Ne bízza a véletlenre!

Eljött az évnek az a szakasza, amikor az embereknek egy tökéletesen működő immunrendszerre lenne szükségük annak érdekében, hogy elkerüljék a megfázásokat, az influenzát és általában a tél derekától az első tavaszi gyümölcsök megjelenéséig tartó “betegségszezont”. Miért nem célszerű a véletlenre bízni az immunrendszerünk működését?

Az immunrendszer megfelelő állapota és az általános egészség kéz a kézben járnak.

Külső támadások

Az immunrendszer, beleértve a gyulladást vagy lázat előidéző összetevőket, az alapja a kórokozó támadók elleni védelemnek. Kórokozó lehet bármilyen baktériumo, víruso, gomba és más élősködők. Ez egy összetett rendszer, ami sok különböző sejttípus közötti kölcsönhatáson alapul, amik a test minden pontján megtalálhatóak. Az evolúció során olyan mechanizmusok alakultak ki, amely az idegen behatolók nagyon gyors elpusztítását vagy hatástalanítását biztosítják, így akadályozva meg a kórokozó elterjedését, illetve nagy mértékű elszaporodását a megtámadott szervezetben. Ismerve a káros mikrobák gyors szaporodási ütemét, az azonnali reakció a test túlélése szempontjából alapvető fontosságú. Ezt az állandóan készenléti állapotban levő, a kórokozót azon nyomban felismerő és azonnal működésbe lépő rendszert immunrendszernek nevezzük.

Anyagcsere

A külső támadások kivédése mellett az immunrendszer egyes összetevői felelősek a test normál anyagcseréje során keletkező sérült, sejtek eltávolításáért is.  Naponta több száz rákos sejt is keletkezhet a testünkben, amivel egy egészséges immunrendszer anélkül boldogul, hogy erről bármi tudomásunk lenne.

Az immunrendszer lehető legjobb állapotban tartása ezért kritikus. Ha ez a rendszer gyengül, nem csupán a külső behatolókkal szemben lesz védtelen a szervezetünk, hanem a saját, úgymond normális sejtelváltozásaival sem lesz képes elboldogulni. Az eredmény bármi lehet. Egy egyszerű megfázás, egy rákos daganat kifejlődése vagy egy autoimmun betegség, ami lebontja az ízületeket. A választék elég nagy. Csupán az ember szerencséjén múlik, hogy melyiket fogja kapni.

Emiatt nem állíthatjuk, hogy mindent megtett az egészségéért, aki megszerzett egy influenza elleni vakcinát és beadatta magának. Ez olyan, mintha abban reménykednénk, hogy biztonságban van az országunk, mert két fegyvertelen rendőrt állítottunk a palágykomoróci határátkelőhöz.

Az immunrendszer egy összetett, finom, állandóan változó és folyamatosan megújító rendszer. Sok szempontból ez a kulcs az állandó egészséghez.

A rendszeres mozgás, a cukor elhagyása, a friss levegő, egyes vitaminok és gyógynövények mind hozzájárulnak ahhoz, karban tartsuk az egészségünket.

Cink – Miért fontos?

Szeretnéd, ha erősebb immunrendszered lenne? A cink segíthet ebben. Sok helyen olvashatsz arról, hogy ez az ásványi-anyag nagyon fontos szerepet tölt be a sejtépítésben, a bőr szépségében az immunrendszer normál működésében, de pontosan mennyi cinkre is van szükséged?

Naponta nagyjából 20-30mg cinket érdemes fogyasztani annak, aki nem kiváló minőségű ételeket eszik vagy vegetáriánus. A zöldségek és a gyümölcsök nem tartalmaznak jelentős mennyiségű cinket. Aki rendszeresen fogyaszt legeltetett marha húsából készült ételeket vagy tengerből származó halat, kagylót, stb… annak elég kétnaponta pótolni 20-30mg cinket.

A legjobb növényi cinkforrás a bab. A rendszeres tejtermék fogyasztás pedig rontja a cink felszívódását. Emiatt összességében célszerű rendszeresen pótolni.

Mivel a cink fogyasztás érdekes mellékhatása a réz felszívódásának csökkenése célszerű olyan multivitamin kiegészítésként pótolni a cinket, ami tartalmaz némi rezet is. Mindezt érdemes egy adag étellel együtt elfogyasztani, hogy elkerüld a gyomor felkavarodását.

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .