A dohányzás által okozott károk visszafordíthatóak lehetnek a leszokással?

Köztudott, hogy a dohányzás folyamatos veszélynek teszi ki a tüdőt, a szívet és gyakorlatilag az egész testet. Sok dohányos ha ennek tudatában is van, akkor sem hagyja abba ezt a rossz szokást, hiszen ahogy mondják: „Túl régóta szívom, most már teljesen mindegy!”. Ez azonban ebben a formában így nem igaz, ugyanis egy nemrégiben készült és közzétett amerikai tanulmány rámutat arra, hogy a dohányzás leszokása után nem csak hogy megáll a tüdő károsodása, de javulás is kimutaható lehet.

Már egy 2013-ban készített tanulmány is azt sugallta, hogy a dohányzásról való leszokás után néhány hónappal már megfigyelhető lehet az anyagcsere-profil változása. Ez azt jelenti, hogy javulhat a tüdő működése, és csökkenhet a szív-és érrendeszeri megbetegedések valószínűsége.

Ugyanezen vizsgálat alapján kutatók egy csoportja rendszeresen vér-, vizelet- és nyálmintákat vett önkéntesektől a leszokásukat követő három hónapon keresztül. A kutatócsoport figyelemmel kísérte a résztvevők étrendjét és mérték a szervezetük szénmonoxid-szintjét is. A tudósok 52 olyan metabolitot tudtak beazonosítani, amik jelentősen megváltoztak, javultak a dohányzás abbahagyása után.

„Az első klinikai vizsgálat során számos anyagcsere folyamatot hasonlítottunk össze a dohányzók és nem dohányzók között. A két csoport összehasonlítása során megállapítottuk, hogy a dohányzás abbahagyása után már három hónapon belül jelentős változások mentek végbe a zsírsav- és aminosav-anyagcsere folyamatokban. Ezek az eredmények a metabolikus út zavarának részleges vagy később akár teljes visszanyerésére utalhatnak” – írták a kutatók.

Régóta köztudott, hogy a dohányosok esetében sokkal nagyobb az olyan súlyos betegségek kialakulásának veszélye, mint például a tüdőrák. Ám egy tanulmány szerint ez a folyamat megállítható, de akár vissza is fordítható lehet a dohányzásról való leszokással.

Egy, a Nature folyóiratban közzétett tanulmány megállapította, hogy úgy tűnik, a testünk képes arra, hogy egészséges sejteket állítson elő a füst által károsított sejtek helyett. Ez az eredmény új reményt és motivációt adhat a leszokni vágyóknak – állítja Peter Campbell, a tanulmány ben szereplő kutatás egyik vezetője.

Felcsillanhat a remény a dohányzás visszaszorítására

A legfrissebb eredmények pozitívan hathatnak a statisztikákra, amik szerint napjainkban rendkívül sok dohányos emberrel találkozhatunk.

Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint ma már világszerte közel 1 milliárd ember dohányzik napi szinten. Meglepő lehet, de az adatok szerint a dohányzók több, mint 82%-a a férfiak közül kerül ki.

„A dohányzás egészségre gyakorolt káros hatásainak több, mint fél évszázados egyértelmű bizonyítékai ellenére ma a világon minden 4. férfi dohányzik. A nők esetében ez a szám jóval alacsonyabb, náluk az állapítható meg, hogy 20 hölgy között átlagosan egy dohányzót fogunk találni.” – állítják a The Lancet szakértői.

A Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központok adatai azt is felfedték, hogy az Egyesült Államokban a dohányzás továbbra is az egyik vezető oka rengeteg olyan betegségnek és halálesetnek, ami megelőzhető lehetne. A szövetségi ügynökség szerint a dohányzás évente több, mint 480.000 halálesetet okoz.

Mi segítheti még az egészségünket a leszokás után?

A dohányosok szervezetében sejtszinten, a füstben lévő káros oxidáló vegyi anyagok jelentenek stresszt. Mi a baj ezzel?

Ezek az oxidálószerek vagy kedvelt elnevezésük szerint a “szabad gyökök” károsítják a sejteket, és számos betegséget kiválthatnak, mint például a rák, egyes szív- és érrendszeri betegség, és a tüdőtágulás. Tény, hogy a dohányosok minden slukk egy cigarettából nagyjából 100 milliárd egészségkárosító molekulát juttatnak a testükbe.

Mi segíthet?

Annak érdekében, hogy semlegesíthesse ezeket a hatásokat, a test olyan tápanyagokra támaszkodik, amelyek ellensúlyozni vagy semlegesíteni képesek a szabad gyököket. Ezek az antioxidánsok. Az antioxidánsok elsősorban a gyümölcsökben és a zöldségekben találhatóak meg nagyobb mennyiségben.

Mivel a dohányzás nagy mennyiségű oxidatív stresszt jelent a szervezet számára, nagy egyetértés van abban, hogy a dohányosoknak nagy mennyiségű antioxidánsra lenne szüksége azt ártalomcsökkentés érdekében.

Tovább rontja a helyzetet, hogy a dohányzás vitaminhiányt is okoz, ami miatt a dohányosoknak még kevesebb esélye van arra, hogy védekezzenek a szabad gyökök ellen.

Kakukkfű

A mezei kakukkfű nyugtató hatással lehet torokra, hangszalagokra. Javítja az emésztési funkciókat.

Borsmenta

A borsmenta támogatja a szervezet védekezését. Segít az emésztési zavarokban.

Rozmaring

A rozmaring támogatja az immunrendszert és a szervezet védelmét.

Citromfű

A citromfű csökkenti a feszültséget és az ingerlékenységet. Segít a jobb, nyugtató alvásban.

C-vitamin

A füst árt a szervezetnek. A C-vitamin hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni hatékony védelméhez.

Keress olyan multivitamin készítményt, ami gazdag antioxidánsokban és tartalmaz olyan gyógynövényi összetevőket is, ami nem csak a dohányosoknak nyújt védelmet az oxidatív stressz okozta sejtkárosító hatásokkal szemben.

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .