Kínai gyógynövényes orvoslás? Hogyan erősítenek a gyógynövények?

A kínaiak különleges érzékkel rendelkeztek az emberi testtel és működésével kapcsolatosan. Már i.e. 25. században ismerték a fokhagymát, és olyan fontos, jelenleg is használt fűszernövényeket, mint a fahéj, a gyömbér vagy a bors, melyek a gyógynövényes orvoslás alapjai.

A legnépszerűbbek

A kínai orvoslás gyógynövényei közé tartozik még a ginkgo biloba (agyi vérellátási zavarok, szédülés, fülzúgás, hallásgyengülés javítására) a ginseng (szellemi és fizikai teljesítő képesség fokozására) és az astragalus (ellenálló-képesség fokozására, közérzet javításra). Ezek nagyjából a legközismertebbek, de lista korántsem teljes.

Kínában az első gyógynövényekről írott könyv szerzőjének Sen Nung császárt tartják. Ez az i.e. 3400 körül született, majd az évszázadok során folyamatosan bővülő gyógynövénykönyv már keletkezésekor több mint 230 gyógynövényreceptet tartalmazott.

A gyógynövényes orvoslás megbízható? Hatásos?

Ennél a kérdésnél érdemes elgondolkozni azon, hogy a “modern orvoslás” és a gyógyszerek néhány évtizedes múlttal rendelkezik. Ezzel szemben a gyógynövényes orvoslás több ezer éves múltra tekint vissza. Hol lehet a nagyobb tapasztat? Melyik biztonságosabb? Arról viszonylag keveset hallunk, hogy egy gyógynövénynek mellékhatásai vannak. Előfordul, hogy valaki allergiás egyikre-másikra. Ha többféle gyógynövényt fogyaszt valaki előfordul, hogy a növényben vannak olyan hatóanyagok, melyek képesek keresztbe-kasul hatni. De olyat nem sűrűn hallunk, hogy valaki gyógynövényekkel vagy vitaminokkal akart öngyilkos lenni. Ez azért elgondolkodtató.

Mennyivel jobb a gyógynövényes orvoslás, mint a gyógyszerek?

Ezzel szemben a gyógyszerekről ez nem mondható el. Például Amerikában a gyógyszer mellékhatás a negyedik vezető halálok. Nem a terroristák, nem az iraki háború, nem a gyorshajtás vagy az ittas vezetés. Több, mint 100000 amerikait öl meg engedélyezett gyógyszer! Néhány éve Dr. David Graham, az FDA egyik vezető kutatója jelentette ki, hogy egy akkoriban vizsgált, cukorbetegeknek felírt gyógyszer a felelős 80000 ember haláláért. Ez több, mint ahány amerikai a vietnami háborúban elesett. És ez csupán egyetlen gyógyszer!

Csak a rák és a keringési rendszer betegségei követelnek több áldozatot, mint a gyógyszer mellékhatások.

Miért jobb a természetes gyógymód, tehát a gyógynövények?

Szervezetünk és ellenálló képességünk jelentősen gyengülhet, ha állandóan feszültek vagyunk, keveset alszunk, túl keveset mozgunk, vagyis ha nincsen egyensúlyban a munka, a pihenés és a szabadidő. Az ellenálló képesség függ még a táplálkozástól is, mert ha sok egészségtelen ételt eszünk, megfosztjuk szervezetünket attól, hogy védekezni tudjon. Hogyan segíthet ezen a gyógynövényes orvoslás?

Ha valaki lebetegszik, gyakran előfordul, hogy antibiotikumokhoz nyúlnak, amit szervezetük nem nagyon fog kedvelni. Ugyanis! Az antibiotikumok olyan hatást fejtenek ki, hogy nem csak a kórokozókat kaszabolják le, hanem az úgynevezett „jó” baktériumokat is. Ezért ha egy újabb vírus támad, a szervezetünknek nem lesz majd ereje védekezni és újra lebetegszünk.

A természetes növényi szerek támogatják az immunrendszert és segítenek védekezni a kórokozók ellen, ami nagyon fontos. Emellett számos okunk van fogyasztani őket pl.: Erősebbnek érezzük magunkat, jobban alszunk, jobb a közérzetünk. Támogatják a máj működését a gyógyszerekkel szemben. Erősítik a bél nyálkahártyáját. Kiürítik a szervezetből az elpusztult kórokozók maradványait…és még sorolhatnánk tovább mi mindenre jók a növények.

gyógynövény tartalmú készítményeket természetesen növények részeiből, az úgynevezett drogból (jelentése ebben az esetben szárított növényi rész) készítik. A levelüket, szárukat, gyökerüket, kérgüket, rügyeiket és virágzatukat egyaránt felhasználják a gyógynövényes orvoslás során. Sok olyan gyógynövény készítmény van, amelyek akkor fejtik ki a szükséges jótékony hatást, ha más összetevőkkel keveredik.

A természet ereje

A 16. század végén Li Si Csen megjelentette a gyógyítás terén mérföldkőnek számító 52 kötetes könyvét, a Gyógyító növények jegyzékét, amely már 1000 gyógynövényt és 11000 féle felhasználási módjukat közölte.

Sokan kételkednek a gyógynövényekben, és a kínai orvoslásban, ma már azonban számos nyugaton és Kínában elvégzett kutatás támasztja alá eszközeinek hatékonyságát a gyógyítás területén.

Érdekesség: A 2015-ös orvosi Nobel-díjat is egy hagyományos kínai orvos kapta meg, ezért semmiképp ne nézzük le tudásukat, szakértelmüket, mert az orvoslás területén jelentős tudással rendelkeznek.

Gyógynövények

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .