Maca gyökér: Milyen pozitív hatása van az egészségre?

A Maca egy perui növény, amit az Andok-hegységben termesztenek. Ez egy keresztesvirágú növény, ami azt jelenti, hogy rokonságban áll a brokkolival, a káposztával és a kelkáposztával is. Kulináris felhasználása mellett a maca gyökérnek számos egészségügyi előnye is van. Ez a cikk a maca gyökér 8 egészségügyi hatását tárgyalja.

1. A maca gyökér növeli a libidót

A maca gyökér legismertebb előnye, hogy növeli a libidót. Van néhány tudományos bizonyíték ezen állítás alátámasztására.

Például egy 2002. évi régebbi tanulmány szerint azok a férfiak, akik naponta 1,5 – 3 gramm macát fogyasztottak, fokozott libidót tapasztaltak, míg azok, akik placebót kaptak, nem számoltak be ilyen változásról.

A maca gyökérről és a szexuális működésről szóló tanulmányok 2010-es áttekintése során újabb bizonyítékokat találtak arra vonatkozóan, hogy a maca javíthatja a libidót.

Egy 2015-ös tanulmány megállapította, hogy a maca segíthet csökkenteni a nemi diszfunkciót azoknál a menopauzában szenvedő nőknél, akik valamilyen antidepresszánst szednek.

2. A merevedési zavarok csökkentése

A maca előnye a merevedési zavarokkal élők esetében is megfigyelhető. Egy 2009-es tanulmány során a résztvevők 12 héten keresztül naponta 2,4 g maca gyökeret fogyasztottak, miközben általános és szexuális jólétüket vizsgálták.

A vizsgálat résztvevői enyhe merevedési zavarokkal élő férfiak voltak. Az a csoport, aki maca gyökér kivonatot kapott, javuló szexualitásról számolt be, míg a placebo csoport esetében nem történt hasonló változás.

3. Növeli az energiát és a kitartást

Egyes sportolók és testépítők a maca gyökeret használják kiegészítőként az energia és a teljesítmény növelése érdekében.

Egy 2009-es kísérleti tanulmány során férfi kerékpárosoknak 14 napon keresztül adtak maca-kivonatot. A kutatók megállapították, hogy egy 40 kilométeres időmérési próba során a maca gyökér javította a résztvevők teljesítményét. Az eredmények viszont nem különböztek szignifikánsan a placebo csoport javulásától.

Ugyanezen tanulmány azt  is megállapította, hogy a maca-kivonat javítja a libidót. Ennek a tanulmánynak a mintája azonban nagyon kicsi, ezért további vizsgálatokra van szükség az eredmények megerősítéséhez.

4. A maca gyökér növeli a termékenységet

A maca gyökeret előszeretettel használják a termékenység növelésére, főleg a férfiak esetében.

Egy 2016. évi áttekintésben bizonyítékokat találtak arra, hogy a maca gyökér javíthatja a sperma minőségét mind a termékeny, mind a terméketlen férfiak esetében.

5. Javítja a hangulatot

A maca gyökér flavonoidokat tartalmaz, amelyekről azt gondolják, hogy javítják a hangulatot és csökkentik a szorongást. Egy vizsgálat megállapította, hogy a maca csökkentheti a szorongás és a depresszió tüneteit a menupauza után álló nők esetében.

6. A maca gyökér csökkenti a vérnyomást

Lehetséges, hogy a maca hozzájárulhat a vérnyomás javításához is. Egy 2015-ös tanulmány megállapította, hogy napi 3,3 g maca  fogyasztása 12 hét alatt csökkentheti a vérnyomást a menopauza után lévő nőknél.

7. Szabad gyökök elleni küzdelem

A maca gyökér elősegíti a szervezetben a természetes antioxidánsok szintjének növekedését.

Az antioxidánsok segítenek leküzdeni a szabad gyököket, amelyek károsíthatják a test sejtjeit. Egyesek szerint az antioxidánsok segíthetnek bizonyos egészségügyi állapotok, köztük a szívbetegségek és a rák megelőzésében is.

8. Csökkentheti a menopauza tüneteit

A maca gyökér segítheti az ösztrogén hormon szintjének egyensúlyba tartását.

Egy tanulmány megállapította, hogy azoknál menopauza után álló nőknél, akik napi két maca-tartalmú tablettát szedtek, csökkentek az olyan tünetek, mint például a hőhullámok és az éjszakai izzadás.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .