A halolajok és az Omega-3 hatása az egészségre

A halolajok olyan olajos vagy zsíros halakból származnak, mint például a pisztráng, a makréla, a hering, a tonhal, a szardínia vagy a lazac. Ezek az olajok omega-3 zsírsavakat, illetve A- és D-vitamint is tartalmaznak.

Sok nemzetre nem jellemző a halfogyasztás, de ma már étrend-kiegészítők formájában is hozzájuthatunk a halolajok, omega-3 zsírsavak által nyújtott előnyökhöz. Ezek a táplálék-kiegészítők azért népszerűek, mert védik a szívet és hozzájárulnak az egészséges élethez. Az Amerikai Szív Szövetség (AHA) azt javasolja, hogy a szívünk egészsége érdekében fogyasszunk olajos halakat, azonban a tanulmányok vegyes eredményeket produkáltak.

Mik azok az omega-3 zsírsavak?

Ezek azok a zsírsavak, amelyek főként a növényekben és a tengeri halfélékben találhatóak meg.

Az olajos halak főként ebben a két omega-3 zsírsavban gazdagok:

Eikozapentaénsav (EPA): A legismertebb omega-3 zsírsav. Ez segíti a szervezetet a véralvadásban és a gyulladásban szerepet játszó vegyi anyagok szintézisében. A halak az elfogyasztott algákból nyerik az EPA-t.

Dokozahexaénsav (DHA): Az emberekben ez az omega-3 zsírsav a spermiumok, a retina és az agykéreg kulcseleme is. A DHA jelen van az egész testünkben, de leginkább az agy, a szem és a szív működésében játszik szerepet, illetve az anyatejben is megtalálható.

A halolajok jótékony hatásai

Számos tanulmány jutott arra a következtetésre, hogy az omega-3 zsírsavak és a halolajok jótékony hatással vannak az egészségünkre, a szervezetünkre.

Szklerózis multiplex

A halolajok az agyra és az idegrendszerre gyakorolt jótékony hatásuk miatt állítólag a szklerózis multiplexben szenvedőknek is segíthetnek.

Prosztata rák

Egy tanulmány szerint a halolajok egy alacsony zsírtartalmú étrend mellett csökkenthetik a prosztatarák kialakulásának kockázatát.

Szülés utáni depresszió

A halolajok terhesség alatt történő fogyasztása csökkentheti a szülés utáni depresszió kialakulásának kockázatát. A kutatók azt javasolják, hogy heti 2-3-szor fogyasszanak a kismamák omega-3 zsírsavban gazdag halakat.

Mentális egészségi előnyök

Egy 2007-es 8 hetes tanulmány szerint a halolajok segíthetnek a magatartási problémákkal küzdőknek. Különösen a figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenességben (ADHD) szenvedőknek. A tanulmány kimutatta, hogy azoknál a gyermekeknél, akik napi 8-16 gramm EPA-t és DHA-t fogyasztottak, jelentős viselkedésbeli javulás figyelhető meg.

Memória

Az omega-3 zsírsavbevitel hozzájárul az egészséges fiatal felnőttek memóriájának javulásához egy kutatás alapján.

Azonban egy másik kutatás szerint, az omega-3 magas szintje önmagában nem képes megakadályozni az idősebb nőknél bekövetkező kognitív hanyatlást.

A halolajok szív- és kardiovaszkuláris előnyei

A halolajokban található omega-3 zsírsavak megvédhetik a szívet. Az American Journal of Physiology publikált megállapításai azt feltételezik, hogy azoknak az embereknek, akik 1 hónapnál hosszabb ideig szedtek halolaj-kiegészítőket, jobb volt a szív- és érrendszeri működésük a mentálisan megterhelő tesztek során. 2012-ben különböző tanulmányokban megállapították, hogy a halolaj gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén képes stabilizálni az érelmeszesedéses elváltozásokat.

Az AHA javaslata szerint, hetente legalább kétszer fogyasszunk halat, lehetőleg olajosat, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése érdekében.

Vakság/látásromlás

Egy folyóiratban leírtak szerint a DHA megfelelő étrendi fogyasztása megvédheti az embereket az életkorral összefüggő látásvesztéstől, látásromlástól.

Epilepszia

Egy 2014-es tanulmány szerint az epilepsziában szenvedő embereknek kevesebb rohama lehet, ha mindennap alacsony dózisú omega-3 zsírsavban gazdag halolajat fogyasztanak.

Magzati fejlődés

Az omega-3 fogyasztása elősegítheti a magzat kognitív és motoros fejlődését egyaránt. 2008-ban a tudósok megállapították, hogy az omega-3 fogyasztása a terhesség utolsó 3 hónapjában javíthatja a magzat érzékszervi, kognitív és motoros fejlődését.

A halolajok, omega-3 zsírsavak forrásai

Az olajos halak filéje maximum 30% olajat tartalmaz, de ez az érték változó. A fehér halak mája nagyobb töménységben tartalmaz olajat, de összeségében kevesebb az olaj bennük. Az omega-3 zsírsavakban gazdag halak közé sorolható a szardella, a hering, a lazac, a pisztráng, a makréla és a szardínia is, de a tojás is remek omega-3 zsírsav forrás lehet.

Növényi alapú omega-3 zsírsavakban gazdag alternatívák lehetnek a következők:

  • lenmag
  • kendermag
  • dió
  • chia mag
  • friss bazsalikom
  • leveles sötétzöld zöldségek, mint például a spenót
  • spirulina

A halolajok kockázatai

  • Befolyásolhatják a véralvadást, illetve a véralvadást szabályzó gyógyszereket.
  • Időnként okozhatnak mellékhatásokat, gyomor-bélrendszeri problémákat, emésztési zavarokat, hasmenést.
  • A kagyló, vagy halallergiával küzdőknek nem feltétlen javasolt ezen kiegészítők szedése.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

2 thoughts on “A halolajok és az Omega-3 hatása az egészségre”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .