Természetes antibiotikum: Miket használhatunk biztonsággal?

Bizonyos természetes anyagoknak antibakteriális tulajdonságaik vannak, de vajon melyek biztonságosak, és mikor kell ezeket használnunk? A vényköteles antibiotikumok, például a penicillin, az 1940-es évek óta segítik az embereket abban, hogy felépülhessenek az egyébként halálos kimenetelű betegségekből. Nem muszáj azonban ezeket választanunk, hiszen számos természetes antibiotikum is a rendelkezésünkre áll.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk a hat legjobb természetes antibiotikum mögött rejlő bizonyítékokat.

Hat legjobb természetes antibiotikum

Az emberek évszázadok óta hatékonyan alkalmaznak ilyen szereket az egészségük fenntartása, javítása érdekében.

A gyógyszereknek sokszor ellenálló baktériumok számának folyamatos növekedésével a tudósok az új gyógyszerek fejlesztésénél egyre több esetben fordulnak a természethez.

Fokhagyma

A különböző kultúrák már régóta elismerik a fokhagyma gyógyító erejét.

A kutatások során a tudósok megállapították, hogy a fokhagyma hatékony kezelési mód lehet a baktériumok számos formája, köztük a Salmonella és az Escherichia coli (E. coli) ellen.

Méz kiváló természetes antibiotikum

Arisztotelész kora óta sok helyen használják a mézet kenőcsként, hiszen segíti a sebek gyógyulását és megakadályozza vagy lelassítja a fertőzés kialakulását és terjedését.

Az egészségügyi szakemberek szerint a méz hasznos lehet a krónikus sebek, égési sérülések, fekélyek, felfekvések és bőrátültetések kezelése során is. Egy 2016-os tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a mézes kötszerek segíthetik a sebek gyógyulását.

Egy 2011-es tanulmány arról számolt be, hogy a legismertebb méztípus körülbelül 60 féle baktériumot gátol. Azt is sugallja, hogy a méz sikeresen kezeli a fertőzött sebeket is.

Az antibakteriális tulajdonságokat leszámítva a méz segíthet a sebek gyógyulásában azáltal, hogy védőbevonatot biztosít, amely elősegíti a nedves környezetet.

Gyömbér

A tudományos közösség szerint a gyömbért egy szuper természetes antibiotikum. Számos tanulmány – köztük egy 2017-ben publikált – bizonyította a gyömbér hatékonyságát számos baktériumtörzs ellen.

A kutatók vizsgálják a gyömbér hatását a tengeri betegség és az émelygés elleni, valamint a vércukorszint csökkentésében.

Echinacea

Az őslakos amerikai és más hagyományos gyógyítók évszázadok óta alkalmazzák az echinacea-t, vagy más néven kasvirágot a fertőzések és sebek kezelésére. A kutatók kezdik megérteni, hogy miért olyan kiváló ez a természetes antibiotikum.

A Journal of Biomedicine and Biotechnology folyóiratban megjelent tanulmány szerint az Echinacea kivonata sokféle baktériumot képes elpusztítani, beleértve a Streptococcus pyogenes baktériumokat is.

Ez a baktérium felelős a torokgyulladásért, a toxikus sokk szindrómáért és a nekrotizáló fasciitis néven ismert „húsevő betegségért” is.

Az Echinacea a bakteriális fertőzéssel járó gyulladás ellen is hatásos lehet.

Szegfűszeg

A szegfűszeget hagyományosan a fogászati ​​eljárásokban használták. A kutatások most azt találták, hogy a szegfűszeg vízkivonata sokféle baktérium, köztük az E. coli ellen is hatékony lehet.

Oregánó, mint természetes antibiotikum?

Egyesek úgy vélik, hogy az oregánó fokozza az immunrendszert, antioxidánsként működik és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy az oregánó a hatékonyabb természetes antibiotikumok közé tartozik, különösen akkor, ha olajat készítenek belőle.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .