Tanulási nehézségek a gyerekeknél? Mely tápanyagok segíthetnek?

Napjainkban egyre több szülő számára jelentenek gondot a kisiskolás gyermekek esetében fellépő tanulási nehézségek, valamint a különféle viselkedési problémák. Sok gyerek emiatt könnyen lemarad a tanulásban, nem tud lépést tartani társaival, ami aztán további nehézségekhez vezethet. A koncentrálási és tanulási problémák egy kis odafigyeléssel könnyedén kezelhetőek – gyógyszerek nélkül. Milyen tápanyagok segítenek a gyermekeknek? Számos olyan táplálék van a környezetünkben, amelyek különösen fontosak az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez, és segítenek a tanulási nehézségekkel küzdő gyermekeknek.

Ha egy eszes gyermeket vagy unokát szeretnél, adj neki bőségesen az agy tápanyagaiból. A gyermekek agyának kifejlődése nagymértékben függ néhány létfontosságú tápanyag bőséges fogyasztásától.

Azok a gyerekek viszont, akik nem fogyasztanak elegendő mennyiségben ezekből, kisebb agykapacitást érnek el, alacsonyabb intelligencia hányadossal rendelkeznek (IQ), valamint tanulási nehézségek és kommunikációs problémák is kialakulhatnak náluk.

Az első számú tápanyag a tanulási nehézségek ellen az omega-3 zsírsav

Az omega-3 hasznos tápanyag a gyermekeknek, mivel az egyik legfontosabb hatása, hogy javítják a gondolkodásért és az értelmi képességekért felelős agyterületek működését, ezáltal megszűnhetnek a tanulási nehézségek.

Az omega-3 zsírsavaknak több fajtája van, az egyik legfontosabb a DHA, mivel ez teszi ki az emberi agy kb. 30%-át. Ez a zsírsav alapvető szerepet játszik az agyban levő idegsejtek közti kommunikációs folyamatokban. Az intelligencia és az értelmi képességek pedig ezen a kommunikáción alapulnak. Az omega-3 bevitel különösen akkor fontos, amikor a gyermekek agya a legnagyobb mértékben fejlődik, azaz kb. 14 éves korig.

Jó és rossz DHA források

Az idegrendszer és az agy fejlődéséhez szükséges DHA-t a kismamának kell elfogyasztania és átadni a magzatnak vagy a csecsemőnek. A legjobban hasznosuló formát az állati, elsősorban halból származó zsírok jelentik. A lazac, a szardínia és a tonhal, de bármelyik hideg vízi hal remek DHA források. Kisebb mennyiségben a vörös húsok és a tojás tartalmaz DHA zsírsavat.

B-vitaminok

Az omega-3 mellett érdemes a B-vitaminok pótlására is figyelni. A b-vitamin család tagjai rendkívül pozitív hatással vannak (nem csak a gyermekeknek) az agyműködésre. Fokozott szellemi terhelés, vagy tanulási nehézségek esetén elsősorban a b-1 vitamint fogyaszthatják az emberek. Természetes forrásai pl. a sovány disznóhús (ez tartalmazza legnagyobb mennyiségben a tiamint), valamint a teljes kiőrlésű malomipari termékek, és az olajos magvak.

A fenti élelmiszerekkel a gyerekek is könnyedén be tudják juttatni szervezetükbe a szükséges mennyiséget. Naponta egy marék dió, mandula, vagy mogyoró fogyasztásával hozzájuthatnak a számukra megfelelő mennyiségű b-1 vitaminhoz. Ha ez nem megoldható, akkor a tanulási nehézségek kezelésére érdemes olyan komplex gyerekvitamint választani, ami tartalmazza a tiamint (B1 vitamin) is.

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .