A szénhidrátok: Mi a különbség az egyszerű és az összetett között?

Ahhoz, hogy helyesen étkezhessünk, fontos megértenünk az egyes szénhidrátok közti különbségeket. A szénhidrátok alapvetően két kategóriába sorolhatók, ez pedig az egyszerű és az összetett. Ha megérted, hogy ezek hogyan hatnak a szervezetedre, sokkal könnyebben oda tudsz majd figyelni a megfelelő étkezésre.

Rövid útmutató a szénhidrátokhoz

A szénhidrátok alapvetően fontosak az emberi szervezet számára, hiszen a test számos funkcióját támogatják. Az emésztés során az élelmiszerekben található szénhidrát cukorra bomlik és amint így belép a véráramba, a test sejtjeit energiával látja el.

Bár az összes szénhidrát alkalmas arra, hogy energiát adjon a testünknek, érdemes megjegyezni, hogy egyes szénhidrátok egészségesebbek a többinél. Az egyszerű szénhidrát a vércukoszint gyors emelkedését, így fokozott inzulintermelést okoz, emellett befolyásolja, hogy milyen gyorsan leszel újra éhes, és azt is, hogy mennyi szénhidrátot tárol a szervezeted.

Azoknál a személyeknél, akik nem figyelik a szénhidrát-bevitelüket, nagyobb a kockázata az olyan krónikus betegségek kialakulásának, mint például az elhízás, a szív-és érrendszeri betegségek és a gyakori vércukorszint inagdozás miatti kialakuló inzulirezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség.

Annak érdekében, hogy jobban megértsük, hogy hogyan befolyásolják a szénhidrátok a testet, érdemes megismernünk a különbséget az egyszerű és az összetett szénhidrát között.

Egyszerű szénhidrátok

Ebbe a kategóriába az úgynevezett gyors energiaforrások, a gyorsan felszívódó szénhidrátok tartoznak. Ezek rövidebb molekulákból állnak és könnyebben emészthetők, mint az összetett szénhidrátok. Fogyasztásuk gyorsan növeli meg a vércukor szintjét, ami hasznos lehet, ha gyorsan van szükségünk energiára.

Az egyszerű szénhidrátokat általában a feldolgozott élelmiszerek tatartalmaznak, illetve idetartoznak a különféle cukrok. Tanulmányok kimutatták, hogy ezen ételek, valamint az édesített italok fogyasztása hozzájárulhat több egészségügyi probléma kialakulásához. Mivel ezek a vegyületek gyorsan felszívódnak, a felesleges cukor zsírrá alakul és tárolódik későbbi felhasználás céljából. Ha ezeket a tárolt zsírokat nem használja fel a szervezet, akkor felhalmozódik és súlyfelesleg képződését fogja eredményezni. Ez később növeli a csontritkulás és a stroke kockázatát.

Persze vannak egészséges egyszerű szénhidrátok is, amiket mértékkel, de nyugodtan fogyaszthatunk. Ezek többnyire a gyümölcsök és zöldségek kategóriában találhatóak.

Ezek az ételek a szénhidrát mellett tartalmaznak rostot, vitaminokat, esetenként zsírokat és ásványi anyagokat, amelyek fokozzák a tápláléktartalmukat. Ezek a vegyületek elősegítik az emésztést, hogy a vércukorszint ne emelkedjen meg túl gyorsan. Tehát lassítják a felszívódást, így a jóllakottság érzését is tovább biztosítják.

Összetett szénhidrátok

Az egyszerű szénhidrátokkal ellentétben a összetettek sokkal hosszabb molekulákból állnak. Ez azt jelenti, hogy hosszabb időt vesz igénybe az emésztésük, ami segít abban, hogy hosszabb ideig érezzük energikusnak magunkat. Ezek az ételek ideálisak azoknak, akik odafigyelnek a súlyukra és igyekeznek minimalizálni a szénhidrát-bevitelt.

Az egyszerűekhez hasonlóan az összetett szénhidrátoknak is van egészséges és egészségtelen forrása is. Amikor kiválasztod az ételeid, ragaszkodj a nem finomított élelmiszerekhez. Például:

  • – Teljes kiörlésű gabonafélék (pl: barna rizs, zab, vadrizs)
  • – Bab és hüvelyesek (pl: lencse, csicseriborsó, vesebab)
  • – Gabonaszerű ételek (pl: quinoa, hajdina)
  • – Nem keményítő tartalmú ételek (pl: spárga, cukkini)

Ezek az ételek tele vannak tápanyagokkal, beleértve a rostot, az egészséges zsírokat, a vitaminokat és az ásványi anyagokat. Mindez lassítja az emésztési folyamatot és megakadályozza a vércukorszint emelkedését.

Általában jobb az összetett szénhidrátok közül választani, ez azonban attól függ, hogy a szervezetednek mire van szüksége. Ha gyorsan van szükséged energiára, akkor egy protein-szelet vagy gyümölcs könnyedén segíthet, de ha inkább hosszabb távon van szükséged energiára, akkor az összetett szénhidrátokkal jársz jobban. Összességében tehát az a lényeg, hogy próbáld megtalálni azt az egyensúlyt, ami számodra a legmegfelelőbb.

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .