D-vitamin szint: Előre jelezheti a jövőbeli egészségügyi kockázatokat

A tudomány fejlődése segít a kutatóknak abban, hogy új módszereket találjanak a betegségek minél korábbi azonosítására. Egy új áttörés azt jelzi, hogy a vérben áramló, szabadon keringő D-vitamin szint jó előre jelezheti az öregedő férfiak jövőbeni egészségügyi és betegségkockázatát.

Dr. Leen Antonio egy európai kutatócsoporttal karöltve a belga Leuveni Egyetemi Kórházakban végzett vizsgálatokat. Eredményeiket a szeptember elején megrendezett 22. Európai Endokrinológiai Kongresszuson ismertették.

A D-vitamin fontos a csontok egészségének megőrzésében, valamint a fertőzések és betegségek elleni védelemben. A D-vitamin hiánya jelentős globális egészségügyi probléma. A becslések szerint körülbelül 1 milliárd ember vérében alacsony a D-vitamin szint.

Az alacsony D-vitamin szint egészségügyi kockázatai

A D-vitamin-hiány különösen gyakori az idősebb embereknél. Emellett a tanulmányok egyre inkább megmutatják a D-vitamin jelentőségét az öregedéssel járó egészségi állapotok elleni védelemben.

A kutatók szerint az alacsony D-vitamin szint és az életkorral összefüggő főbb egészségügyi problémák kapcsolatban állnak egymással. Ezek többek között:

  • Csontritkulás
  • A szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás kockázata
  • Rák
  • 2-es típusú diabétesz
  • Kognitív hanyatlás

A D-vitamin formái

A D-vitaminnak számos formája vagy metabolitja van a szervezetben. (Metabolit jelentése: az anyagcserében részt vevő vagy annak folyamán keletkező anyag.) Az orvosi közösség azonban tipikusan ezen metabolitok teljes mennyiségét használja fel az emberek D-vitamin-szintjének meghatározásához.

A vérben a D-vitamin összes metabolitjának több, mint 99%-a kötődik a fehérjékhez, így csak annak kis része lehet biológiailag aktív. Ez megmagyarázza, hogy a vitamin szabad, aktív formái miért jelezhetik jobban a jelenlegi és a jövőbeni egészséget, mint a teljes szint.

D-vitamin szint

Dr. Antonio és csapata felhasználta az Európai Férfi Öregedési Tanulmány adatait, amit a kutatók 2003 és 2005 között gyűjtöttek közel 2000 40 és 79 év közötti férfitól.

Annak megvizsgálására, hogy a D-vitamin hiány tudja-e előre jelezni az egészségügyi problémákat, a csapat összehasonlította a férfiak testében a D-vitamin szintjét a jelenlegi egészségügyi állapotukkal, figyelembe véve az életkorukat, a testtömeg indexüket (BMI) és az életmódjukat.

Az eredmények az mutatták, hogy D-vitamin hiánya előre jelezheti a jövőbeni egészségügyi problémákat.

“Ezek az adatok tovább erősítik azt, hogy a D-vitamin hiány negatív hatással van az általános egészségre és előre jelezheti a halálozás nagyobb kockázatát” – magyarázza Dr. Antonio.

Bár ezek az eredmények ígéretesek, a tanulmány megfigyelési jellegű volt, így a kutatók nem tudták meghatározni az alapul szolgáló mechanizmusokat. Ezenkívül nem volt lehetséges konkrét információkat gyűjteni a résztvevők halálának okairól.

Dr. Antonio és munkatársai jelenleg végzik a további statisztikai elemzéseket.

A D-vitamin szintjének és a rossz egészségi állapot viszonyának további vizsgálatai ígéretes területet jelenthetnek a jövőbeni vizsgálatok számára.

Az alacsony D-vitamin szint jelei és tünetei

Sok D-vitamin-hiányban szenvedő embernek nincsenek tünetei. A hiány azonban a következő problémákat okozhatja.

Gyakori fertőzések vagy betegségek

A D-vitamin segít az immunrendszer támogatásában – szerepet játszik az immunműködés szabályozásában és a gyulladásos reakciók gátlásában.

Segíthet a felső légúti fertőzések megelőzésében is.

Fáradtság és izomgyengeség

Mivel a D-vitamin kulcsfontosságú a csontok egészségében, az elégtelen mennyiség csont- és izomgyengeséget okozhat, ami fáradtsághoz vezethet.

A 2014-ben végzett, 174 fáradtságos résztvevőt magában foglaló kutatás során a kutatók azt találták, hogy a D-vitamin 5 hétig tartó fogyasztása jelentősen enyhítette a fáradtság tüneteit.

Csont- és ízületi fájdalom

A D-vitamin növelheti a csonttömeget és megakadályozhatja a csontvesztést. Ha valakinek csont- és ízületi fájdalmai vannak, az D-vitamin hiányra utalhat.

Az ízületi fájdalom olyan problémákból is származhat, mint a rheumatoid arthritis. Egy 2012-es tanulmány a D-vitamin hiányát a betegség kialakulásának fokozott kockázatával kapcsolta össze.

A megfelelő D-vitamin szint a szervezetben a kalcium felszívódásának támogatásával elősegíti a csontok erejének fenntartását.

Depresszió

Egy 2019-es áttekintés szerzői megállapították, hogy az alacsonyabb D-vitamin szint növelheti a depresszió kockázatát.

A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a nagyon alacsony D-vitamin-szinttel és depresszióval rendelkező személynek előnyös lehet a vitamin-kiegészítő fogyasztása.

Lassú sebgyógyulás

Ha a sebek gyógyulása a szokásosnál hosszabb ideig tart, akkor ez az alacsony D-vitamin szint jele lehet.

Egy vizsgálat eredményei azt sugallják, hogy a D-vitamin fontos szerepet játszik a sebgyógyulásban, mivel szabályozza a növekedési faktorokat és más új szövetet alkotó vegyületeket.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .