Zavartalan nyaralás? Hogyan?

Bizonyos tápanyagok, táplálékok nagyban befolyásolják azt, hogy a vakációnk problémamentes lesz-e vagy sem. A leégés, a stressz, a szúnyogcsípések és a hányinger ismert velejárói a nyári pihenéseknek. De ennek nem kell így lennie! Már az utazás előtt és a nyaralás alatt is érdemes odafigyelnünk a megfelelő tápanyagokra. Egy jól összeállított úti patika aranyat érhet. Hogyan legyen zavartalan nyaralás?

Béta-karotin és antioxidáns tartalmú étrend-kiegészítők a zavartalan nyaralás érdekében

A béta-karotin egy nagyon hatékony bőrvédő tápanyag. Segíti a bőr szép, egyenletes barnulását, és védi a szem egészségét is. Érdemes már néhány héttel a nyaralás előtt elkezdeni a fogyasztását. Hiányában különböző bőrelváltozások is felléphetnek: a bőr repedezetté válhat, ami tovább gyengítheti a napsugarak által eleve jobban igénybe vett védekezőképességét.

Érdemes már jóval a nyaralás előtt antioxidáns hatású vitaminokat, így például E-vitamint, C-vitamint vagy Q10 koenzimet fogyasztani. Az antioxidánsok is védik a bőrt és felvértezik az egész szervezetet a káros behatásokkal szemben.

Amennyiben több természetes antioxidáns van az étrendjében valakinek, több időt képes eltölteni a napon anélkül, hogy leégne. A zavartalan nyaralás érdekében fogyassz minél több antioxidánsban gazdag ételt. A zavartalan nyaralás érdekében fogyassz minél több antioxidánsban gazdag ételt vagy szerezz be egy olyan komplex multivitamint, ami bőségesen (nem csak 1-2 mg-ot) tartalmaz béta-karotint, E-vitamint, C-vitamint és Q10-et.

Zavartalan nyaralás, stressz és szúnyogcsípések nélkül

A B-vitaminok szükségesek az idegrendszer megfelelő működéséhez, hiszen nagyban hozzájárulnak, hogy kiegyensúlyozottnak, nyugodtnak érezzük magunkat. A B-vitamin tartalmú étrend-kiegészítőket nyaralás előtt és közben is fogyaszthatod, hiszen így nagyban hozzájárulhatsz ahhoz, hogy a vakációd stresszmentes legyen. Az idegrendszerre gyakorolt pozitív hatása mellett igen fontos még az is, hogy a B-vitaminokat megérzik a rovarok, például a kullancsok és szúnyogok, és kerülik azokat, akik bőrén érzik ezt a számukra kellemetlen szagot. Hasonló hatást érhetünk el a fokhagyma kapszula fogyasztásával is, hiszen annak a kipárolgó szagát sem kedvelik a szúnyogok. A zavartalan nyaralás egyik legfontosabb feltétele, hogy stresszmentes és persze szúnyogcsípés-mentes legyen.

B-vitaminokkal és gyömbérrel a hányinger és rosszullét ellen

Ha repülővel, vagy hajóval utazik a család, akkor előfordulhat a gyerekek és a felnőttek körében is, hogy utazás közben hányinger vagy rosszullét lép fel.

A zavartalan nyaralás érdekében utazás előtt fogyassz könnyű ételeket. Ezen kívül már a nyaralás előtt is fogyassz magnéziumban gazdag ételeket, vagy egészítsd ki az étrended egy jó minőségű magnézium készítménnyel. A magnézium nyugtató hatása miatt segít megelőzni a rosszullétet, és segíti az idegrendszer kiegyensúlyozott működését. A B-vitaminokat célszerű együtt fogyasztani. Érdemes utazás előtt pár órával bevenni.

A gyömbér is nagy segítséget nyújt a kellemetlen émelygéses állapotok elkerülésében és kezelésében. Rágcsálj friss gyömbért, vagy ha nem szereted az ízét, akkor szerezd be kapszula formájában.

A borsmenta megnyugtatja az ideges gyomrot. A borsmenta teát, a borsmenta olaj kapszulát is gyakran alkalmazzák a gyomor nyugtatására.

Hasmenés, bélrendszeri fertőzés

Külföldre utazók leggyakrabban jelentkező problémája az étrendváltásból ered.

Hasmenésért azok a baktériumok, vírusok és egyéb mikrobák tehetők felelőssé, amelyeket táplálkozásunk során az étellel viszünk be szervezetünkbe.

Ezek az idegen mikrobák gyomor és bélrendszeri fertőzést okozhatnak, ami adott esetben hasmenéssel, hányással és esetleg lázzal is járhat. Utazás előtt fontos tájékozódnia arról, hogy a célországban iható-e a csapvíz. Ha nem iható, jégkockát se kérjen az italába és fogmosáshoz is palackozott vizet használjon.

Probiotikumoknak nevezzük azokat a baktériumokat melyeknek jótékony hatása van a szervezetre. Az Acidophilus baktérium kedvezőtlen környezetet teremt a különféle kórokozók, illetve a gombák számára. Segíthet a tejfehérjék, az aminosavak, a zsírok, és a laktóz feldolgozásában.

Az egészséges bélflóra megőrzéséhez elengedhetetlen a probiotikum. Ha nem egészséges a bélflóránk, az könnyen betegségekhez vezet. Már a külföldi utazások előtt érdemes fogyasztanunk és mindenképp csomagoljuk el magunkkal az útra is,  hogy zavartalan nyaralás legyen a jól megérdemelt pihenésből.

Strandolás fertőzések nélkül!

A víz illetve a nedves közeg kiváló feltételeket nyújt a kórokozók szaporodásához. A nyaralás alatt a természetes vizekben, de még a strandok klórozott vizeiben is igen sok baktérium található. Ezek között vannak ártalmatlanok, és léteznek az egészségre veszélyes baktériumok is.

Milyen tünetekkel járnak a fertőzések és mit tehetünk ellene?

Nőknél okozhatnak hüvelygyulladást, mely tünete lehet irritáció, viszketés, égető érzés, valamint hasi szúró vagy görcsös fájdalom.

Egy egészséges ember, aki egy jól működő immunrendszerrel rendelkezik, vagy eleve el sem fogja kapni a betegséget, vagy nagyon hamar felépül a betegségből, ha netán mégis elkapná.

A zavartalan nyaralás érdekében az immunrendszer megfelelő karbantartása tehát nyáron sem elhanyagolható! Ez az egyik oka annak, amiért az étrend-kiegészítők nyaralás alatt is nagyon fontosak.

Tőzegáfonya

Ez a kesernyés-savanykás bogyó, nem csak a gasztronómia területén arat sikereket. Magas C-vitamin- és antioxidáns-tartalma miatt a gyógyászat területén is egyre népszerűbb.  De van egy igen sajátos tulajdonsága melyet már több kísérletben is bizonyítottak, mégpedig az, hogy  teflonszerű bevonatot képezve megakadályozza, hogy a húgyhólyag falára baktériumok tapadjanak, ennek köszönheti a húgyúti fertőzéseket megelőző hírnevét.

nyari_gyerek_vit_banner

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .