Fekete áfonya: Milyen egészségügyi előnyökkel jár a fogyasztása?

A fekete áfonya az egyik legegészségesebb gyümölcs, amit csak fogyaszthatunk. Egy közelmúltban közzétett tanulmány szerint a fekete áfonya rendszeres fogyasztása javíthatja a kardiometabolikus funkciót.

A kutatók megvizsgálták az áfonya rendszeres fogyasztásának előnyeit és megállapították, hogy napi egy csésze gyümölcs hozzájárult az erek merevségének csökkenéséhez, emellett pedig mérsékelte a koleszterin-szintet és minimalizálta a szívkoszorúér betegség kockázatát az anyagcsere-betegséggel élő emberek esetében.

A fekete áfonya fogyasztása javítja a kardiometabolikus egészség biomarkereit

Angliai kutatók egy csoportja megpróbálta meghatározni, hogy a fekete áfonya rendszeres fogyasztása befolyásolhatja-e az inzulinrezisztenciát és az egyéb metabolikus szindrómát alkotó kockázati tényezőket. A metabolikus szindróma kifejezés olyan rendellenességek csoportjára utal, amely növeli a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Ide tartozik a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és az elhízás is.

Jelenleg nincs egyetlen egységesen elfogadott gyógymód a metabolikus szindróma ellen. Ehelyett az egészségügyi szakemberek azt javasolják, hogy éljünk aktív és egészséges életet, hogy megakadályozzuk az anyagcseréhez kapcsolódó rendellenességek kialakulását. Például a rendszeres testmozgás csökkentheti a hasi zsírt, míg az antioxidánsokban gazdag ételek csökkenthetik a vércukor- és koleszterinszintet egyaránt.

A fekete áfonya, mint az egyik legegészségesebb szuperétel, kiváló antocianin-forrás. Ezek a növényi vegyületek antioxidánsként szolgálnak és megakadályozzák a gyulladást, ami a magas vércukor- és koleszterinszint csökkenésével jár. A tanulmány kimutatta, hogy napi egy csésze fekete áfonya fogyasztása hat hónap alatt elősegítette az érrendszer megfelelő működését és csökkentette az erek merevségét túlsúlyos és elhízott felnőttek esetében.

Ezenkívül az áfonya rendszeres fogyasztása megemelte a HDL (nagy sűrűségű lipoprotein) szintjét a szervezetben. A kutatók úgy gondolják, hogy ez a mért növekedés 9,3%-al csökkenti a szívkoszorúér betegség és 14,5%-al a szív- érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A fekete áfonya egyéb bizonyított előnyei

Az áfonya nagy mennyiségben tartalmaz immunerősítő antioxidánsokat, jó szénhidrátokat, fehérjét és fontos mikro-tápanyagokat, amik támogatják az általános egészséget. Milyen további egészségügyi előnyökkel járhat a fekete áfonya fogyasztása?

A fekete áfonya segít megőrizni a bőr egészségét.

Az áfonya antocianinjai segítik a szabadgyökök elleni küzdelmet, amiket a test a túlzott napsugárzást követően termel. A bőrsejtek károsodása idővel ráncokat és sötét foltokat eredményezhet. A szabadgyökök visszafordíthatatlanul károsíthatják a DNS-t és bőrrákhoz vezethetnek. Szerencsére az áfonya nagy mennyiségű bőrbarát ásványi anyagot tartalmaz, például cinket, rezet és szelént, amik megvédik a bőrt a szabadgyökök káros hatásaitól és megakadályozzák az idő előtti öregedést.

Megakadályozza csontvesztést

A fekete áfonyában található bioaktív vegyületek megelőzhetik a csontsűrűség csökkenését a kor előrehaladtával. A csontsűrűség csökkenése miatt növekszik a csonttörések és a csontbetegségek, például a csontritkulás vagy a rostos diszplázia kockázata, így ezek ellen az áfonya fogyasztása is remek megoldás lehet.

Javítja az agy működését

Az áfonya rendszeres fogyasztása megakadályozhatja a kognitív hanyatlást, ami olyan betegségeket okozhat, mint például a Parkinson- és az Alzheimer-kór. A szabadgyökök károsíthatják a memóriát és a koncentrációt. Fogyasztása hozzájárulhat ezek semlegesítéséhez, így segíthet élesen tartani az elmét a kor előrehaladtával is.

A fekete áfonya támogatja a fogyást

Az egészséges fogyás érdekében az étrendednek mindenképp érdemes fekete áfonyát is tartalmaznia. Ez a gyümölcs kiváló rostforrást jelent, így elősegítheti a rendszeres és egészséges bélmozgást. A rostok hosszabb ideig telítenek el az étkezés után, így gyakorlatilag csökkentik az étvágyat is.

Szabályozza a vércukorszintet

Noha a fekete áfonya a vizsgálatok alapján nem befolyásolja jelentősen az inzulinrezisztenciát, az biztos, hogy segíti a vércukorszint szabályozását és megakadályozza annak növekedését az étkezések után. Az áfonya lassítja a glükóz felszívódását.

A fekete áfonya rengeteg egészségügyi előnnyel rendelkezik, ezért szuperételnek tekinthetjük. További előnye, hogy rendkívül könnyen hozzáadhatjuk a meglévő étrendünkhöz. Joghurtba vagy turmixba is keverhetjük, de önmagában is remek az íze.

Forrás: https://www.naturalnews.com/2020-05-03-blueberries-offer-a-variety-of-health-benefits-heart.html

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .