Az agy táplálékai

Az agy rengeteg tápanyagot igényel

Miközben mérete csupán a testtömegünk 2%-át teszi ki, elhasználja a test energiájának és a vérnek 20%-át. Mik az agy legjobb táplálékai? Mennyi tápanyagra van szüksége?

Az agy tízszer annyi tápanyagot igényel, mint a test többi szövete. Nincs ez másként az olyan mikro-tápanyagokkal sem, mint a vitaminok és az ásványi sók. Az agy minimum tízszer, de néhány vitamin esetében ezerszer többet használ fel, mint például egy szívizom szövet. Amikor lelassult gondolkodású emberekkel vagy csökkenő IQ teszt eredményeket elérő gyerekekkel találkozunk, mindig érdemes feltenni a kérdést, hogy vajon mit esznek?

Az agyunk jó minőségű táplálékokat igényel és ha ezt megkapja, jobban fog teljesíteni is. Ha nem kapja meg, akkor az állapota hosszú távon romlani fog és sajnos ez a változás végleges lesz. Míg a bőr, az izmok vagy a csontok képesek újra felépülni, a jelenlegi tudásunk szerint az agy nem. Pedig a hosszan tartó stressz például roncsolja az agyi szöveteket. 

Van egy másik korábbi téveszme is, amit talán Einstein mondásának tartanak, miszerint az agyunknak csupán a töredékét használjuk a mindennapi tevékenységeink elvégzéséhez. Ez sajnos nem igaz. A teljes agy, minden apró szövete részt vesz a tevékenységeink koordinálásában és már a legkisebb sérülés, a legkisebb kieső terület is látványos hiányt képes okozni.

Tápláljuk és védjük tehát neuronjainkat! Alább összegyűjtöttünk pár dolgot, amivel táplálhatjuk őket:

Sötét gyümölcsök

Áfonya, szeder, szamóca, meggy, stb… minél sötétebb, minél jobban megfogja a ruhát vagy a kezünket, annál értékesebb táplálkozási szempontból. A bennük található antocianin nevű vegyület, ami a kékes-piros színért is felelős, növeli a vérerek integritását, javítják a a keringést és ez által jobb vérellátást biztosítanak minden szervünknek, beleértve az agyunkat is.

Magas flavonoid és C-vitamin tartalmuknál fogva védik a sejteket a környezeti ártalmaktól mint antioxidánsok. Az Alzheimer-kór egyik hatékony ellenszerének tartják például az áfonyát és több országban ajánlják az idősödő embereknek. Egy 2005-ös tanulmányban kimutatták, hogy az áfonya fogyasztása jelentősen képes csökkenteni az agyér elzáródás vagyis a stroke kialakulásának esélyét.

Érdemes naponta egy fél bögrével fogyasztanod ezekből a gyümölcsökből, vagy ha erre nincs lehetőséged, akkor ennek megfelelő hatóanyag tartalmú áfonya kapszulával helyettesítheted.

Lecitin

A lecitin minden élő sejtben megtalálható. Legnagyobb koncentrációban az agysejtekben és a májban. Az agysejtek esetében a lecitin a felelős az információ egyik sejtről a másikra történő átjutásáért. A sejtek nyúlványait körülvevő mielin hüvely feladata az információ áramlási sebességének növelése. Ezt építi fel a testünk a lecitinből.

Ezenkívül a lecitin képes feloldani a koleszterint és a véráramba juttatni, ezáltal hozzá járul a vérerek belső falának tisztaságához.

Granulátum és kapszula formában kapható és a napi rendes adagja 4-5 gramm körül van. Napi 15-20 grammig is felvihető a mennyisége, amennyiben valakinek magas a koleszterin szintje. Süthető, főzhető, gyakorlatilag bármilyen ételbe elkeverhető. Az élelmiszeripar és a sütőipar is használja.

Omega-3 olajok

Az agy a legzsírosabb testrészünk és a zsírtartalmának 70%-a Omega-3 zsírsavakból áll. Könnyen belátható, hogy ezek fogyasztása hozzájárul az agy állapotához. Olyannyira, hogy a kismamáknak és a csecsemőknek kimondottan javasolják az Omega-3 kiegészítést, mivel az agy felépüléséhez szükséges.

Növényi Omega-3 forrás a lenmag olaj, állati eredetű a halolaj. Mindkettő egyformán jó és hatásos lehet számunkra. Van aki erre esküszik, van aki arra. Talán a kettő együtt vagy felváltva a legjobb.

Kapható Omega-3 tartalmú tojás is a boltokban “Okos tojás” néven. Ez úgy készül, hogy 20% lenmagot kevernek a tyúkok tápjába és ettől a tojás Omega-3 és E-vitamin tartalma a harmincszorosára növekszik a normál tojáshoz képest.

Hal

A zsíros halak húsa kiváló Omega-3, B-vitamin és Q-10 forrás. Mindhárom az agy és az érrendszer támogatásában vesz részt. A busa, a szardínia, a ponty, az angolna, a harcsa és a makréla is jó választás lehet.

Sajnos a sütéskor a jelentős része veszendőbe megy, de párolásnál és főzésnél megmarad.

Halolaj kapszulák állandó és kitűnő minőségben adnak halolajat, de otthon is elkészíthető a hal úgy,  hogy a tápértéke megmaradjon.

Dió

A dió, ha óvatosan bontjuk fel a héját, úgy néz ki belülről, mint egy agy.  Emiatt a hasonlóság miatt könnyű lesz megjegyezni, hogy az agy táplálékáról van szó. A teljes B-vitamin sorozat mellett 9 gramm fehérjét is tartalmaz egy negyed csészényi (3-4 evőkanál) dió, ami egy napi adagnak tekinthető. A dió emellett ásványi sókban is gazdag. A vas, a cink, a kálium és a magnézium tartalma egyaránt jelentős és ezek mind az agyhoz köthető tápanyagok. A Q-10 és szelén tartalma védi az agysejteket, mint antioxidánsok. A benne található természetes E-vitamin pedig megvédi a diót az avasodástól.

Csíra

Olcsó, otthon nevelhető és tápanyagokban roppant gazdag. Ha nem vagy biztos benne, hogyan csináld, érdemes utánanézned, mielőtt nekiállsz. Sok vesződségtől óvja meg magát, aki egy gyakorlott csírakészítő tanácsait kikéri és jól használható eszközökkel áll neki.

A csíra proteinben, b-vitaminokban és ásványi anyagokban egyaránt gazdag. Nyersen kell fogyasztani és nem túl sokat. Naponta egy-két evőkanál ideális és könnyen előállítható mennyiség.

Joghurt

A joghurt fehérje tartalma érdekes aminosav összetételű. Gazdag az agyat stimuláló tirozin és szegény az azt lenyugtató triptofán nevű aminosavban. Ennek tudható be, hogy joghurtot fogyasztva az ember felélénkül, mintha egy kávét ivott volna.

Ráadásul remekül keverhető gyümölcsökkel, lecitinnel, vagy akár a dióval is.

Víz

Az agyunk szürkeállományának 80%-a víz (a fehérállománynak csupán 70%-a). A víz szállítja a sejtekhez a tápanyagokat és az oxigént, valamint elviszi onnan az ott keletkezett salakanyagokat is.

Nem meglepetés tehát, hogy a víz hiánya legelőször az agy fáradásában mutatkozik meg. Már 2% testfolyadék elvesztése is olyan állapotot idéz elő az agyban, hogy képtelen lesz egyszerű matematikai alapműveletek elvégzésére is.

Ginkgo biloba

Számtalan kísérlet igazolta, hogy a Ginkgo biloba minden más gyógynövénynél hatékonyabban járul hozzá az agy serkentéséhez. A hajszálerek rugalmasságát és átjárhatóságát biztosítja és ebből az agyban igen sok található. Amikor ezek jobb állapotba kerülnek, akkor több vér, több oxigén, több tápanyag jut el agyunkhoz és az meg is fogja hálálni.

Gyógynövény boltokban standardizált formában beszerezhető, de bármely kertben is megnő. Napi 60-120mg a hatékony adagja.

Rozmaring

A hagyományos népi gyógyászatban az emlékezés virágának nevezték. Hozzájárul a koncentrációhoz azáltal, hogy megnöveli a fej és az agy vérellátását. Frissen, nyersen fogyasztva tökéletes antioxidáns.

Ha frissen fogyasztanád, akkor vágj apróra egy szálat (8-10cm) és szórd a salátádra vagy a reggeli italodba. Szárítva teaként is fogyasztható.

Olívaolaj

Az olívaolaj, és különösen az extra szűz olívaolaj számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, leginkább azért, mert jótékony, egyszeresen telítetlen zsírokkal van tele. Míg a húsokról és a teljes zsírtartalmú tejtermékekről ténylegesen kimutatták, hogy az agy gyorsabban öregszik tőlük, az egyszeresen telítetlen zsírok lassítják az agy öregedését. Egy tanulmány szerint, azon nők agya, akik egyszeresen telítetlen zsírokat fogyasztottak, körülbelül 6-7 évvel volt fiatalabb, mint biológiai koruk!

Kávé

Szintén az agyserkentő ételek közé sorolható a kávé, amelyik a modern világ egyik legnépszerűbb itala és évezredek óta része az emberiség történelmének. A szabadkereskedelmi bio kávé nagy dolgokra képes az agy teljesítményének fókuszálásában. Fontos megjegyeznünk, hogy mértékletes kávéfogyasztás esetén annak egészségügyi előnyei csekély vagy semmiféle függőségi viszony kialakulása nélkül élvezhetők.

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .