Papaya: Milyen pozitív élettani hatásokkal rendelkezik?

A papayát mennyei íze miatt az angyalok gyümölcseként is emlegetik. A papaya egy igen lédús, gyönyörű, narancssárga gyümölcs, ami amellett, hogy nagyon illatos és zamatos, elképesztően egészséges is.

A papaya a trópusokon őshonos, és különlegessége, hogy a papayafák egész évben ontják a gyümölcsöket. Az érett papaya akár húsz hüvelyk is lehet, de a kereskedelemben megtalálható legtöbb gyümölcs körte alakú és körülbelül hét hüvelyk hosszú. A magja kicsi, kerek és fekete színű. Annak ellenére, hogy ezek is ehetők, keserű, borsra hasonlító ízük miatt sokan nem szeretik.

Milyen egészségügyi hatásokkal rendelkezik?

A papaya fogyasztása elsősorban az emésztésre és a szív egészségére gyakorolt pozitív tulajdonságai miatt javasolt. Külsőleg öregedésgátló termékekben használják és mind a gyümülcs bőre, mind a belseje értékes gyógyszer lehet. Egy-egy antibiotikumos terápia után segítségével könnyedén visszaállítható a bél normál működése.

A papaya C-vitaminban és karotinokban rendkívül gazdag. Emellett magas arginin-, papain- és karpaintartalommal is rendelkezik. Az arginin segítheti a férfiak termékenységét, a papin pedig egy protelitikus enzim. Ez azt jelenti, hogy a papain képes lebontani a fehérjét. A karpain egy olyan enzim, ami pozitív hatással van a szívre. Mindezek mellett fibrint is tartalmaz, ami igen ritka a növényvilágban. Az emberi testben a fibrin a véralvadási folyamat elengedhetetlen része.

Bár még további vizsgálatokat igényel, a korai eredmények azt mutatják, hogy a papaya segíthet megakadályozni a diabétesszel összefüggő szívbetegségeket. Magas rosttartalma miatt segíthet a koleszterin csökkentésében is. A papayában található rost különleges képessége, hogy megakadályozhatja a rákos sejteket abban, hogy a vastagbél sejtjeihez kötődjenek.

Egy másik ígéretes vizsgálat szerint azoknál a férfiaknál, akik rendszeresen fogyasztottak papayát, sokkal kevésbé valószínű a prosztata-rák kialakulása, mint másoknál.

A papaya fogyasztásának előnyei

Hatalmas mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például C-vitamint, kalciumot, káliumot, vasat és magnéziumot. A papaya ezeken kívül papain enzimet tartalmaz, ami enyhítést nyújthat azok számára, akik gyomorproblémákkal és emésztési zavarokkal küzdenek.

A papaya hatékony lehet számos betegség elleni küzdelemben. Segíthet például a cukorbetegség kezelésében és megszüntetésében és rendszeres fogyasztása segítséget nyújthat a rák elleni küzdelemben is.

Természetes testtisztítóként segít a belső szervrendszerek karbantartásában. A gyümölcs az A-vitamin tartalmának köszönhetően javíthatja a látást. Emellett pedig a férfiak és nők termékenységét is fokozhatja.

A papaya segít megakadályozni a véralvadást és a pattanásokka kapcsolatos problémákat egyaránt.

A papaya magjai is hasznosak lehetnek?

A papayamagok leve megakadályozhatja a vese diszfunkcionális működését, mivel flavonoidokat tartalmaz, amik megakadályozzák, hogy a baktériumok betegségeket okozhassanak.

Emellett a magok számos fertőzéstől védhetik meg a szervezetet. A japánok úgy vélik, hogy napi egy teáskanál papayamag elfogyasztása megvédi a májat bizonyos betegségektől.

Kutatók úgy vélik, hogy a papaya magja tartalmaz egy speciális vegyületet is, ami meggátolhatja a daganatok kialakulását.

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .