Gyermekek 45 éves szívvel?

Mi okozza a gyermekek egészségromlását?

A legtöbb ember azzal a gondolattal éli le fiatalkori életét, hogy semmi más dolga nincs, mint élvezni az életet, inni ami jól esik neki és enni, amit a reklámokban lát. A Teremtő jóvoltából nem kell aggódnia az egészségével kapcsolatban, mert az csupán az idősek problémája. Sokáig ez így is volt. Ma viszont bizonyítékunk van rá, hogy ez már nem igaz. Egy tanulmányból, amit  az American Heart Association (AHA) mutatott be egy New Orleans-i konferencián legalábbis ez derült ki.

Gyermekeknek ultrahangos vizsgálattal megmérték a nyaki erek vastagságát, amelyek a vért a szívből az agyba továbbítják. A legtöbbjüknél olyan mértékű lerakódást találtak, ami középkorú, átlagosan 45 éves korosztálynak megfelelő keringési rendszerre jellemző.

A gyermekek és a tinédzserek 6 és 19 év közöttiek voltak, átlagosan 13 évesek, a legtöbbjük 10 és 18 közé esett.

A fiatalok több mint felénél azt mondhatjuk, hogy az érrendszere alapján mért kora 3 évtizeddel több, mint amit a tényleges kora indokolna. Mivel az orvosok lelkesen hangoztatják, hogy “olyan idős vagy, mint az érrendszered”, ez sötét jövőt jelez előre. A kutatást vezető Dr. Geetha Raghuveer szerint ezek a gyerekek úgy fognak felnőni, hogy a negyven év felettiek betegségeivel kell őket kezelni elég nagy számban. Komoly eséllyel kapnak majd agyvérzést és infarktust. “Amikor látok egy gyereket 0,54-es plakkal, komolyan elkeseredem” mondta Dr. Raghuveer.

Gyermekek = fiatal emberek öreg testekben

Elképzelni is nehéz, hogy milyen mértékben hatnak a testünk egészségi állapotára a leromlott táplálkozási szokások. Azok az állapotok, amik korábban csak a felnőtt korra voltak jellemzők, ma már gyerekeink körében sem ritkák. Míg korábban jellemzően a felnőttkorban mesterségesen előidézett hiányok okozták a problémát, ma már szinte természetes, hogy tápanyagszegény étrenden élnek a gyermekek a szoptatástól kezdődően.

Dr Samuel S Gidding vezető kardiológus szerint, miközben ritka a gyermekek körében a szívinfarktus, az infarktusra utaló előjelek aránya vészesen megnövekedett. És szerinte a proaktív hozzáállás lenne a fontos, mivel a probléma némi testmozgással és az étrend megváltoztatásával kezelhető lenne.

forrás: europe.newsweek

Télapó itt van…

Télapó hamarosan itt van…majd jön a karácsony, a téli szünet és egy gyermeknek erről az ajándékok és a csokoládé jut elsőnek eszébe. És mi másodiknak? Nem kell iskolába menni és egész nap ülhet egy képernyő előtt, ahol internetezik vagy tévézik.

Mi legyen a Mikulás zsákjában?

Az étrend és az életstílus semmi más betegség esetén nem annyira kézenfekvő megoldás, mint a szív egészsége esetén. A gyerekeknek egyszerűen abba kellene hagyniuk a bolti ételek fogyasztását, abba kellene hagyniuk az üdítőitalok ivását és helyette vizet kellene inniuk. Csökkenteni kellene a képernyők előtt eltöltött időt és helyette a napsütésben kellene játszaniuk! Úgy, mint pár évtizeddel ezelőtt, a szüleiknek. A rossz mezőgazdasági termelés ellensúlyozására pedig egy számukra megfelelően megtervezett étrend-kiegészítőt kellene beiktatniuk az étrendjükbe. Összességében némi ésszerűséget kellene belevinniük az életükbe, még mielőtt késő lesz.

rendel

A Mikulás pedig áfonyát, diót, mogyorót, mandulát, étcsokoládét és egyéb értékes eledelt hozzon, ne csokoládénak látszó tárgyakat!

 

 

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .