Goji bogyó – Íme 9 egészségügyi előny!

Sok helyen olvashatsz arról, mennyire fontos, hogy minél több tápanyagban gazdag bogyós gyümölcsöt fogyassz. A legtöbb cikk azonban csak az eper és az áfonya jelentőségét hangsúlyozza. Pedig ezeken kívül is bőven van még választék! Ilyen lehet például a Goji bogyó is, ami bár nem túl ismert gyümölcs, mégis igen egészséges.

Lássuk a Goji bogyó egészségügyi előnyeit!

1. Jót tesz a szemednek

A sárgarépához hasonlóan a goji bogyó is rendkívül gazdag béta-karotin és zeaxantin forrás. Ez lehetővé teszi, hogy a goji hatékonyan védje a szemed a káros hatásoktól. „Ezek az antioxidánsok segítik a makula (sárgafolt) az ultraibolya sugárzás és más oxidatív stressz által okozott káros hatások leküzdését” – mondta Lauren Cornell táplálkozási tanácsadó.

2. Magas a rosttartalma

A goji bogyó igen magas rosttartalommal rendelkezik. A rost segíthet minimalizálni az egyes rákos megbetegedések kockázatát. Emellett csökkenti a koleszterin szintet és a méreganyagokat egyaránt. A goji bogyó a rostoknak köszönhetően szabályozza a bélmozgást.

3. Tápanyagokban gazdag

Az A- és C-vitaminok mellett különböző ásványi anyagok is megtalálhatóak a a goji bogyóban. Cinket, vasat, kalciumot és szelént is tartalmaz, ami segítheti a bél szöveteinek helyreállítását, regenerációját.

4. A goji bogyó remek vas-forrás

3 évőkanál goji bogyó körülbelül 3mg vasat tartalmaz, ami a napi ajánlott mennyiség 15%-a. A vashiány – főleg a nők körében – egy igencsak gyakori betegség napjainkban. Ez a gyümölcs remek segítséget nyújthat a vashiány megelőzésében vagy megszüntetésében.

5. Tele van antioxidánsokkal

Mivel antioxidánsokban gazdag, a goji egyik legfőbb előnye, hogy segíthet a gyulladások csökkentésében. A sejtek egészségének megőrzésében is szerepet játszat, ezáltal lelassíthatja az öregedési folyamatot is.

6. Erősíti az immunrendszert

A gyümölcs hozzájárulhat immunrendszerünk egészségének megőrzéséhez, és segítheti a megfázás, az influenza és hasonló betegségek leküzdését. A C- és A-vitaminok mindegyike jelentős szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében. Mivel a goji mindkettőt nagy mennyiségben tartalmazza, igazán nagy hasznunkra lehet 1-1 influenza szezon során.

7. Kiváló fehérjeforrás

A legtöbb gyümölccsel ellentétben a goji bogyó nagyon jó fehérjeforrás lehet számunkra. Körülbelül 18 féle különböző aminosavat tartalmaz. Ennek köszönhetően kiváló kiegészítése lehet minden étkezésnek, a reggeli zabkásától egészen az esti salátáig.

8. Növeli az energiaszintet

Ha van valami, amit a legtöbb ember szeretne, akkor az a magas energiaszint. A goji bogyó ebben is segítségünkre lehet. Egy tanulmány arról számol be, hogy a résztvevő önkéntesek, akik 2 héten keresztül minden nap ittak goji levet, jobb atlétikai teljesítményt nyújtottak, mint a placebo-csoport tagjai. Emellett jobban fókuszáltak a feladataikra és mentálisabban is jobban szerepeltek, mint társaik. A goji bogyó felgyorsíthatja a karbamid-nitrogén kiürülését a vérből. Ez egy hulladéktermék, amit a szervezet egy fárasztó testmozgás után állít elő. Éppen ezért javasolt a gyümölcs fogyasztása az edzések előtt.

9. A goji bogyó fokozza a termékenységet és a libidót

A hagyományos kínai orvoslás a goji bogyót kiváló természetes termékenységfokozóként tartja számon. Több kutatást is végeztek ezzel a gyümölccsel, melyek során bebizonyították, hogy a goji javíthatja a férfiak termékenységét. Emellett segít a spermiumok számának és gyorsaságának növelésében is. Az egyik kísérletben 42 férfi 8 héten át napi 15 gramm goji bogyót fogyasztott. Ezután 78%-uknál normális vagy afeletti értékre nőtt a spermiumok száma, és később mind a 42-en sikeresen nemzettek gyermeket.

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .