A csontritkulás kialakulásának kockázata csökkenthető a szelénnel?

Egy újabb kínai tanulmány hívja fel a figyelmet arra, hogy a szelén bevitele és a csontritkulás kialakulásának kockázata kapcsolatban van. Ez a kapcsolat nem feltétlenül ok-okozati, azonban mindenképp szükség lesz még további kutatásokra a témában.

A csontszövetben folyamatos lebontás és épülés, azaz anyagcsere zajlik egész életünk során. Csontritkulásról, más néven oszteoporózisról akkor beszélhetünk, amikor a csont lebontása gyorsabb, mint a csontépítés.

Ez azzal jár, hogy idővel a csontok egyre gyengébbek lesznek és hajlamosabbá válnak a törésre. Az oszteoporózis világszinten körülbelül 200 millió embert érint, főként idősebbeket. 50 év felett minden harmadik nőnek, valamint minden ötödik férfinak volt már csontritkulással összekapcsolható csonttörése.

A csontritkulás kialakulásának vannak olyan kockázati tényezői, mint például a kor és a nem, amelyek nem kiküszöbölhetők, azonban vannak olyanok is, amik könnyedén befolyásolhatóak, mint például a cigaretta és az alkohol. Erre szeretné felhívni a figyelmet a csontritkulás világnapja is, amit minden évben október 20-án tartanak.

A tudósok úgy vélik, hogy az étrendünk is szerepet játszhat a kialakulásban. Az eddigi kutatások leginkább a kalciummal hozták összefüggésbe a problémát, hiszen az egészséges csontokhoz elengedhetetlen. A legújabb tanulmány azonban más mikro-tápanyagokra is koncentrált, ők ugyanis a szelén hatását figyelték meg a csontritkulás kialakulásának fényében.

Mi a szelén?

A szelén egy nyomelem, amely nélkülözhetetlen az emberi egészséghez. A testünkben végbemenő számos folyamatban nagy szerepet tölt be és rengeteg féle táplálékban megtalálható, úgy, mint a tojás, a máj, a fokhagyma, a vörös húsok, a kagyló, a gabonák, vagy a halak.

A kutatás 6267, 40 év feletti résztvevő segítségével zajlott, Kínában. A tanulmány során figyelembe vették az életmódot, a demográfiai adatokat és az étkezési szokásokat, de természetesen az alkoholfogyasztást, a dohányzást, a fizikai aktivitást és a BMI (testtömeg-index)-t is figyelembe vették.

Csontritkulás kialakulásának kockázata és a szelén

A résztvevők 9,6 százalékánál volt kimutatható a csontritkulás. Ez a férfiak  esetében 2.3%-ot, míg a nőknél 19.7%-ot jelentett. A kérdőívek kitöltése után négy csoportra osztották őket az alapján, hogy mennyi szelént fogyasztanak.

Ahogy várható volt, a legkevesebb szelént fogyasztók esetében volt a legnagyobb a csontritkulás kialakulásának kockázata. A kutatók megfigyelték az úgy nevezett dózis-válasz összefüggést, ami azt jelenti, hogy a szelénbevitel negatív összefüggésben volt az oszteoporózis kockázatával – azaz minél több szelént fogyaszt valaki, annál alacsonyabb a csontritkulás kialakulásának kockázata.

A szerzők a következőképp foglalták össze a kutatás eredményét:

“Vizsgálatunk eredményei sejtést adhatnak az oszteoporózis lefolyásáról, változásairól, és a gyógyulás folyamatáról…”

A tanulmányban különböző mechanizmusokat vizsgálnak meg, amelyek által a szelén kihatással lehet az oszteoporózis kialakulásának kockázatára. Leírják, hogy a citokinek miként segítik a csontritkulás kialakulását és, hogy a szelén hogyan képes meggátolni ezen molekulákat. A citokin egy olyan molekula, ami alapvető szerepet játszik a sejtkommunikációban.

Összeségében elmondható, hogy az alacsonyabb szelénszint növeli az oxidatív stresszt, ami azért számottevő, mert a szerzők elmondása szerint bizonyítékok támasztják alá, hogy az oxidatív stressz befolyásolhatja az oszteoporózis kialakulásának kockázatát.

Kilátások a jövőre nézve

A szerzők úgy vélik, hogy ez az első olyan tanulmány, amely az étrendi szelénbevitelt közvetlenül kapcsolja össze a csontritkulással. Meg kell említeni azonban, hogy bár a kutatók relatív nagy mintavételt alkalmaztak és számos változót vettek figyelembe, így is lehetnek eltérések.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .