Visszeres láb? Mit tehetek ellene?

Visszeres láb? Állandó fájdalom és feszülés a lábban? Az életkor előrehaladtával egyre több problémája van az embereknek az ereik, hajszálereik állapotával. A nehéz láb érzés, a lábfájás és a visszeres duzzanatok mind az erek romlásával alakulnak ki.

A visszeres láb jelenségnek három fázisát különböztethetjük meg. Az első fázisban már láthatóak a hajszálerek a bőr felszínén a boka körül. A második fázisban már a lábduzzadás is megjelenik. A harmadikban pedig fekélyek, sebek jelennek meg a boka környékén.

Ezzel a témával már Szent-Györgyi Albert is foglalkozott a C-vitaminnal kapcsolatos kutatásai során. A tudós szerette volna lecsökkenteni a hajszálerek áteresztő képességét.

Az első bioflavonoid kutatások

A visszeres láb gyógyítására tett első próbálkozásai során egy tisztítatlan C-vitamin vegyületet használt. Ezek nagyon sikeresek voltak, nagyon jó eredményeket ért el velük. Éppen ezért úgy gondolta, hogy ha letisztítják ezeket a vegyületetek és csak és kizárólag C-vitamin lesz majd bennük, akkor még jobb eredményeket érhetnek majd el. Tévedett.

Az általa alkalmazott tisztított C-vitamin erre a problémára egyáltalán nem volt jó megoldás, hiszen semilyen hatással nem volt az erekre. Mikor jobban megvizsgálta az eredeti oldatot, rá kellett jönnie, hogy az a C-vitaminon kívül mást is tartalmaz. Ez volt a bioflavonoid.

Bioflavonoidok

A bioflavonoidok sárgás vegyületek (flavon=sárga). Napjaink egyik legnépszerűbb bioflavonoidja nem más, mint a diozmin, amit az apró keserűnarancsból nyernek. A diozmin jellemzése során gyakran találkozhatunk a mikronizált jelzővel, ez némi magyarázatra szorulhat. A mikron picike részecske. Lényege az, hogy egy nagy sebességű légáramba egymásnak ütköztetik ezeket a részecskéket. Ezalatt körülbelül 35 mikronos méretről 5 mikronra csökkentik le a részecskéket. Ez azért jó, mert így sokkal könnyebben tudnak hasznosulni a szervezetben.

Bioflavonoid kutatások és visszeres láb

Rengeteg olyan kutatásról olvashatunk, ahol különböző bioflavonoidokat vizsgáltak. Ezek során megállapították, hogy a bioflavonoidokat, többek között diozmint és heszperidint tartalmazó készítmények hatékonyan tudták csökkenteni a duzzanatokat.

Ha legközelebb olyan készítményt keresel, ami segíhet a cikkben említett problémák csökkentésében, akkor mindenképpen egy komplex készítményt válassz. A vadgesztenye és az áfonya például nagyon jól segítheti a diozmin jótékony hatását, ezáltal javíthatja a visszeres láb panaszait.

A vadgesztenye a visszeres láb ellen

A vadgesztenye hatóanyaga, az eszcin. Ez a hatóanyag nagyon sok mindent befolyásol a szervezetünkben, ami jótékonyan tud hatni az ereink állapotára.

Noradrenalin

A noradrenalin ugyanolyan vegyület, mint az adrenalin. Felpörgeti a szervezetet, összehúzza az ereket és jön az “üss vagy fuss” effektus, vérmérséklettől függően kinél ez, kinél az. A noradrenalin gyakorlatilag tehát egy felfokozott állapotot eredményez. Míg az adrenalin megemeli a vérnyomást, addig a noradrenalin olyan szabályozó hatással van a szívre, hogy gyakorlatilag ugyanolyan szinten tudja tartani a vérnyomást, mint a megszokott. Ebből adódóan nyugodtabban használhatják azok is, akiknek vérnyomásproblémái vannak.

Prosztaglandin

Az előzőekhez hasonlóan ez a vegyület is az erek állapotára lesz hatással. Szabályozza az erek ernyedtségét, feszülését. Visszeres láb problémák esetén gyakran fordul elő trombózis is. A prosztaglandin abban segít, hogy a vérlemezkék ne tudjanak összecsapódni, ezáltal ne alakulhasson ki véralvadás az erekben.

A vadgesztenye hatását vizsgáló kutatások

Egy kutatás során 240 embernek adtak 12 héten keresztül napi 50 mg eszcint. A tanulmányban lábödémában szenvedő emberek vettek részt, akik 12 hét után jelentős javulásról számoltak be. Az elért eredmény egyenértékű azzal az eredménnyel, amit egy kompressziós harisnya használata eredményezne. A különbség az, hogy az eszcin jóval kényelmesebb megoldás lehet, hiszen nem kell állandó jelleggel egy csúnya, kényelmetlen harisnyát hordanunk, amihez ráadásul még csak szoknyát sem vehetünk fel.

Egy másik kutatásban 5000 embert vizsgáltak. A résztvevők arról számoltak be, hogy a kellemetlen, sokszor elviselhetetlen lábfájdalom nagy mértékben lecsökkentek. Sokan közülük elégedetten konstatálták, hogy gyakorlatilag teljesen megszűnt a korábban zavaró, kellemetlen fájdalom. A lábfeszültség esetében hasonló eredményekről számoltak be az alanyok.

Úgy gondolom, hogy ezek eléggé meggyőző adatok ahhoz, hogy érdemes legyen kipróbálnotok ezt a hatóanyagot a visszeres láb ellen.

Tehát, ha szeretnétek a visszereitek állapotán javítani, segíteni valamit, akkor mindenképpen próbáljatok ki valami olyan hatóanyag tartalmú készítményt, ami több féle növényt kombinál, mert ezek még erősíteni is fogják egymás hatásait.

Ha például diozminnal, áfonyával kombinálod az eszcint, akkor még jobb eredményeket érhetsz el visszeres láb esetén.

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .