A cékla pozitív élettani hatásai

Már az ókori rómaiak és görögök is felismerték a cékla jótékony hatásait, ezért előszeretettel fogyasztották. A mai tanulmányok bebizonyították, hogy sokat segíthet az emberek egészségének megőrzésében, hiszen sok hasznos tápanyagot tartalmaz.

A cékla a trópusi és a mérsékelt éghajlatú területeken is egyaránt megterem. Noha a céklát már évezredek óta termesztik és fogyasztják finom íze miatt, csak a közelmúltban fedezték fel hogy milyen egészségügyi hatásokkal is rendelkezik pontosan.

A világban található rengeteg zöldség és gyümölcs közül a cékla leve kétségtelenül az egyik legegészségesebb. Ez a sötétlila színű lé az erős antioxidánsok és növényi tápanyagok egyedülálló kombinációját tartalmazza, amik számos egészségügyi előnyt jelentenek. Levének fogyasztása kiváló módja annak, hogy kedvezői hatásai érvényesüljenek. Ha főzéssel vagy sütéssel feldolgozzuk, a hő hatására elveszti előnyei jó részét. Íme néhány ok, amiért érdemes még ma elkezdened a céklalé fogyasztását.

A cékla tele van nélkülözhetetlen vitaminokkal és ásványi anyagokkal

Napi egy pohár céklalé fogyasztása hozzájárulhat a tápanyaghiány megelőzéséhez. A cékla természetesen gazdag rostban, folátban, kalciumban, vasban, magnéziumban, mangánban, foszforban, rézben, cinkben, káliumban, szelénben, riboflavinban, valamint A-, B6- és C-vitaminban egyaránt.

Rendkívül magas az antioxidáns tartalma

A cékla élénk lila színét a betalain nevű természetes növényi pigmenteknek köszönheti. Ezeknek a növényi tápanyagoknak erős antioxidáns tulajdonságai vannak, amelyek megvédik a szerveket az oxidatív stressz okozta károsodástól és elősegítik az általános egészségügyi állapot kialakulását. A levében található egyéb erős antioxidánsok a lutein, az alfa-lipinsav, valamint az A és C-vitamin.

A cékla leve elősegítheti az egészséges szív-és érrendszert

A nitrátok olyan vegyületek, amelyek salétromsavvá alakulnak, amikor az emésztés során felszívódnak a szervezetben. A salétromsav hozzájárulhat az általános vérnyomás csökkentéséhez és javíthatja a vérkeringést is. A cékla ez egyik legjobb természetes nitrát forrás. A tanulmányok azt mutatják, hogy magas nitrát szintje csökkentheti a szívelégtelenség kockázatát. Magas flavonoid szintje pedig csökkentheti a koleszterin- és triglicerid szintet.

Növeli az állóképességet és a sportteljesítményt

Nem kell élsportolónak lenned ahhoz, hogy érezhesd a céklalé kitartást fokozó hatását. Mivel a cékla magas nitrát-tartalommal rendelkezik, elősegítheti az izmok oxigénellátását. A kutatók azt találták, hogy a céklalé napi fogyasztása javíthatja az emberek általános testmozgásának hatékonyságát.

A cékla segít a testsúly kezelésében

Bár a céklából rengeteg tápanyaghoz juthatunk, alacsony kalória- és zsírtartalma miatt igazi szuperételnek számít. Emiatt nagyszerű segítséget nyújthat a fogyni vágyóknak. Fogyassz céklalevet minden nap és növeld a tápanyagbeviteled anélkül, hogy felesleges testsúlyt halmoznál fel.

Támogatja a máj egészséges működését

A céklában található aminosavak elősegítik az egészséges májműködést. Megvédik a májat a káros toxinoktól és csökkentik a máj zsírlerakódásait. Antioxidáns tartalmának köszönhetően megvédik a májat a szabadgyökök által okozott károsodásokkal szemben.

Támogathatja az egészséges emésztést

A cékla elősegítheti az optimális gyomorsavszintet, ezzel hozzájárulva a jó emésztőrendszer kialakításához. Ezenkívül a céklalé élelmi rostban gazdag, ezért támogatja a rendszeres bélmozgást és az egészséges emésztést.

A céklalé csökkentheti a gyulladást

A színes gyümölcsök és zöldségek gyakran gazdag antioxidáns forrást jelentenek, amiknek köszönhetően gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Az intenzív lila színű cékla sem kivétel ez alól. A benne található antioxidánsok segíthetik a szervezetben található gyulladások csökkentését.

Segíthet megelőzni a vérszegénységet

Az állandósult vashiány vérszegénységhez vezethet. A cékla vasban gazdag, így mindennapos fogyasztása segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását.

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .