Immunrendszerünk működését segíthetik ezek a tippek

Immunrendszerünk felel a testünk fertőzések elleni védelméért. Általában hatékonyan működik, azonban előfordul, hogy hiba csúszik a rendszerbe és megbetegszünk. Hogyan növelhetjük immunrendszerünk hatékonyságát és hogyan előzhetjük meg a különböző betegségeket?

Az immunrendszer speciális sejtek, szövetek, fehérjék és szervek hálózata, amelyek együtt védik a testet a potenciálisan káros idegen betolakodóktól és betegségektől.

Immunrendszerünk akkor működik megfelelően, ha képes felismerni és elpusztítani az olyan idegen anyagokat, mint például a baktériumok, a vírusok és a paraziták. Az immunrendszer két nagyobb részre osztható: veleszületett immunválasz és szerzett immunitás.

A veleszületett immunitás a velünk született természetes védelem, és gyakorlatilag ez az első védelmi vonalunk a fertőzések ellen. Egy fertőzésnél ez az immunválasz percek alatt reagál és próbálja a kórokozót eltávolítani extra nyálka termeléssel vagy azzal, hogy lázat idéz elő szervezetünkben.

A szerzett immunitást életünk során szerezzük meg azzal, hogy ki vagyunk téve a különféle betegségeknek, elkapjuk azokat, vagy oltások segítségével védve vagyunk ellenük. Ez az immunválasz felismeri a behatoló specifikus antigénjeit (fehérjéit) és célzottan válaszol azért, hogy eltávolítsa őket a szervezetből.

Ennek a rendszernek körülbelül 5-10 nap kell ahhoz, hogy felismerje és azonosítsa milyen ellenanyag szükséges. Ez idő alatt a veleszületett immunrendszerünk meggátolja a kórokozó sokszorozódását.

Lehetséges-e az immunrendszerünk tudatos megerősítése?

A szerzett immunitás hatékonysága vakcinákkal növelhető. Ezek az oltások a baktérium egy legyengített verzióját tartalmazzák, az immunrendszer megjegyzi azt, így legközelebb, amikor megtámadja szervezetünket, tud védekezni.

Az immunrendszer rengeteg féle sejtből áll, amelyek különféle módokon válaszolnak a különböző baktériumok megjelenésére. Honnan tudjuk, hogy pontosan melyik sejteket kellene erősíteni és azokból is mennyit? Ezeket a kérdéseket a tudósok sem tudják jelenleg megválaszolni.

A kutatók tudják, hogy a test folyamatosan fehérvérsejteknek nevezett immunsejteket állít elő, és sokkal több olyan sejtet, limfocitát generál, amelyek B-sejtekké és T-sejtekké érnek, mint amennyi szükséges.

A felesleges sejtek a természetes sejtpusztulás, az úgynevezett apoptózis révén pusztulnak el. Nem ismert, hogy mi a legjobb sejtkeverék, vagy mi az optimális szám az immunrendszerünk működéséhez.

Legyengült immunrendszer

Sok ember esetében az immunrendszer képes szabályozni önmagát, és nincs szüksége segítségre. Néhány embernél azonban a gyógyszerek vagy az immunrendszeri rendellenességek túlműködést vagy az immunrendszer alacsony aktivitását okozzák.

  • Az elsődleges immunhiányos rendellenességek általában születésünktől kezdve jelentkeznek, és az immunrendszer bizonyos hiányzó részei okozzák.
  • A másodlagos immunhiányos rendellenességek annak következtében jelentkeznek, hogy az immunrendszert a környezeti tényezők, köztük a HIV-fertőzés, a súlyos égési sérülések,  az alultápláltság vagy a kemoterápia befolyásolják.
  • Allergia és asztma akkor alakul ki, amikor az immunrendszerünk olyan anyagokra is reagál, amelyek nem károsak.
  • Az autoimmun betegségek olyan állapotok, mint a lupusz, a reumás ízületi gyulladás, a gyulladásos bélbetegség, a sclerosis multiplex és az 1-es típusú cukorbetegség, ahol az immunrendszer tévesen megtámadja a test sejtjeit és szöveteit.

Életmódunk kihatása az immunrendszerünkre

Az immunrendszer elsődleges összetevői a nyirokcsomók, a mandulák, a lép, a csontvelő és a csecsemőmirigy, ami a mellkasban helyezkedik el, közvetlenül a szegycsont mögött. A csecsemőmirigy egy nyirokszerv, ami a T-sejtek érésének legfőbb helye.

Az immunválasz összekapcsoltságáról és bonyolultságáról azonban még sokat kell megtudni. A megfelelő működéshez harmóniát és egyensúlyt igényel az egész rendszer.

Nem találtak közvetlen kapcsolatot az életmód és a fokozott immunválasz között, de a kutatók megvizsgálták olyan tényezők hatását, mint a testmozgás, az étrend és a stressz.

Az immunrendszer jó állapotban tartása érdekében a legjobb, ha olyan egészséges életmódot folytatsz, amelyek az egész test számára előnyösek lesznek. Ezek a stratégiák a következők:

  • zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend
  • rendszeres testmozgás
  • optimális testsúly kialakítása/megtartása
  • dohányzás elkerülése
  • mértékkel történő alkoholfogyasztás
  • megfelelő mennyiségű alvás
  • rendszeres kézmosás, fertőzések elkerülése
  • lehető legkevesebb stressz

Diéta és az immunrendszer

Egy egészséges, megfelelő tápanyagokban gazdag étrend hozzájárul az immunrendszerünk normál működéséhez.

Az A-, C- és D-vitaminok, az ásványi anyagok és a cink nagy szerepet játszanak az immunműködésben. Az alultáplált társadalmak fogékonyabbak a fertőzésekre, hiszen néhány nyomelem hiánya a szervezetben negatívan befolyásolhatja az immunválaszt.

Vitaminok és ásványi anyagok

A cink-hiány – amely krónikus betegségek okozója is lehet – negatív hatással van az immunrendszerre, ugyanis a cink hiányában jóval fogékonyabbak lehetünk a különböző gyulladásos megbetegedésekre.

A D-vitamin kiegészítő szedése összefüggésbe hozható az immunrendszer hatékonyságával. A D-vitamin-kiegészítők terhesség alatt történő alkalmazása erősítheti az újszülött immunrendszerét, amely így képes lesz őt megvédeni a légzőszervi fertőzések és az asztma ellen.

A kutatások szerint a D-vitamin aktiválja azokat a T-sejteket, amelyek képesek azonosítani és megtámadni a rákos sejteket. Idősebb felnőtteknél a D-vitamin szintén csökkentette a légúti fertőzéseket.

Immunrendszerünk erősíthető a táplálékainkkal?

A probiotikumok segítenek ellensúlyozni a széles-spektrumú antibiotikumok káros hatásait azáltal, hogy folyamatosan készen tartják az immunrendszert az új fertőzésekre való reagálásra.

A DHA-ban gazdag halolaj a B-sejtek aktivitását fokozza, amely a rosszabbul működő immunrendszert segíti.

A magas zsír- és kalóriatartalmú étrend hasonló reakciót vált ki az immunrendszernél, mint egy bakteriális fertőzés, ráadásul olyan betegségekhez vezethet mint például a diabétesz vagy az érelmeszesedés.

Edzés és az immunrendszer

Mint ahogyan az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás is szerepet játszik az egészség megőrzésében és az immunrendszer normál működésében. A testmozgás hozzájárul a hatékony vérkeringéshez, amely által az immunsejtek folyamatos mozgásban vannak, így hatékonyabban végzik a dolgukat.

Egy kutatás bebizonyította, hogy napi 20 perc közepes intenzitású testmozgás stimulája az immunrendszert, így hozzájárul a test gyulladáscsökkentő folyamataihoz.

Immunrendszerünk hatékonyságát befolyásolják még

Az előbb említett rendszeres testmozgás és kiegyensúlyozott étrend mellett vannak bizonyítékok más tényezőkre is, amelyek hatással vannak az immunrendszerünk működésére.

A krónikus alváshiány csökkenti az immunrendszer reakcióját és a fehérvérsejtek keringését, míg a mély alvás és a megfelelő minőségű alvás erősíti az immunrendszert.

A napsütés is jótékony hatással bír az immunrendszerre, ugyanis energizálja a fertőzések ellen harcoló T-sejteket, a napsugárzásban található kék fénytől ezek a sejtek gyorsabban mozognak, ami által gyorsabban reagálnak a fertőzésekre.

A stresszcsökkentés szintén jótékony hatással van az immunrendszer működésére.

A magány szintén lehet egy stresszor, amely kihat az immunrendszerre. A kutatások kimutatták, hogy azok az egyének akik magányosak, magasabb stressz következtében kialakuló gyulladáshoz köthető fehérjeszintet produkáltak. Ezek a gyulladáshoz köthető fehérjék összefüggésben állnak a 2-es típusú diabétesz, a koszorúér betegség, az Alzheimer-kór és az artritisz betegségekkel.

Számos kérdés felvetődik még az immunrendszer funkcióit, működését illetően, azonban az kijelenthető, hogy egy egészséges, kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres testmozgás, elegendő jó minőségű alvás és a stressz csökkentése hozzájárulnak ahhoz, hogy immunrendszerünk a lehető legjobban működjön!

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .