Tőzegáfonyával a fertőzések ellen

A jellegzetes, pikáns ízű tőzegáfonya az amerikai őslakos indiánok kedvelt étele volt, de használták festékként és gyógyszerként is. Már a korai telepesek felfedezték, hogy ha az áfonyát a juharszirupban felfőzik, akkor a kesernyés gyümölcs édes szósszá válik, ami a sült húsok páratlan kiegészítője lehet.

E gyümölcsről régóta köztudott, hogy a húgyúti rendszer természetes gyógyszere, amelynek fertőzései különösen a nőket érintik. A növényt gyógyhatása miatt Észak-Amerika minden részén termesztik. A hagyomány szerint régen az áfonyabogyókat összezúzták, és sebek, illetve duzzanatok kezelésére használták.
Ez a kesernyés-savanykás bogyó nem csak a gasztronómia területén arat sikereket. Magas C-vitamin- és antioxidáns-tartalma miatt a gyógyászat területén is egyre népszerűbb. De van egy igen sajátos tulajdonsága melyet már több kísérletben is bizonyítottak, mégpedig az, hogy teflonszerű bevonatot képezve megakadályozza, hogy a húgyhólyag falára baktériumok tapadjanak, ennek köszönheti a húgyúti fertőzéseket megelőző hírnevét
Felfázásos betegségek legtöbbször a nőknél fordulnak elő télen a hideg miatt, nyáron pedig a strandszezonnal járó fertőzések miatt. Ha valaki tőzegáfonyát fogyaszt, akkor megnő a szervezetében a hippursav nevű anyag termelődése, ami a húgyúti rendszerben antibakteriális hatást fejt ki, ez pedig gátolja az ott lévő baktériumok szaporodását. A tőzegáfonya magas kálium-tartalma serkenti a vese működését, ezzel pedig gyorsítja a méreganyagok távozását.

Az orvostudomány újabban a húgyúti rendszer bakteriális megelőzésében és kezelésében játszott szerepét vizsgálja.

  • áfonya fogyasztása közben egy hippursav nevű anyag termelődik a szervezetben, amelyről bebizonyosodott, hogy erős antibakteriális hatása van a húgyúti rendszerben
  • gátolja a fertőzéseket okozó baktériumok szaporodását
  • a gyümölcs megakadályozza a baktériumok tapadását a húgyúti rendszer falának sejtjeihez
  • kedvezőtlen környezetet teremt a kórokozók számára, ezáltal csökken a fertőzés veszélye
  • szagtalanítja a vizeletet, tehát nagyon ajánlott a fogyasztása mindazok számára, akik inkontinenciában szenvednek
  • magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően az áfonya természetes vitaminforrás is
A tudósok mára megerősítették jótékony hatásait a húgyúti rendszer fertőzéseinek megelőzésében és gyógyításában. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a tőzegáfonya napi fogyasztása lényegesen csökkenti az ilyen jellegű fertőzések kiújulását. A nőknél a húgyúti fertőzések veszélye tízszer akkora, mint a férfiaknál. A 20-40 éves nők 25-35%-ának legalább egyszer volt ilyen fertőzése. De természetesen ettől függetlenül a férfiaknak sem árt fogyasztása.
A tőzegáfonya ezenkívül csökkenti a húgyúti rendszer betegségeinek időtartamát: csillapítja a betegséggel járó fájdalmat, égető érzést, viszketést és egyéb tüneteket.

Érdekesség

A tőzegáfonya a függetlenségi háborúban új szerepkört kapott. Ami a brit hadseregnek a citrom volt, az az amerikai haditengerészetnél az áfonya. A hajók fedélzetén hordókban tárolt áfonya óvta meg a hosszú utazások elszenvedőit a C-vitamin hiányától, a skorbuttól.

Magosi Judit szerzőről

One thought on “Tőzegáfonyával a fertőzések ellen”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .