A kerékpározás jótékony hatásai

Ha a kellemeset szeretné összekötni a hasznossal és az aktív kikapcsolódás híve, pattanjon nyeregbe és válassza a bringázást. Egyszerre fedezheti fel a szebbnél szebb természeti helyeket, látványosságokat és gondoskodhat a jó kondíciódról. Az össznépi kerékpározás, a barátok társasága pedig még vidámabbá teheti a tekerést!

Kerékpározás számtalan előnnyel!

A kerékpározás az egyik legegészségesebb sport. Nem terheli túl az izomzatot, és az ízületeket, fokozza immunrendszerünket, erőnlétünket, edzettségünket. Kimutatták, hogy a rendszeres edzés ötven százalékkal csökkenti a szívinfarktus veszélyét. A kerékpáron ülve a testsúly hetven százaléka a nyeregre nehezedik, így óvja az ízületeket, és a kezdők, túlsúlyosok számára is kifejezetten élvezhető sport.

Mennyit tekerjünk?

Ha csak 10 percet biciklizünk már javul az erek vérellátása, húsz perc az immunrendszert erősíti, egy óra kerekezéstől pedig beindul a boldogsághormon termelődése és csökken a stressz.

A biciklizést az állóképességi sportokhoz sorolhatjuk, mivel folyamatos, hosszantartó, ciklikus mozgásból épül fel, amely elsősorban a szív- és érrendszerre, a légzőszervekre, az anyagcserére és az izomzatra fejti ki hatását. Szinte az egyetlen olyan sport, amely kortól és nemtől függetlenül, városban, országúton, a szabadban, akár tévénézés közben is űzhető.

Minden kezdet nehéz, így az első néhány kerekezés is fáradtsággal, izomlázzal járhat. Ilyenkor célszerű több vizet, valamint magnéziumot és káliumot fogyasztani.

Ne legyen túl nagy az elvárása saját magával szemben, de alacsonyra se tegye a lécet. Fokozatosan emelje a távot és a tempót. Ahogyan gyarapodnak a kilométerek, úgy fogja egyre könnyedebben teljesíteni a hosszabb távokat és a nehéz terepeket. Szervezete hozzászokik a teljesítményhez és már alig fogja várni, hogy újra nyeregbe pattanjon.

Szív és érrendszer

A kerékpározás során a szív vérellátása javul, a szívizom ereje nő. Egy dobbanással több vért tud pumpálni az erekbe, így a nyugalmi pulzusszám csökken. A szív vérellátása javul, számos mikrokapilláris nyílik ki és továbbít oxigént a szív különböző területeire. A kedvező hatás már a rendszeres kerékpározás megkezdését követő 4-8 hét után bekövetkezik.

A szív-érrendszer “karbantartása” mellett nő a légzésmélység, azaz több levegőt és ezzel együtt oxigént tudunk befogadni egy levegővétel alatt. Az anyagcsere gazdaságosabban működik, nő a jó koleszterin szintje, emellett csökken a triglicerid-szint a vérben. A cukortolerancia növekedése szintén jótékony az egészségmegőrzés szempontjából. Nem csak a megelőzésben, hanem a testtömeg csökkentésben is elsődlegesen játszik szerepet, mivel sok más sportággal szemben a kerékpározás nem ró nagy terhet az ízületekre, így jelentős súlyfelesleg mellett is gyakorolható. A rendszeres kerékpározás hatására nő az izomzat és zsugorodik a zsírszövet aránya.

A bringázás a szívinfarktuson átesett betegek rehabilitációjában is óriási jelentősége van, hiszen a gyógyuláshoz vezető út szobakerékpárral is megtehető.

Forrás: metroline

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .