C-vitaminra mindenkinek szüksége van. De miért kivételesen fontos?

A C-vitaminra szükségünk van, hiszen létfontosságú tápanyag az egészség szempontjából. Segít a csontok, a bőr és az erek kialakításában és fenntartásában. A természetben előfordul bizonyos élelmiszerekben, különösen a gyümölcsökben és a zöldségekben és étrend-kiegészítők formájában is pótolhatjuk.

L-aszkorbinsav, aszkorbinsav vagy L-aszkorbát néven is ismert.

Miért van szükségünk C-vitaminra?

A vitaminok, beleértve a C-vitamint is, szerves vegyületek. A szerves vegyület az élőlényekben jelenlévő, szén és oxigén elemeket tartalmazó vegyület.

A C-vitamin vízoldékony, és éppen ezért a szervezet nem képes eltárolni. A megfelelő C-vitamin szint fenntartásához tehát az embereknek folyamatos napi bevitelre van szükségük az azt tartalmazó élelmiszerekből.

A C-vitamin számos testi funkcióban játszik fontos szerepet, beleértve a kollagén, az L-karnitin és néhány neurotranszmitter termelését. Segít a fehérjék metabolizmusában, antioxidáns tulajdonságai pedig csökkenthetik az egyes rákos megbetegedések kockázatát.

A kollagén, amelynek előállítását a C-vitamin segíti, a kötőszövet fő alkotóeleme, és az emlősök esetében ez a legnagyobb mennyiségben megtalálható fehérje. Az izomszövet 1-2%-a kollagén, ami a rostos szövetek létfontosságú összetevője, például:

  • inak
  • szalagok
  • bőr
  • szaruhártya
  • porc
  • csontok
  • a bél
  • véredények

Már az 1942-ben végzett kutatások során is megállapították, hogy a sebek gyógyulása hosszabb ideig tart, ha valaki skorbutban szenved.

A skorbut a C-vitamin extrém hiányából ered. Tünetei az ízületek duzzanata, az íny és a laza fogak vérzése, a vérszegénység, bőr alatti bevérzések és a fáradtság.

Sebgyógyulás, fertőzések és tuberkulózis

1982-ben a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a sebek, vágások és horzsolások gyorsabban gyógyulhatnak azoknál az embereknél, akiknél magasabb a C-vitamin bevitel. Ennek oka lehet, hogy a C-vitamin hozzájárul a kollagén termeléséhez.

A C-vitamin antioxidáns szerepe segít a szövetek helyreállításában, valamint a gyulladás és az oxidáció károsodásának csökkentésében.

Úgy gondolják, hogy a megfelelő C-vitamin-szinttel rendelkező emberek jobban képesek leküzdeni a fertőzéseket, mint a C-vitamin-hiányban szenvedők.

A C-vitamin elősegítheti az akut légúti fertőzések megelőzését is, különösen az alultáplált és a fizikailag megterhelt emberek esetében.

A kutatók azt is megállapították, hogy a C-vitamin laboratóriumi kultúrában képes elpusztítani a gyógyszerrezisztens tuberkulózis (TB) baktériumokat. Egy 2013-ban publikált tanulmány arra utal, hogy a C-vitamin hozzáadása a TB-gyógyszerekhez lerövidítheti a terápiát.

C-vitamin és rákterápia

A C-vitamin segíthet a rák kezelésében. Antioxidánsként megvédi a testet az oxidatív stressztől, és segít megelőzni más molekulák oxidációját. Úgy tűnik, hogy a szervezetben más antioxidánsokat is regenerál.

Az oxidációs reakciók szabad gyököket képeznek. A szabad gyökök elindíthatják a sejteket károsító láncreakciókat.

Megállapították, hogy a nagy dózisú C-vitamin csökkenti egyes rákos szövetek növekedési sebességét. A kutatók javasolják a C-vitamin alkalmazását az olyan rákos betegeknél is, akiknek a kezelési lehetőségei korlátozottak.

További vizsgálatokra van szükség annak megértéséhez, hogy mely rákokat érintheti a C-vitamin, és mely egyéb hatékony kezeléseket lehet alkalmazni a C-vitaminnal együtt.

Egyes tudósok vitatták a C-vitamin alkalmazását a rák kezelésében.

2013-ban azonban a kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy az intravénás C-vitamin nagy dózisa előnyös lehet a rákos betegek számára. Egy 2015-ös tanulmány szintén megerősítette hatékonyságát.

Az Országos Rákintézet számos tanulmányt tart számon, amelyek a nagy dózisú C-vitaminra és annak intravénás alkalmazására helyezték a hangsúlyt.

Számos orvos támogatja és már használja is a kezelés során.

„A jelenleg folyó kutatások kimutatták, hogy a C-vitamin magas koncentrációja megállíthatja a növekedést, vagy akár megölheti a rákos sejtek széles körét.” Dr. Ronald Hoffman

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) még nem hagyta jóvá az intravénás C-vitamin alkalmazását rákos betegek kezelésében, beleértve a kemoterápián és sugárterápián átesetteket is, és nem ismerik el kezelésként sem.

A C-vitamin egyéb előnyei a következők lehetnek:

Szív- és érrendszer:

A C-vitamin kitágíthatja az ereket, és ez segíthet megakadályozni a szívbetegségeket és a magas vérnyomást egyaránt.

Koleszterinszint:

Azoknál az embereknél, akik megfelelő C-vitamin-szinttel rendelkeznek, alacsonyabb koleszterin-szintet figyeltek meg.

Szürkehályog:

A C-vitamin csökkentheti a szürkehályog, valamint az életkorral összefüggő makula degeneráció kockázatát.

Cukorbetegség:

A betegek ritkábban tapasztalják a vese, a szem és az idegek romlását, ha rengeteg C-vitaminban gazdag gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak.

Vérszegénység:

A C-vitamin fokozza a vas felszívódását.

A C-vitaminra lehet szükségünk a nátha ellen?

Sokan úgy gondolják, hogy a C-vitamin képes gyógyítani a közönséges megfázást, de a kutatások ezt nem erősítették meg. A nagy adag C-vitamin azonban megvédheti azokat az embereket, akik súlyos fizikai aktivitásnak és hideg hőmérsékletnek vannak kitéve.

Az alacsony C-vitaminnal rendelkező emberek például a dohányzás vagy az idősebb életkor miatt hasznosnak találhatják a kiegészítőket.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .