tartozik a napi kétszeri fogmosás és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés.

A szájhigiénia nem csak a lyukas fogak és a különféle ínybetegségek elkerüléséből áll. Több tanulmány is kimutatta, hogy összefüggés van a szájhigiéniánk és az egészségünk között. A szakértők a szájüregi egészségügyi problémákat globális egészségügyi problémának tekintik.

Kezelések nélkül a fogszuvasodás, a különböző ínyproblémák fájdalmakhoz, önbizalom-problémákhoz és fogvesztéshez vezethetnek. Ezek alultápláltságot, beszédproblémákat okozhatnak, amik megnehezítik az emberek munkáját és szociális életét egyaránt.

Megfelelő otthoni és fogászati fogápolással ezek megelőzhetőek.

A következő tippek segítenek az egészséges fogak megőrzésében.

1. Moss fogat rendszeresen!

A legtöbb ember tisztában van azzal, hogy a napi kétszeri fogmosás az egyik legegyszerűbb és legfontosabb módja annak, hogy eltávolítsuk a lepedéket és a bacilusokat és tisztán tartsuk fogainkat. Ez azonban csak azoknál az embereknél hatékony, akik a megfelelő technikával mossák fogaikat.

Kicsi körkörös mozdulatokkal kell mosni a fogakat, ügyelve arra, hogy minden fog minden oldalát alaposan megmossuk. Ez a folyamat körülbelül 2-3 percet vesz igénybe.

A túl erős fogmosás és a túl kemény sörtéjű fogkefe károsítja a fogzománcot és az ínyt, ami fogérzékenységhez, a fogzománc maradandó károsodásához vagy fogíny erózióhoz vezethet.

Javasolt tehát puha sörtéjű fogkefék használata, valamint azok cseréje körülbelül 3 havonta.

2. Használj fluoridot!

A fluorid a föld talajának fluor nevű eleméből származik. Több szakértő szerint ez az anyag segít megelőzni a fogak szuvasodását, emiatt található meg számos fogkrémben és szájvízben, azonban sok termék egyáltalán nem tartalmazza és sokan nem is használják.

A bizonyítékok alapján azoknál, akik egyáltalán nem használnak fluorid tartalmú fogkrémet, fogszuvasodás alakulhat ki még akkor is, ha egyébként rendszeresen ápolják fogaikat. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a fogmosás és a fogselyem használata önmagában még nem elég az egészséges fogak eléréshez.

3. Minden nap használj fogselymet!

A fogselyem olyan helyekről is képes eltávolítani a lepedéket és a baktériumot, ahova a fogkefe nem képes elérni és segít a rossz lehelet megelőzésében is, hiszen eltávolítja a fogak közé szorult ételmaradékot.

Habár kevés tanulmány van a fogselyem hatékonyságáról, számos szervezet ajánlja a használatát. A szakemberek azt mondják, hogy a fogselymet az ínyvonalig nyomjuk finoman mielőtt óvatos fel-le mozdulatokkal kitisztítjuk.

4. Járj rendszeresen fogorvoshoz ellenőrzésre!

Célszerű félévente járni a fogorvoshoz ellenőrzésre, hiszen ilyenkor eltávolítja a lepedéket és a fogkövet, ellenőrzi a lyukak, az ínybetegségek, a szájrák és egyéb szájüregi problémák jeleit.

A gyermekeknek és a serdülőknek is ajánlott félévente szűrővizsgálatra menniük a lyukas fogak kiszűrése végett. Azoknak a felnőtteknek, akik gondoskodnak a megfelelő szájhigiéniáról és alacsony a szájüregi problémák kockázata, elegendő ritkábban fogorvoshoz járniuk.

Érdemes kikérni a saját fogorvosunk véleményét arról, hogy milyen gyakran menjünk ellenőrzésre, ami függ a kortól, az egészségi állapottól és a fogak állapotától is. Természetesen ha bármiféle változást tapasztalsz a szájüregedben, keresd fel minél előbb a fogorvosod.

5. Kerüld el a cigarettát!

A dohányzás szervezetünk immunrendszerét károsítja, ezáltal megnehezíti a szövetek regenerációját, a szájüregben található szövetekkel együtt. A dohányzást az ínybetegségek egyik legfőbb kockázati tényezőjeként említik. Továbbá felhívják a figyelmet arra is, hogy a dohányzó emberek lassabb gyógyulást tapasztalhatnak egy-egy fogászati eljárás után. A cigaretta ezeken kívül sárgítja a fogakat és a nyelvet, valamint rossz leheletet eredményez.

6. Használj szájvizet!

Egyes tanulmányok szerint a szájvizek hatásosak lehetnek a szájüreg egészségére. A szájvizek antibakteriális hatásuk miatt segítik a lepedék és az ínygyulladás kezelését, de bizonyos illóolajokat tartalmazó szájvizek is hatékonyak lehetnek. Erről is célszerű fogorvosunkat megkérdezni, melyiket ajánlja leginkább, azonban fontos megjegyezni, hogy nem ezek egyik sem helyettesíti a fogmosást és a fogselymezést.

7. Az egészséges fogak megtartásához kerüld a cukros ételeket!

A cukor fogyasztása lyukas fogakhoz vezethet, számos tanulmány emeli ki a cukor káros hatásait a fogak egészségére nézve. Az édességek és desszertek a legcukrosabbnak számító ételek, de számos feldolgozott élelmiszer is tele van cukorral.

A WHO azt javasolja, hogy napi kalória-bevitelünk maximum 10%-át tegye ki cukor, azonban ha ezt 5%-ra redukálnánk, az jócskán csökkentené a fogproblémák, lyukas fogak kialakulásának kockázatát.

A keményítőtartalmú ételek, mint például a kenyér, chips, tészta is fogszuvasodást okozhatnak. Ezek az ételek a szájban maradva egyszerű cukrokra bomlanak, amelyekből a savtermelő baktériumok táplálkoznak, ez a sav okozza a fogszuvasodást.

Keményítőtartalmú ételek helyett fogyassz sok rostban gazdag gyümölcsöt és zöldséget, valamint olyan tejtermékeket, amelyek nem tartalmaznak cukrot.

Egészséges fogak gyermekeknek

A gyermekek tejfogainak védelme legalább annyira fontos, mint az állandó fogaiké, hiszen ezek segítik a gyermeket a rágásban és a beszédben, valamint ezek az állandó fogaik helyőrzői. Ha egy tejfogat szuvasodás miatt veszít el a gyermek, az megzavarja a normál fejlődését a maradandó fogaknak. Éppen ezért már pici kortól érdemes odafigyelni a gyermek fogainak és ínyének egészségére, melyekhez a következő tippek segítségül szolgálhatnak:

  • Nem szabadna ahhoz szoktatni őket, hogy az ágyban kapják meg lefekvés előtt a cumisüveget, amennyiben azok tejet vagy gyümölcslevet tartalmaznak, hiszen ezek fogszuvasodást okoznak, ha hosszabb ideig rajta maradnak a fogakon.
  • Egy éves korától érdemes rendes pohárból, csészéből itatni a cumisüveg helyett.
  • Onnantól kezdve, hogy vannak fogai a babának, naponta kétszer dörzsöld át őket puha baba fogkefével. Kis mennyiségű fogkrémet használj, a 3-6 éves gyerekeknél borsónyi mennyiséget, a kisebbeknél rizsszemnyit!
  • A fogkrémet feltétlenül tedd olyan helyre, ahol a gyermek nem éri el!
  • Fogorvoshoz először 1 éves kora körül érdemes elvinni, vagy az első fog megjelenésétől számított fél év múlva.
  • Minden nap töröld le csecsemőd ínyét meleg, nedves ruhával, még azelőtt is, hogy megjelenne az első foga, ez segít eltávolítani a cukrokat az ínyről és a baba megismerkedik a fogtisztítás érzésével!

Összeségében elmondható, hogy a jó fogorvosi ellátás csecsemőkortól egészen a felnőttkorig segíthet az egészséges fogak és az íny megőrzésében. A rendszeres fogmosással, fogselyem használattal, a dohányzás kerülésével, egy egészséges étrenddel és a rendszeres fogászati ellenőrzéssel elkerülhető a fogszuvasodás, az ínybetegségek és más fogászati problémák.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

One thought on “Egészséges fogak és íny? Hogyan?”

  1. Igen ez így helyes ahogy leírtad.

    Köszönjük ezt a nagyok klassz összefoglalót.
    Csak azt nem értem hogy a lakosság több mint fele mégis rossz és hiányos figszattal el?

    Vajon mi lehet mégis az oka ennek.
    Ezt is meg kéne írnod .

    Üdvözlettel,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .