Koleszterinszint csökkentés - 5 hatékony tipp
A koleszterin a máj természetes mellékterméke és a jó egészség eleme. A normál koleszterin nélkülözhetetlen a sejtek állapotának javításához és fejlesztéséhez. Nagyon fontos szerepet játszik a memória javításában és a tanulásban egyaránt. Mikor szükséges a koleszterinszint csökkentés?
A koleszterin a D-vitamin előanyaga, szintetizálja a nemi hormonokat és a természetes szteroidokat - amelyek fontos szerepet játszanak a vércukorszint szabályozásában, a folyadék-egyensúlyban és a vérnyomás szabályozásában. Segít a zsírt átalakítani a májban, és erős antioxidáns hatású anyag, tehát felveszi a harcot a káros szabad-gyökökkel a szervezetben, valamint csökkenti a metabolikus szindrómát.
Mikor merülnek fel a problémák?
A kutatások azt mutatják, hogy a HDL - nagy sűrűségű jó koleszterin - védi a szív- és érrendszert. Ezzel szemben az LDL - alacsony sűrűségű rossz koleszterin - lerakódik az artériákban, tehát igen káros hatású. Problémák akkor merülnek fel, ha a HDL szintje csökken a szervezetben, ami gyulladást okozhat a keringési rendszerben. Ha túl kevés a HDL-koleszterin, akkor csökken a fájdalomellenőrző szteroid-hormonok termelődése, a szervezet nem tudja normálisan megemészteni az ételeket, és kevésbé lesz képes energiatartalékokat létrehozni. A túl kevés HDL fájdalmakat és gyulladást okoz, és a legújabb tanulmányok szerint ez a szívbetegség valódi oka.
Koleszterinszint csökkentés természetesen?
Van néhány olyan természetes gyógymód, ami segít fenntartani a normál koleszterinszintet, anélkül, hogy a gyógyszerek veszélyes mellékhatásait saját bőrödön kellene megtapasztalnod. Íme néhány tipp a hatékony koleszterinszint csökkentéshez.
1. Zöld tea
A zöld tea több olyan különféle vegyületet is tartalmaz, amelyek csökkentik az LDL-koleszterin szintjét. Egy Brazíliában végzett vizsgálat során, ahol az emberek zöld tea kivonatból készült kapszulát fogyasztottak minden nap, 4,5%-os LDL-koleszterinszint csökkenést tapasztaltak.
2. Articsóka levél kivonat
Az articsóka levele olyan módon segíti a koleszterinszint csökkenést, hogy korlátozza a testünkben a szintézist. Emelett pedig a kivonat fokozhatja a koleszterin-kiválasztódást a májból.
3. Fokhagyma
Alliin és alliináz nevű enzimet tartalmaz. Zsírsavcsökkentő hatása nagyon erős. Napi egy-két gerezd fokhagyma - vagy ennek megfelelő mennyiségű kivonat kapszulázva - elfogyasztása akár 10-15%-kal is csökkentheti az érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
4. Koleszterinszint csökkentés oldható rostokkal
A rostban gazdag ételek lassítják a rossz koleszterin felszívódását a belekben, mint például zab, árpa, hüvelyesek, asztalt szilva, alma, sárgarépa, brokkoli. Valamennyi olyan étel hasznos ilyen szempontból, amelynek magas az oldható rost tartalma. Napi 5-10 gramm rost képes 5%-kal csökkenti az LDL-koleszterin szintjét.
5. E-vitamin és koleszterinszint csökkentés?
Az E-vitamin nem csökkenti a koleszterinszintet, de megvédi az érfalakat annak károsító hatásától, és ez igen fontos hatás. Ha nincs elég E-vitamin az LDL-koleszterinben, az oxidációhoz vezet — a folyamat pedig a szabad gyökök károsító hatásával zárul. Ez az oxidálódott LDL-koleszterin sokkal jobban átitatja a véredények falát, mint azt normál állapotában tenné. Az olyan humán kísérleteken alapuló tanulmányok, mint amelyet Ishwarlal Jialal, a dallasi University of Texas Southwestern professzora publikált, azt állítják, hogy az E-vitamin-kiegészítés megvédi az LDL-t az oxidációtól, így az nem szivároghat át a véredények falán, tehát csökkenti ezzel a koszorúér-megbetegedés kockázatát.
forrás: naturhirek