Alvás – 9 természetes megoldás a jobb alvásért!

Az alvás nélkülözhetetlen az ember fizikai és mentális egészségéhez. A betegség ellenőrzési és megelőzési központok arról számoltak be, hogy minden harmadik felnőtt jóval kevesebbet alszik a kelleténél. Ez viszont számos olyan egészségügyi problémához vezethet, mint például az elhízás, a szív-és érrendszeri betegségek és a depresszió. Emellett egy álmos, fáradt ember sokkal nagyobb valószínűséggel szenvedhet valamilyen balesetet is, hiszen nem tud kellően odafigyelni a környezetére.

A test csúcsformájának megőrzése és a lehetséges balesetek elkerülésének érdekében próbáld ki az alábbi tippeket a jobb éjszakai alvás érdekében.

1, Állíts fel egy alvás ütemtervet!

Az ütemterv elkészítésekor figyelj oda a tested órájára, vagyis a cirkadián ritmusodra. Ez a test belső ütemterve, amely azt diktálja, hogy mikor vagy éhes, álmos vagy éppen élénk. Például ahhoz, hogy reggel felébredj, a tested elkezd kortizolt termelni.

Állítsd be magadnak a lefekvés időpontját, amit utána szigorúan be is tartasz minden nap. Igyekezz elkerülni azt, hogy a meghatározott lefekvési idő előtt aludj napközben. Így a tested képes lesz alkalmazkodni, és csak akkor fogod magad álmosnak, letargikusnak érezni, ha itt az ideje az alvásnak.

2, Testmozgás a nap folyamán!

A rendszeres testmozgás egyik nagyon fontos előnye – a megfelelő súlykezelés mellett, hogy jobban alszunk tőle. Azok az emberek, akik minden nap végeznek valamilyen testmozgást, jobban alszanak éjszaka és nappal is sokkal fittebbek, lendületesebbek, mint mások.

Napi 20-30 perc mozgás már elegendő lehet ahhoz, hogy az éjszakákat végig tudd aludni.

3, A hálószobát csak alvásra használd!

Ha erős kapcsolatot hozol létre az alvás és a hálószoba között, segítheted a könnyű elalvást. Ezzel a módszerrel elérheted, hogy öntudatlanul is álmos legyél akkor, ha hosszabb ideig a hálószobádban tartózkodsz.

Ha teheted, ne dolgozz a hálószobában és ne itt végezd a napi 20 percnyi testmozgást sem. Emellett próbálj meg minél kevesebb elektronikai eszközt bevinni a szobába. Ha viszel is be például telefont, azt igyekezz minél messzebb tenni az ágytól.

4, Szánj rá időt, hogy felkészülj az alvásra!

Mielőtt lefekszel, próbáld meg megnyugtatni a szevezeted néhány pihentető tevékenységgel. Ez magában foglalja a meleg zuhanyt, egy jó könyv olvasását vagy a zenehallgatást. Ezekkel mind elősegítheted, hogy szervezeted lenyugodjon, így könnyebben tudsz majd aludni is.

5, Javíts a környezeteden!

A környezet jelentős szerepet játszik a jó alvásban. Tartsd a hálószobát hűvösen, csendesen és sötéten. Ezek mindegyike azt jelzi a szervezetednek, hogy ideje felkészülni az alvásra.

6, Tisztítsd meg az elméd és végezz légzési gyakorlatokat!

A nagy stressz alatt álló emberek nagy valószínűséggel nem alszanak jól éjszakánként. Ehhez nyújthat segítséget, megoldást, ha alvás előtt lefekszel az ágyra és csak lélegzel. Lélegezz a lehető leglassabban úgy, hogy az orrodon beszívod, a szádon pedig kifújod a levegőt, majd ezt ismételd meg néhányszor. A gyakorlat közben ne gondolj semmire, csupán figyeld a légzésed.

7, Alvás előtt ne egyél túl sokat!

A legjobb, ha lefekvés előtt két órával már nem eszel nehéz ételeket. Főleg a zsíros, fűszeres és savas ételeket érdemes elkerülnöd ilyenkor, ugyanis ezek emésztési gondokat és gyomorégést okozhatnak. Tartózkodj a cukros ételek és a finomított szénhidrát fogyasztásától is, mert ezek felébreszthetnek, kihúzhatnak a mélyalvásból.

8, Hagyd abba a dohányzást!

Hosszú a lista a dohányzás káros hatásairól. Ezek nagy része a légzőszervi vagy a szív-és érrendszeri megbetegedésekkel kapcsolatosak. Ezek mellett viszont fontos tudnunk, hogy a dohányzás az alvást is negatívan befolyásolja. A nikotin egy stimuláns, ami megzavarhatja az alvást és ébren tarthatja az embert.

9, Ne forgolódj akkor sem, ha nem megy az alvás!

Ha nehezen tudsz elaludni, igyekezz mozdulatlan maradni. Az ideges forgolódás és a tested „dobálása” az egyik oldaladról a másikra sajnos nem fogja segíteni az elalvást, sőt, még inkább ébren tarthat. Ha sehogy sem tudsz elaludni, az a legjobb, ha felkelsz és olyan tevékenységet végzel, amik segíthetnek elaludni.

Az alvás nélkülözhetetlen az emberek fizikai és mentális egészségéhez. Próbáld ki ezeket a természetes tippek a jobb alvás érdekében.

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .