C-vitamin: Rendszeres fogyasztása biztosíthatja a szív védelmét

A kaliforniai Dr. Rath Kutatóintézet tudósai kiadtak egy új tanulmányt, amely első ízben bizonyítja, hogy csak a C-vitamin következetes napi fogyasztása képes megvédeni a szívünket a betegségekkel szemben. A tanulmány azt is kimutatta, hogy ennek az alapvető mikrotápanyagnak a szabálytalan fogyasztása sajnos nem képes elérni ugyanazt a jótékony hatást, mint a rendszeres bevitel. A nemzetközi szív- és érrendszeri kutatás során közzétett tanulmány tovább erősíti a következetes, megfelelő mennyiségű C-vitamin-bevitel fontosságát. A mikrotápanyag fontos az érfalak épségének, a vérkép optimális összetételének és a kardiovaszkuláris egészségnek a biztosításában.

A C-vitamin kutatása

A kutatók egy egyedi géntechnológiával módosított egérmodellt alkalmaztak ehhez a tanulmányhoz. Az egér anyagcseréje két igen fontos dologban is hasonlít az emberekéhez. Az egér sem képes belsőleg C-vitamint előállítani, ugyanakkor expresszálja, megjeleníti a lipoprotein(a)-t. Ez az anyag a lipoproteinek családjába tartozó fehérje, mely hasonlít a LDL-koleszterinhez. Szintje diétával nem befolyásolható.

Az emberek esetében az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterin, vagyis a “rossz koleszterin” magas szintjén kívül a lipoprotein(a) szintjének emelkedése elismert kockázati tényezőnek számít a fokozott érrendszeri lerakódás szempontjából. Mint ilyen, az új egérmodell tulajdonságai különösen alkalmassá teszik az érszűkület és az emberi anyagcsere egyéb szempontjainak tanulmányozására.

A kutatás eredménye

A kutatók két különféle kísérleti körülményt hasonlítottak össze. Az egyikben a C-vitamint periodikusan kivonták az egerek étrendjéből. A másikban pedig egy állandó C-vitamin mennyiséget adtak a vizsgálat teljes időtartama alatt, ami 20 hét volt. Az eredmények azt mutatták, hogy a folyamatosan C-vitaminnal táplált csoporthoz képest azok az egerek, akik időszakos C-vitamin-hiányban szenvedtek, egészségtelen lipid profilúak. Az ő vérükben például sokkal alacsonyabb volt a magas sűrűségű lipoprotein (HDL) koleszterin, ami más néven a “jó koleszterin”. Náluk ezen túlmenően az LDL és a HDL aránya magasabb volt, mint azoknál az egereknél, akik folyamatosan kapták a C-vitamin kiegészítést.

A kutatók azt is megfigyelték, hogy azokban az egerekben, amik csak időszakosan kaptak C-vitamint, több lerakódás, más néven plakk képződött a szív artériáiban. A C-vitamin hiányának minden egyes periódusa után lipoprotein(a) halmozódott fel az érrendszeri plakkokban. Ezek a lerakódások a C-vitamin megvonásának kezdeti szakaszaiban visszafordíthatóak voltak a C-vitamin újbóli adagolásával. Összehasonlításképpen, a folyamatosan C-vitaminnal táplált egerek kevesebb és alacsonyabb szintű károsodást mutattak az érrendszerük falán és csak nagyon ritkán volt náluk kimutatható a lipoprotein(a) lerakódás.

Miért fontos a C-vitamin?

Ezek az úttörő eredmények fontos pozitív hatással járnak a szív- és érrendszer egészségét illetően. A C-vitamin egy vízben oldódó, nélkülözhetetlen antioxidáns, a kollagén szintézisének nélkülözhetetlen eleme, ám köztudottan nem raktározódik a szervezetben. Éppen ezért napi bevitelét az étrenddel kell folyamatosan biztosítanunk a hiány elkerülésének érdekében, hiszen annak rendkívül komoly következményei lehetnek.

Az időszakos C-vitamin hiánya sajnos egyáltalán nem ritka. Oka lehet az étrend szezonális változása, a különböző betegségek, a stressz vagy a nem megfelelő és hiányos étrend egyaránt.

Mindezek miatt kijelenthetjük, hogy a Dr. Rath Kutatóintézet által közzétett tanulmány rendkívül fontos, hiszen rámutat a C-vitamin hiányának hosszú távú következményeire. A tanulmány azt is megmutatja, hogy egy hosszabb hiányos időszak után még a megfelelő C-vitamin mennyiségek mellett is előfordulhat, hogy a mikrotápanyag hiánya miatt fellépő szív- és érrendszerben kialakult elváltozásokat nem lehet teljesen megjavítani.

Összefoglalva tehát ez a tanulmány további bizonyítékokat szolgáltat arra, hogy a C-vitamin hiánya nagyban hozzájárulhat a különböző szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához. Tégy te is a szív egészségéért és fogyassz rendszeresen megfelelő mennyiségű C-vitamint. Napi 2000-4000 mg napközben elosztva ideális mennyiség lehet, de ebbe beletartozik a nap folyamán elfogyasztott zöldség és gyümölcs is, így a pótolandó mennyiség kevesebb is lehet, az étkezéstől függően. A hivatalos szervek mind a mai napig nem állapítottak meg semmilyen egészségügyi problémát a 2000 mg C-vitamin tartós fogyasztásával kapcsolatban, tehát biztonsággal szedhetjük ezt a napi mennyiséget.

Forrás: https://www.dr-rath-foundation.org

Szabó Zsófia szerzőről

7 thoughts on “C-vitamin: Rendszeres fogyasztása biztosíthatja a szív védelmét”

  1. A cikkből:
    Tégy te is a szív egészségéért és fogyassz rendszeresen megfelelő mennyiségű C-vitamint.

    Kérdés; mennyit?

    1. Kedves Balázs!
      Napi 2000-4000 mg napközben elosztva ideális mennyiség lehet, de ebbe beletartozik a nap folyamán elfogyasztott zöldség és gyümölcs is, így a pótolandó mennyiség kevesebb is lehet, az étkezéstől függően. A hivatalos szervek mind a mai napig nem állapítottak meg semmilyen egészségügyi problémát a 2000mg C-vitamin tartós fogyasztásával kapcsolatban, tehát biztonsággal szedhetjük ezt a napi mennyiséget.

  2. Mi a megfelelő mennyiség a C vitaminból napi fogyasztás mellett?

    1. Kedves Magdolna!
      Teljesen jogos a kérdés, ez valóban kimaradt a cikkből. Most ezt pótoltuk, de leírom neked is, hogy ne kelljen kikeresned. Napi 2000-4000 mg napközben elosztva ideális mennyiség lehet, de ebbe beletartozik a nap folyamán elfogyasztott zöldség és gyümölcs is, így a pótolandó mennyiség kevesebb is lehet, az étkezéstől függően. A hivatalos szervek mind a mai napig nem állapítottak meg semmilyen egészségügyi problémát a 2000mg C-vitamin tartós fogyasztásával kapcsolatban, tehát biztonsággal szedhetjük ezt a napi mennyiséget.

  3. Kedves Zsófia! A C vitamin használatot fontosnak tartom, azonban látom az értékesítők között a kialakult vitát.
    A liposzómás C vitamint ajánlják orvos hozzáértők, mert az 98 %-ban felszívódik. Ezt el is hiszem, de 5 mg/nap
    mennyiségben javasolják. Ezt a mennyiséget a nap többi szakára elosztani lehetetlen. Padig tudjuk a C vitaminról, hogy
    gyorsan felszívódik vagy kiürül. Az aszorbin sav is ilyen arányban szívódik fel állítólag. Aztán vannak a tablettás és kapsulás C vitaminok, amelyekről meg azt mondják a kínálgatók, hogy csak 20 %-ban szívódik fel a többi eltávozik.
    Szeretnénk az ajánlott 2000 mg-ot vagy adott esetben többet használni ebből a fontos antioszidáns és más fontos
    funkciót betöltő szerből használni. Az elfogyasztott zöldség és gyümölcsben már kevés van és ha fagyasszuk vagy főzzük szinte teljesen elveszik.
    Kérem a szíves válaszát mikor, mit és hogyan, fogyasszuk.
    Üdvözlettel: Vipler Ferenc

    1. Kedves Ferenc!
      A nyújtott felszívódású C vitamin egy marketing kategória és az az igazság hogy, nincs sok értelme. A C-vitamin felszívódás a patkóbélből történik, ahol tipikusan 15-25 percet tölt el az étel, majd tovább megy a távolabbi béltraktusokba, ahol már nem szívódik fel c-vitamin (semmilyen vitamin). Tehát ami felszívódás nélkül túljutott a vékonybél ezen szakaszán, az elveszett. Ha valaki egyenletes C-vitamin ellátottságot szeretne a nap folyamán, annak 6-8 óránként kellene egy-egy 500-1000mg-os hagyományos tablettát vagy kapszulát bevennie. Ennél nincs jobb módszer.

  4. A Szabó Zsófiának adott válasz azt jelenti, hogy a Retard (folyamatos felszívódása) nem ér semmit? Sőt talán kevesebb hasznosul, mert csak bizonyos mennyiség jöhet szóba a Retard hatás miatt? Érdemesebb többször bevenni naponta rendes tablettában?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .