Így előzze meg az influenzát!

Influenza ellen

Senki sem szeret lebetegedni, és emiatt orvoshoz járni, gyógyszereket szedni. Főleg nem az Ünnepek előtt, vagy pont Karácsonyra. Tél van, jellemzően, mint minden télen, jön az influenza. Ám mielőtt megérkezik, érdemes megismerni néhány kiváló természetes módszert arra, hogy növelje az immunrendszere ellenálló képességét, és egészséges maradjon – bármiféle oltás nélkül. Hogyan előzze meg az influenzát?

Egyáltalán miért télen van influenza?

“…a szezonális UV sugárzás erejének lecsökkenése ősszel véget vet a népességben a D-vitamin szintézisnek. Ettől kezdve a népességben folyamatosan csökken a D-vitaminszint. Amikor a tél folyamán ez egy kritikus szint alá csökken, akkor tör ki az influenzajárvány . ” (Szendi Gábor: Teóriák és gondolatok az influenzáról – Miért télen van influenza? )

Mennyi D-vitamint szedjünk?

A legfontosabb intézkedés az influenza megelőzésére, hogy rendszeresen fogyasszon D3-vitamint. A szükséges adagolási mennyiség: felnőtteknek naponta 5000 NE, gyerekeknek 2000 NE és csecsemőknek 1000 NE. Az év hidegebb hónapjaiban végig fogyassza. A D-vitamin elengedhetetlen az immunrendszer egészséges működéséhez. Az immunrendszer, beleértve a gyulladást vagy lázat előidéző összetevőket, az alapja a kórokozó támadók elleni védelemnek, beleértve a baktériumokat, vírusokat, gombákat és más élősködőket.

Persze van még számos vitamin, ami az immunrendszer működését fokozza. Mivel a vitaminok és ásványi anyagok csak együtt, rendszerben fejtik ki a hatásukat, ezért érdemes őket együtt fogyasztani.

Multivitamin, de milyen?

Sok ember szereti elhinni, hogy bőséges napi vitamin ellátottságot jelent egyetlen tabletta bekapása a reggeli mellé. Ezt sugallják a televízió csatornákban látható reklámok. Ez csak akkor lenne igaz, ha az egy pingpong labda méretű kapszula lenne. Ahogy egy csirkecombot sem lehet 3cm-re zsugorítani, úgy az egyéb tápanyagokat sem. Emiatt célszerű napi vitamin csomagokat venni, amik egy praktikus kis zacskóban 5-7 kapszulában vagy tablettában tartalmazzák, a legmegfelelőbb formában az összetevőket. Tehát érdemes beszerezni egy magas hatóanyagtartalmú multivitamint. Ez alap.

Ezen kívül van még néhány dolog, melyek aktiválják az immunrendszert, és fokozzák működését:

Alvás – mi történik alvás közben?

Az ősz és a tél folyamán biztosítson magának elegendő időt alvásra. Az alvásmegvonás az immunrendszer károsodott működését eredményezheti. Egy teljes éjszakán át tartó 8 órás vagy még ennél is hosszabb alvás biztosítja a test számára azt a ciklust, ami a melatonin termelődéssel kezdődik, majd a prolaktin termeléssel folytatódik. Ez a két hormon fehér vérsejteket állít elő, amiket makrofágokként és leukocitákként ismerünk. Ők ketten az immunrendszer létfontosságú összetevői. A nyolc óránál rövidebb alvás ellehetetleníti ezt a ciklust és éppen az immunrendszer első védőbástyáját fogja lebontani.

Megelőzés és gyógyítás – Friss levegő!

Influenza ellen ez megelőző és terápiás értékkel is bír. Minél több időt tölt el valaki a szabadban, annál inkább ellenálló lesz a szervezete. Érdekes módon még egy kis hideg is jótékony hatással van a szervezetünk ellenálló képességére. Naponta egy gyors hideg zuhany a meleget követően régóta érvényes terápia.

Probiotikumok

A Probiotikumok, különösen a lactobacillus és bifidobaktérium törzsek, biztosítják az egészséges emésztést, illetve a bélrendszer egészségét. Mivel az immunsejtek 80 százaléka a vékonybélben található, az egészséges emésztőtraktus elengedhetetlen a megfelelő immunitáshoz. A bélbaktériumok nagyon jótékony hatásúak, gátolják a kórokozók elszaporodását, és erős immunválaszokra ösztönzik a szervezetet a vírusokkal és baktériumokkal szemben.

Astragalus – kínai csüdfű

Mindenkinek, aki ki van téve a vírusoknak, ajánlott lenne Astragalust fogyasztania, hiszen segítségével szervezetünk nagyobb ellenállást biztosít a fertőzésekkel szemben. Az astragalus egy adaptogén gyógynövény. (adapto =  “beállítani”, gen = “termelő”) Az adaptogén gyógynövények kiegyensúlyozzák egyes belső elválasztású mirigyeink valamint az immunrendszerünk működését. Ha kell lelassítják a túlműködő szerveinket, ha kell felgyorsítják az alul működő szerveket.

Pozitív gondolkodás?

Egy tanulmányban kiderült, hogy azok az emberek, akiknek az agyi aktivitása nagyobb volt azon a területen, ami a “pozitív hozzáállással” kapcsolatos, nagyobb mennyiségben állítottak el antitesteket influenza vírussal szemben, mint mások. A kutatók az okot nem ismerik, de feltételezik, hogy „az agy kommunikál az immunrendszerrel és visszafelé”, mondta a kutatásban résztvevő Dr. Anna L. Marsland. Ellenpróbaként sikerült bizonyítaniuk, hogy a stressz hatására a résztvevők könnyebben betegedtek meg. Kerülje a negatív embereket! Amellett, hogy a hangulatát lehúzzák, stressz hatásának teszik ki Önt, még sokkal több galibát is okozhatnak.

Echnacea (bíbor kasvirág) – ha már bekövetkezett a baj

Ma már egyre többen alkalmazzák betegség esetén, mivel az egyik legjobb gyógynövény. Hatékonyan erősíti az immunrendszert, illetve ha már bekövetkezett a baj, akkor lerövidíti a betegség időtartamát. A legtöbb tanulmány abban is közös eredményre jutott, hogy a bíbor kasvirág (echinacea) un. rövid, gyors immunstimulálásra alkalmas. Nem okoz látványos eredményt a hónapokon át történő egyenletes fogyasztása. Egy svéd tanulmányban 246 önkéntesen végeztek azt találták, hogy a gyorsan, nagy mennyiségben fogyasztott echinacea felgyorsította a felépülést a náthából. A tanulmány szerint mindössze a tünetek megjelenésétől számított 7 napon keresztül volt értelme szedni, a további szedésének nem volt már mérhető hatása.

rendel

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .