Az L-karnitin nem csak a zsírégetést segíti

Nem csak túlsúly esetén érdemes  használni

Az L-karnitin az egyik legkedveltebb természetes kiegészítője a tavaszi alakformáló programoknak. Legtöbben edzés és testmozgás mellé használják a teljesítmény fokozás és a hatékonyabb zsírégetés érdekében. Amellett, hogy az L-karnitin segíti az edzések hatékonyságát, számos kedvező tulajdonsága van.

Hogy működik?

Zsírégetés?

Intenzív testmozgással, edzéssel együtt működik. A mozgás során a sejtekből felszabaduló zsírokat az L-karnitin az energiafelhasználás helyére szállítja, ahol energiaforrásként ezek felhasználásra kerülnek.  Ha több l-karnitint viszünk be, több felszabadult zsírt tud a szervezet energiaként felhasználni. A zsírt a sejtekből mozgás által fel kell szabadítani és biztosítani kell a megfelelő mennyiségű l-karnitint, hogy azok az edzés során üzemanyagként el is égjenek.

Edzés, sportolás megkezdése előtt körülbelül fél órával célszerű fogyasztani. (1) A l-karnitin javítja a kitartást, a testi teljesítőképességet, megsokszorozza az izomban értékesülő energiát és lerövidíti a regenerációt. Az L-karnitin nem csodaszer. Mozgás, és megfelelő táplálkozás mellett, megfelelően alkalmazva fordíthatjuk csak előnyünkre.

Hogyan hat a sportteljesítményre?

Sok sportoló nem kifejezetten zsírégetés céljából használja kiegészítésként. Több vizsgálat is mutatott előnyöket, hosszútávú, nagyobb dózisú fogyasztásánál. Például hosszútávfutókon és focistákon végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy növelték a kitartást és teljesítményt. (4, 5)

Ezen kívül segítheti az edzés utáni regenerációt (6), növeli az izmok oxigén ellátását (7), segít javítani a vérkeringést és csökkenteni a fáradtságot, csökkentheti az edzés utáni izomlázat (8), és növeli a vörösvértest termelődést.

Hatásának fokozására gyakran fogyasztják  lecitinnel, krómmal, zöld teával, illetve koffein kiegészítéssel együtt.

Cukorbetegség

Akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek, jól járhatnak az L-karnitin fogyasztásával.  Segít alacsonyan tartani a vércukor szintet, még egy szénhidrátos étkezés után is. Tanulmányok szerint enyhítheti a 2-es típusú cukorbetegség tüneteit, illetve enyhítheti az ehhez kapcsolódó rizikófaktorokat. (10)  2-es típusú cukorbetegeket vizsgáltak, és azt találták, hogy az L-karnitin javította a vércukor reakciót a szénhidrát tartalmú étkezés után. (11)

A szív egészsége

A testben a karnitin jelentős része az izomzatban található meg. Így nem meglepő, hogy a szívizom is jelentős mennyiségben tartalmaz L-karnitint. Az L-karnitin segít javítani a szívizomzat teljesítményét, és javítja az erőnlétét. Segít csökkenteni a magas vérnyomás és a szívbetegséggel összefüggésben lévő gyulladásos folyamatokat (12) Szív és érrendszeri problémákkal küzdőknél egyre népszerűbbek a Q10+Fokhagyma+ Omega 3+ L-karnitin kiegészítők, mivel együttesen sokkal jobban fejtik ki a hatásukat.

Megéri!

Összegezve: ha eddig például kevés volt az energia az edzéshez, akkor érdemes kipróbálni a rendszeres L-karnitin kiegészítést. Mindegy hogy kocogásról, úszásról, vagy milyen sportról beszélünk, a lényeg az, hogy jobban fog menni. Az pedig csak hasznos lehet, ha a zsírégetés is meg van támogatva a szokásosnál intenzívebb testmozgással.

Napi adagolását 500-2000 mg között szokták javasolni. Hasonlóan a többi természetes étrend-kiegészítőhöz, a használata meglehetősen biztonságos, komoly melléhatásokat nem okoz. 3 gramm mennyiségben több héten át fogyasztva sem tapasztaltak komolyabb mellékhatásokat. (9) A legtöbben jól tolerálják. Egyeseknél ritkán, nagyobb adagoknál előfordulhat hányinger, vagy enyhe emésztési problémák, ám ezek nem súlyosak.

Túlsúly elleni diéta

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .