Magnézium – Mit tehetsz, hogy megakadályozd a hiányát?

Tudósaink a legfontosabb ásványi anyagnak nevezik, mégis hiányt szenved belőle a modern társadalom 80%-a. Több, mint 300 ismert anyagcsere folyamatban vesz részt. Az egészségügyi szakemberek, orvosok ennek ellenére alábecsülik a fontosságát.  Ez a magnézium!

Napjainkban rengeteg figyelmet fordítanak a jobbnál jobb vitaminok és a hatékonyabbnál hatékonyabb antioxidánsok kifejlesztésére, de máig teljesen figyelmen kívül hagyva azt az alapvető tényt, hogy ásványi anyagok nélkül nem tudunk létezni. Mondhatnánk azt is, hogy az ásványi anyagok nélkülözhetetlenebbek, mint a vitaminok.

Mit kell tudni a magnéziumhiányról?

Esti kimerültség, reggeli izomgörcs a vádliban – ezek már nem az első jelek. A kezdeti magnéziumhiány jellemző tünetei az étvágytalanság, az indokolatlan hányinger és a fáradtság. Mivel ezek a tünetek számos egyéb egészségügyi probléma mellékes hatásai is lehetnek, nem könnyű egyértelműen diagnosztizálni.

A magnézium hiányának arányától függ, hogy a tünetek mennyire erősek. Míg kezdetben a tünetek lehetnek enyhék, a magnéziumhiány végül zsibbadást okoz, bizsergést a test különböző pontjain, görcsöket az izmokban, váratlan összehúzódásokat, például szem rángatózást. A legrosszabb szakaszában pedig már szívritmus zavarokat, rohamokat és a személyiség megváltozását is okozhatja.

Élelmiszerek vagy étrend-kiegészítők? Melyik a jobb?

A magnéziumhiánynak a legjobb kezelési módja a megelőzés: fogyasszunk bőséges mennyiségben. De mi a jó megoldás? Megfelelően összeválogatott, magas magnéziumtartalmú étrend vagy magnézium-tartalmú étrend-kiegészítő?

A kiegészítők sokat javíthatnak a helyzeten, de az étrend helyes megválasztása nélkül nem fogunk tudni tartós sikert elérni. A test egészen máshogy szívja fel az élelmiszerek magnéziumtartalmát, mint az olcsó magnézium tablettákét. Ha étrend-kiegészítőt választasz, mindig törekedj arra, hogy szerves magnéziumot tartalmazó készítményeket fogyassz.

Amennyiben nem küzdesz súlyproblémával, akkor az olajos magvak (dió, mandula, tökmag, kesudió) és a halak jelentős és jó minőségű magnéziumforrásnak tekinthetők. Ráadásul biztonságosak – a túladagolás elképzelhetetlen.

Mikor kezdjem el a magnézium szedését?

Ha nem vagy teljesen egészséges, ha már kialakult valami krónikus betegséged vagy ha már volt valamilyen szív- és érrendszeri problémád, tüdő- és hörgő-problémád, izomfájdalmaid, izomgörcseid, nem ritkák az alvászavarok, idegesség, magas vérnyomás, cukorbetegség, csontritkulás vagy krónikus fáradtság, akkor nagyon hasznos lenne elkezdened komolyan pótolni a magnéziumot. A magnézium sikeresen segíthet, az ilyen vagy hasonló problémáknál is. Ha bármelyik említett tünet nem enyhül a megnövekedett magnézium pótlásra, akkor sem kell tartani túladagolástól. Az a tény, hogy a magnézium részt vesz számos anyagcsere-folyamatban, világossá teszi, hogy nem árt, ha több van jelen az étrendben mint a javasolt minimum.

Milyen magnézium formát válasszon?

Ha nincs diagnosztizált kalcium hiányod, akkor jobb, ha nem együtt pótolod a kalciumot és a magnéziumot, hanem külön csak magnéziumot fogyasztasz. A kalciumot túl sokat és feleslegesen fogyasztják a mi kultúránkban. A felesleges kalcium nem tud felszívódni a csontokban, így megkeményítheti az artériákat. 

A magnézium segít a csontoknak a kalcium feldolgozásában és a K2-vitamin segíti a kalciumot a véráramból a csontokhoz.

A magnézium-citrát a magnézium és a citromsav kombinációjából keletkezik. Jól felszívódik és tovább marad a szervezetben, mint bármely más magnézium forma. Nyugtató hatású, ellazítja az izmokat. Sokan azért szednek lefekvés előtt ilyet, hogy jobban tudjanak aludni.

Mi a helyzet a mostanában divatos magnézium olajjal?

A magnézium-olaj és más transzdermális (bőrön át) magnézium készítmények mostanában jelentek meg a piacon és borsos áruk mellett erősen kétséges a hatékonyságuk. Kevés vizsgálatot végeztek velük és amit én találtam, azokban nagyon kevés (egy-két százalék) felszívódást mértek csupán a véráramba jutásra. Ez kevesebb mint egy tizede a citrátot tartalmazó kapszulák felszívódási képességének.

Ennek ellenére ha a magnéziumhiányod súlyos (izomgörcsök, ekcéma, korpásodás) lehet, hogy megér egy próbát a kenegetés vagy a fürdősó, de csak a kapszula fogyasztása és a táplálkozás fentiek szerinti megváltoztatása mellett tanácsolom.

Magosi Judit szerzőről

One thought on “Magnézium – Mit tehetsz, hogy megakadályozd a hiányát?”

  1. Kedves Zsófi!
    Nagyon rég óta vásárolom a Vitaking termékeket és rendszeresen elolvasom a cikkeket is. Tetszenek és felkeltik az érdeklődésemet. Ez azért fontos, mert más cégektől is kapok hasonló hirdetéseket és sokszor annyira lehengerlően fogalmazzák meg és annyira ijesztően, hogy néha már a halálos ágyamon látom magam. Le is iratkoztam jó párról, mert nem az érdeklődést váltották ki belőlem, hanem a félelmet. A ti hirdetéseitek és cikkeitek reálisabban közelítik meg a valóságot.
    Köszönettel: Kovács Csilla

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .