10 hatékony tipp influenza ellen

Mit tehet influenza ellen?

Az ANTSZ szerint az elmúlt napokban elkezdett intenzívebben terjedni az influenza Magyarországon.  Az év második hetében jelentősen megemelkedett a regisztrált influenzaszerű megbetegedések száma, rengeteg beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Ráadásul az idei influenza tünetek durvábbak a tavalyinál. Mik a tünetei? Mit tegyen influenza ellen?

Az influenza egy vírusos megbetegedés, melyet rossz közérzet, láz, fejfájás, köhögés, orrfolyás jellemez. Van néhány kiváló természetes mód arra, hogyan gyorsítsa meg a gyógyulási folyamatot természetesen.

1. Pihenés

Ne végezzen megerőltető izom- vagy agymunkát. Akkor gyógyul a leggyorsabban, ha pihen és alszik. Szépirodalom olvasása ilyenkor segít aludni és szépet álmodni.

2. Folyadék

Igyon napi 2-3 liter folyadékot, elsősorban vizet vagy teát. Kerülje a cukros italokat. Egy pohár cukros ital fél napra kikapcsolhatja az immunrendszert. Cukor helyett használjon Steviát vagy mézet.

3. Méz

Egyen mézet lefekvés előtt. A méznek kitűnő köhögés csillapító és alvást segítő hatása van. Közvetlenül lefekvés előtt egy evőkanálnyi mennyiség nagyon ajánlott. Természetes antibakteriális hatása miatt védi a fogakat is. Mézet mindig a méhésztől vegyen és ne a szupermarketekben!

4. Ne fogyasszon alkoholt!

Bár sokan a pálinkára esküsznek, vírusos betegség esetén ez kimondottan hátráltatja a gyógyulást.

5. Lázcsillapítás?

Influenza ellen csak szükséges esetben használjon lázcsillapítókat vagy fájdalomcsillapítókat. A megemelkedett testhőmérséklet a gyógyulást segíti. Inkább mérjen gyakrabban és ha 39 fölé megy a láza, akkor szedjen rá gyógyszert.

6. Friss levegő influenza ellen!

Ez megelőző és terápiás értékkel is bír. Minél több időt tölt el valaki a szabadban, annál inkább ellenálló lesz a szervezete. Érdekes módon még egy kis hideg is jótékony hatással van a szervezetünk ellenálló képességére. Naponta egy gyors hideg zuhany a meleget követően régóta érvényes terápia.

Egyen olyan étrend-kiegészítőket, amik segítenek a gyógyulásban!

Elsősorban vitaminok, gyógynövények és a cink alkalmas erre.

7. C-vitamin

“Bár ezt még mindig nem fogadja el az orvosi szakma, a C-vitamin ténylegesen segít megakadályozni vagy csökkenteni a nátha időtartamát. Erre a megállapításra jutott egy kutató, miután áttekintette a C-vitamin klinikai használatáról szóló, megjelent tanulmányokat amelyek a náthával voltak kapcsolatban. Jól ismert, hogy mind a fehér vérsejtek, mint a C-vitamin szintje jelentősen csökken a vérben a megfázás vagy az influenza során. Szintén érdekes észrevenni, hogy a méreganyagok, amiket a fertőzés alatt bocsátottak ki a baktériumok, gátolják a fehér vérsejt C-vitamin felvételét, amivel azt okozzák, hogy a fehérvérsejtek könnyebben rongálódnak a megfázás során.” (PDR for Herbal Medicines, 4th Edition )

8. D-vitamin

Több kutatás is alátámasztotta, hogy ez jelenti az igazi védelmet az influenza ellen. Ha elég magas a vér d-vitamin szintje, akkor védetté válik a szervezet a vírusok ellen. Felmérések szerint az emberek túlnyomó része d-vitamin hiányban szenved. Napsütés, ételeink, vagy d-vitamin kapszulák útján juthatunk hozzá. Figyeljen rá, hogy legyen az étrendjében megfelelő mennyiségű magnézium, vagy pótolja étrend-kiegészítő formában, ugyanis a legújabb kutatások szerint a D-vitamin magnézium nélkül nem hasznosul.

9. Cink

Az egyik legfontosabb nyomelem és nem csak influenza ellen. A felső-légúti megbetegedések esetén mindig sikerrel alkalmazható. Tudományosan igazolt tény, hogy akár napokkal is képes lecsökkenteni a betegségek időtartamát.

“A cink szintén gátolja egyes vírusok, mint nátha és herpesz-vírus növekedését. A szervezet megfelelő cink-szintje különösen fontos idősebb korban.” (Encyclopedia of Natural Medicine, Revised Second Edition)

10. Echinacea (bíbor kasvirág)

Ma már egyre többen alkalmazzák betegség esetén, mivel az egyik legjobb gyógynövény. Hatékonyan erősíti az immunrendszert, illetve ha már bekövetkezett a baj, akkor lerövidíti a betegség időtartamát.

A legtöbb tanulmány abban is közös eredményre jutott, hogy a bíbor kasvirág (echinacea) un. rövid, gyors immunstimulálásra alkalmas. Nem okoz látványos eredményt a hónapokon át történő egyenletes fogyasztása. Egy svéd tanulmányban 246 önkéntesen végeztek azt találták, hogy a gyorsan, nagy mennyiségben fogyasztott echinacea felgyorsította a felépülést a náthából. A tanulmány szerint mindössze a tünetek megjelenésétől számított 7 napon keresztül volt értelme szedni, a további szedésének nem volt már mérhető hatása.

Vitaminok felnőtteknek

 

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .